Στα πλαίσια της πανευρωπαϊκής εβδομάδας αλληλεγγύης στην Ελλάδα, έγιναν μεγάλες διαδηλώσεις συμπαράστασης σε όλες τις πόλεις της Ισπανίας το Σάββατο 27 Ιούνη. Η μεγαλύτερη έγινε στη Μαδρίτη , στην κουέστα δε Μογιάνο με βασικό σύνθημα το «Είμαστε όλοι Ελλάδα» .

Μεγάλη είδηση για τα μέσα αποτέλεσε το γεγονός ότι στη συγκέντρωση καλούσε το σύνολο της αριστεράς, με τους Πάμπλο Ιγλέσιας γραμματέα του Podemos και τον Αλβέρτο Γκαρσόν γραμματέα της Ενωμένης Αριστεράς να διαδηλώνουν πλάι πλάι. Αντίστοιχες διαδηλώσεις έγιναν στη Βαρκελώνη.  

Στη Μαδρίτη οργανώθηκαν ποιητικές βραδιές συμπαράστασης και φτιάχτηκαν δεκάδες βιντεάκια υποστήριξης. Αλλά και σε μικρότερες πόλεις, ακόμα και λίγες δεκάδες άνθρωποι πήραν την πρωτοβουλία να βγουν με σημαίες της Ελλάδας στους δρόμους και αυτοσχέδια πανό και πικέτες φωνάζοντας ΟΧΙ στην Τρόικα, όχι στα μνημόνια και τη λιτότητα. Εντυπωσιακό είναι πως το σύνθημα ΟΧΙ στην πληρωμή του χρέους κυριαρχεί. Στη Βαλένθια σε εκδήλωση του Entre tots Podem, σε ένα κατάμεστο αμφιθέατρο με πάνω από 500 άτομα έγινε live σύνδεση με τον Γιάννη Μηλιό και την Κατερίνα Σεργίδου από την Ελλάδα, με τους Ισπανούς να χειροκροτούν και να φωνάζουν συνθήματα υπέρ του ελληνικού λαού.  Τις επόμενες  ημέρες οι άνθρωποι της Βαλένθια μας έχουν στείλει δεκάδες μηνύματα συμπαράστασης, συγκινημένοι και ταυτόχρονα οργισμένοι με τον εκβιασμό της Ε.Ε.

Εν τω μεταξύ πρώτο topic στο Twitter της Ισπανίας είναι το #YoVoyConGrecia, η διαδικτυακή καμπάνια αλληλεγγύης των Ισπανών πολιτών στα social media υπέρ της Ελλάδας  και εναντίον Τρόικα και της ΕΚΤ .

Αυτή την βδομάδα θα βρίσκεται στην Αθήνα ο Μιγκέλ Ουρμπάν Ευρωβουλευτής του Podemos, για να συμμετάσχει και να συμβάλει στην καμπάνια του ΟΧΙ, μιλώντας σε εκδηλώσεις και κάνοντας επισκέψεις σε εργασιακούς χώρους.

Η αλληλεγγύη των λαών της Ευρώπης χρειάζεται να ενισχυθεί  από την ευρωπαϊκή  αριστερά με τη συναίσθηση ότι μια νίκη της Ελλάδας θα είναι μια νίκη για όλους. Η ανατροπή της λιτότητας είναι υπόθεση όλων των λαών της Ευρώπης με τον Ισπανικό και ελληνικό λαό να δίνουν τον τόνο.

Todos somos Grecia! Είμαστε όλοι Ελλάδα We're all Greece!

*Τη φωτογραφία μας έστειλαν αποκλειστικά για το Rproject, οι διαδηλωτές στη Βαλένθια, με τους οποίους έγινε ζωντανή σύνδεση σε μεγάλη εκδήλωση καθώς  και στη διαδήλωση που έγινε στις 27 Ιούνη. 

Ετικέτες