Μαζικό κύμα αλληλεγγύης, με σειρά ψηφισμάτων από σωματεία, Εργατικά Κέντρα και Ομοσπονδίες, εκφράζεται τον τελευταίο μήνα σε απολυμένο εργαζόμενο της καπνοβιομηχανίας Παπαστράτος (Philip Morris International).

Πριν από ένα χρόνο η εργοδοσία είχε απολύσει εργαζόμενο, που πάσχει από σκλήρυνση κατά πλάκας, με την αιτιολογία ότι ο εργαζόμενος αυτός δεν ήταν αποδοτικός. Δεν είναι τυχαίο ότι η εταιρεία αυτή ανακηρύχθηκε για το 2015 από το περιοδικό «Fortune» ως η «πιο αξιοθαύμαστη Εταιρεία» στην Ελλάδα και από το «Top Employers Institute» (οργανισμός που λειτουργεί από το 1991 στην Ολλανδία και επιβραβεύει τους «καλούς» καπιταλιστές) ως ο κορυφαίος εργοδότης. Αυτός λοιπόν ο κορυφαίος εργοδότης, που είναι μέσα στις 10 μεγαλύτερες επιχειρήσεις στην Ελλάδα, με καταγεγραμμένα κέρδη 8 εκατομμύρια ευρώ για το 2015 και κύκλο εργασιών 1,354 δισεκ. ευρώ, αρνείται να δώσει λίγα ψίχουλα για τον μισθό που αντιστοιχεί στον συγκεκριμένο εργαζόμενο. Και παρότι ο ίδιος έχει δικαιωθεί στις δύο φάσεις των τριμερών συναντήσεων στην επιθεώρηση εργασίας.

Είναι μια καταχρηστική και ρατσιστική απόλυση και ο εργαζόμενος χρειάζεται την πλήρη συμπαράσταση όλων μας και κινητοποιήσεις για την επαναπρόσληψή του και από το σωματείο του Παπαστράτου και από τη ΓΣΕΕ.

Ταυτόχρονα όμως αναδεικνύεται και μια δεύτερη πτυχή. Οι διθύραμβοι για τους εργοδότες των καπνοβιομηχανιών στην Ελλάδα. Αν δεν υπολογίζουν τις αποφάσεις των επιθεωρήσεων εργασίας, μπορούμε εύκολα να φανταστούμε πόσο ασύδοτα λειτουργούν σε βάρος των εργαζομένων τους, πολύ περισσότερο με τις αλλαγές που έφεραν στα εργασιακά τα μνημόνια και όσες αναμένεται να ακολουθήσουν. Ο Παπαστράτος και ο Καρέλιας είναι από τις πιο κερδοφόρες επιχειρήσεις.

Και αυτό επιτρέπει να εφαρμόζουν τις χειρότερες ευρωπαϊκές τακτικές. Δηλαδή να μοιράζουν μπόνους σαν αυτά που μοίρασε ο Καρέλιας πρόσφατα και δυστυχώς έγιναν αποδεκτά ακόμη και από τμήματα της Αριστεράς. Μπόνους, αν δεν λείψεις ούτε μια μέρα από την εργασία σου. Για 800 ευρώ δεν πρέπει ούτε να αρρωστήσεις, ούτε να απεργήσεις. Ψίχουλα κάποιων χιλιάδων ευρώ από τα 84 εκατ. ευρώ κέρδη που έβγαλε η εταιρεία το 2015.

Τα λεφτά αυτά δεν είναι λεφτά που ανήκουν στον Καρέλια. Είναι λεφτά που οι 487 εργαζόμενοι στην καπνοβιομηχανία δημιούργησαν με τον κόπο τους και οι επιδοματικές πολιτικές στόχο έχουν να αποθαρρύνουν τους εργαζόμενους από το να διεκδικήσουν ολόκληρη την πίτα και ταυτόχρονα να είναι «αποδοτικοί» για να θησαυρίζουν οι εργοδότες. Αλλιώς, όταν ασθενήσεις βαριά, στην καλύτερη χάνεις το μπόνους και στη χειρότερη απολύεσαι.

Ετικέτες