Πριν ένα, περίπου, μήνα έγινε στην κυπριακή βουλή μια ιστορικής σημασίας ψηφοφορία που άνοιξε το δρόμο για το ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου και την υποθήκευση του μέλλοντος όλων των ανθρώπων που ζουν και εργάζονται σε αυτή τη χώρα, και αυτών που δεν έχουν γεννηθεί ακόμα.

Στη συ­ζή­τη­ση που προη­γή­θη­κε της ψη­φο­φο­ρί­ας το ρόλο του βα­σι­κού υπε­ρα­σπι­στή των συμ­φε­ρό­ντων της ευ­ρύ­τε­ρης δε­ξιάς και των κα­πι­τα­λι­στών (ντό­πιων και ξένων) ανέ­λα­βε ο ηγέ­της του ΔΗΣΥ Αβέ­ρωφ Νε­ο­φύ­του. Έχει ση­μα­σία να εξε­τά­σου­με το λόγο που έβγα­λε στη βουλή τη μέρα της ψή­φι­σης του νο­μο­σχε­δί­ου για τις ιδιω­τι­κο­ποι­ή­σεις για έναν και μόνο λόγο. Γιατί, ως γνή­σιος εκ­πρό­σω­πος του κε­φα­λαί­ου, συ­μπυ­κνώ­νει την επι­χει­ρη­μα­το­λο­γία όλων αυτών που έχουν βάλει στόχο να «σώ­σουν» την Κύπρο εξα­θλιώ­νο­ντας το λαό της… κάτι σαν τα «έξυ­πνα» όπλα, που δο­λο­φο­νούν μα­ζι­κά αφή­νο­ντας τα κτί­ρια ανέ­πα­φα.

Ο Νε­ο­φύ­του, λοι­πόν, δή­λω­σε τα εξής: «Η κα­τά­στα­ση της οι­κο­νο­μί­ας επι­βάλ­λει όπως όλοι μας, πάνω από ιδε­ο­λο­γί­ες, το­πο­θε­τή­σου­με το εθνι­κό συμ­φέ­ρον… Αυτό, εξάλ­λου, έκαμε και ο Δη­μή­τρης Χρι­στό­φιας ενόσω ήταν Πρό­ε­δρος της Δη­μο­κρα­τί­ας. Αν και δεν άφησε την αρι­στε­ρή του ιδε­ο­λο­γία, η οποία με­τα­ξύ άλλων λέει ότι δεν μπο­ρείς να κοι­νω­νι­κο­ποιείς τις ζη­μιές και να ιδιω­τι­κο­ποιείς το κέρ­δος, μας έφερε στη Βουλή το νο­μο­σχέ­διο με το οποίο κρα­τι­κο­ποι­ή­σα­με τη Λαϊκή Τρά­πε­ζα, δί­νο­ντάς της 1,8 δισ. Ο Δη­μή­τρης Χρι­στό­φιας ήταν επί­σης που από τις Βρυ­ξέλ­λες δή­λω­σε ότι ήταν έτοι­μος να συμ­φω­νή­σει με το Μνη­μό­νιο. Πώς ήταν δυ­να­τόν ένας αρι­στε­ρός ιδε­ο­λό­γος να καλεί την κα­τα­ρα­μέ­νη Τρόι­κα να έρθει να σώσει τη χώρα του; Και όμως ενήρ­γη­σε πραγ­μα­τι­στι­κά, γιατί αυτό επέ­βαλ­λαν οι πραγ­μα­τι­κό­τη­τες. Δεν χω­ρούν ιδε­ο­λο­γί­ες σή­με­ρα. Πρέ­πει να εί­μα­στε πραγ­μα­τι­στές, για να σώ­σου­με τον τόπο» (4/3 στην ολο­μέ­λεια της Βου­λής).

Δεν θα στα­θού­με ιδιαί­τε­ρα στην επί­κλη­ση «του εθνι­κού συμ­φέ­ρο­ντος και της σω­τη­ρί­ας του τόπου». Είναι το συ­νη­θι­σμέ­νο κα­τα­φύ­γιο των αστών (και των φα­σι­στών) όταν προ­σπα­θούν να δι­καιο­λο­γή­σουν τα αδι­καιο­λό­γη­τα. Είναι, επί­σης, γνω­στό πως τα με­γα­λύ­τε­ρα εγκλή­μα­τα ενα­ντί­ον του λαού γί­νο­νται στο όνομα της πα­τρί­δας. Αυτό που έχει με­γα­λύ­τε­ρο εν­δια­φέ­ρον είναι η από­πει­ρα του να μας πεί­σει πως -απέ­να­ντι στην επέ­λα­ση του κα­πι­τα­λι­σμού και στην εξα­θλί­ω­ση που προ­κα­λεί- δεν υπάρ­χει καμία εναλ­λα­κτι­κή. Προ­φα­νώς, ούτε εδώ ο κ. Νε­ο­φύ­του ανα­κα­λύ­πτει τον τροχό. Τα επι­χει­ρή­μα­τα του «ρε­α­λι­σμού», «του τέ­λους των ιδε­ο­λο­γιών» και της «έλ­λει­ψης εναλ­λα­κτι­κών» είναι τα όπλα που ανέ­κα­θεν χρη­σι­μο­ποιού­σαν οι κα­πι­τα­λι­στές για την επί­θε­ση τους ενά­ντια στην ερ­γα­τι­κή τάξη. Μά­λι­στα, οι αγ­γλο­σά­ξο­νες ομοϊ­δε­ά­τες του Νε­ο­φύ­του συ­μπυ­κνώ­νουν αυτή την επι­χει­ρη­μα­το­λο­γία στο σλό­γκαν ‘TINA -There Is No Alternative’ (1).

«Δεν υπάρ­χει άλλος δρό­μος» ισχυ­ρί­ζο­νται, λοι­πόν, οι κα­πι­τα­λι­στές και είναι ξε­κά­θα­ρο γιατί. Οι πο­λι­τι­κές τους είναι τόσο βί­αιες και απο­κρου­στι­κές, που μπο­ρεί να πε­ρά­σουν μόνο αν κα­τα­φέ­ρουν να μας πεί­σουν ότι θα μας βρει βι­βλι­κή κα­τα­στρο­φή σε πε­ρί­πτω­ση που δεν υπα­κού­σου­με. Αυτό που δεν ανα­φέ­ρουν, βέ­βαια, είναι ότι πρό­κει­ται για τις ίδιες πο­λι­τι­κές που μας έφε­ραν ως εδώ και ότι αυτοί που μας απει­λούν με εξο­ντω­τι­κά αντί­ποι­να -σε πε­ρί­πτω­ση που δεν πει­θαρ­χή­σου­με- είναι οι ίδιοι οι κα­πι­τα­λι­στές.

Η ΤΙΝΑ αλά κυ­πρια­κά

Ας ξα­να­γυ­ρί­σου­με, όμως, στον κ. Νε­ο­φύ­του και στους ντό­πιους υπέρ­μα­χους του κα­πι­τα­λι­σμού. Προ­κει­μέ­νου να κά­νουν το παλιό ιδε­ο­λο­γι­κό όπλο της «έλ­λει­ψης εναλ­λα­κτι­κών» πιο ισχυ­ρό και απο­τε­λε­σμα­τι­κό, επι­χει­ρούν να το προ­σαρ­μό­σουν στην Κύπρο του σή­με­ρα. Έτσι εξη­γεί­ται «το σφά­ξι­μο με το γάντι» της ηγε­σί­ας του ΑΚΕΛ από το Νε­ο­φύ­του. Ας πα­ρα­κο­λου­θή­σου­με την αλ­λη­λου­χία των επι­χει­ρη­μά­των της πα­λιάς κα­ρα­βά­νας της δε­ξιάς:

o Χρι­στό­φιας είναι αρι­στε­ρός ιδε­ο­λό­γος ηγέ­της, άρα απο­τε­λεί τον κα­λύ­τε­ρο εκ­φρα­στή της αρι­στε­ράς.
όταν είδε τα σκού­ρα, έκανε γαρ­γά­ρα την ιδε­ο­λο­γία του, έφερε το μνη­μό­νιο και κοι­νω­νι­κο­ποί­η­σε τις ζη­μιές των τρα­πε­ζών
άρα οι αρι­στε­ρές ιδέες είναι λόγια του αέρα και δεν εφαρ­μό­ζο­νται. Ατρά­ντα­χτη από­δει­ξη για αυτό είναι η δια­κυ­βέρ­νη­ση Χρι­στό­φια
άρα η αρι­στε­ρά πέ­θα­νε, μόνος ρε­α­λι­στι­κός δρό­μος είναι ο πα­λιός, καλός κα­πι­τα­λι­στι­κός μο­νό­δρο­μος της εκ­με­τάλ­λευ­σης, των μνη­μο­νί­ων, της ανερ­γί­ας και της εξα­θλί­ω­σης.

Η επι­χει­ρη­μα­το­λο­γία του κ. Νε­ο­φύ­του απο­τε­λεί μνη­μείο δια­στρέ­βλω­σης της πραγ­μα­τι­κό­τη­τας. Γί­νε­ται, όμως, επι­κίν­δυ­νη επει­δή ο έμπει­ρος πο­λι­τευ­τής ξέρει την τέχνη του να χρη­σι­μο­ποιεί μισές αλή­θειες προ­κει­μέ­νου να επι­βάλ­λει εντε­λώς αυ­θαί­ρε­τα συ­μπε­ρά­σμα­τα. Είναι αλή­θεια πως -σε μια συ­γκυ­ρία πολύ κρί­σι­μη για την τάξη μας- η κυ­βέρ­νη­ση Χρι­στό­φια δεν ήρθε σε ρήξη με τα συμ­φέ­ρο­ντα των ντό­πιων και των ξένων κα­πι­τα­λι­στών. Απο­δέ­χτη­κε τον «κα­πι­τα­λι­στι­κό ρε­α­λι­σμό», συμ­βι­βά­στη­κε και προ­σπά­θη­σε να κα­τευ­νά­σει την επι­θε­τι­κό­τη­τα των αστών με συ­νε­χείς υπο­χω­ρή­σεις. Η κα­τά­λη­ξη αυτών των επι­λο­γών είναι γνω­στή… τη ζούμε κα­θη­με­ρι­νά στο πετσί μας. Δό­θη­κε, έτσι, η δυ­να­τό­τη­τα στους υπε­ρα­σπι­στές του κα­πι­τα­λι­σμού -στους φα­να­τι­κούς της πιο απάν­θρω­πης ιδε­ο­λο­γί­ας- να μας επι­τί­θε­νται σε όλα τα μέ­τω­πα και, την ίδια στιγ­μή, να γα­βγί­ζουν πως «δεν χω­ρούν ιδε­ο­λο­γί­ες σή­με­ρα».

Γιατί όμως οι Κύ­πριοι αστοί μά­χο­νται να ξε­μπερ­δέ­ψουν μια και καλή με τους ερ­γα­τι­κούς αγώ­νες και την αρι­στε­ρά χρη­σι­μο­ποιώ­ντας το βλα­κώ­δες επι­χεί­ρη­μα «ο Χρι­στό­φιας συμ­βι­βά­στη­κε-η αρι­στε­ρά ξό­φλη­σε-σκά­σε και κο­λύ­μπα»; Γιατί γνω­ρί­ζουν καλά ότι, προ­κει­μέ­νου να επι­βλη­θούν, πρέ­πει να τσα­κί­σουν ορι­στι­κά τις αντι­στά­σεις στην κοι­νω­νία και στους χώ­ρους δου­λειάς. Γιατί ο τε­λι­κός στό­χος τους δεν είναι ο Χρι­στό­φιας και η ηγε­σία του ΑΚΕΛ αλλά ολό­κλη­ρη η ερ­γα­τι­κή τάξη. Και έχουν πλήρη συ­ναί­σθη­ση ότι με αυτό τον εχθρό δεν θα ξε­μπερ­δέ­ψουν κα­θό­λου εύ­κο­λα. Η μα­χη­τι­κή κι­νη­το­ποί­η­ση των ερ­γα­τών της ΑΗΚ τις μέρες ψή­φι­σης του νο­μο­σχε­δί­ου (2) είναι ένα ελά­χι­στο δείγ­μα του θα­νά­σι­μου κιν­δύ­νου που αντι­με­τω­πί­ζουν όταν η ερ­γα­τι­κή τάξη διεκ­δι­κεί ορ­γα­νω­μέ­να.

Ταυ­τό­χρο­να, η αστι­κή τάξη για να δια­τη­ρή­σει την κυ­ριαρ­χία της χρειά­ζε­ται να μας νι­κή­σει και στο πεδίο των ιδεών. Γι’ αυτό έχουν φα­γω­θεί να ταυ­τί­σουν τις ιδέες και τη δράση της αρι­στε­ράς με τη δια­κυ­βέρ­νη­ση Χρι­στό­φια. Γιατί η κυ­βέρ­νη­ση Χρι­στό­φια ακο­λού­θη­σε τη στρα­τη­γι­κή της «αρι­στε­ρής» δια­χεί­ρι­σης του κα­πι­τα­λι­σμού με τε­λι­κό στόχο τον «εξαν­θρω­πι­σμό» του μέσα από με­ταρ­ρυθ­μί­σεις. Αυτή η στρα­τη­γι­κή οδη­γεί, αργά ή γρή­γο­ρα (και στις ση­με­ρι­νές συν­θή­κες κα­πι­τα­λι­στι­κής κρί­σης, πολύ γρή­γο­ρα) σε τα­πει­νω­τι­κό συμ­βι­βα­σμό και πλήρη εν­σω­μά­τω­ση. Αυτό έγινε και στην πε­ρί­πτω­ση της κυ­βέρ­νη­ση Χρι­στό­φια και για αυτό χαί­ρο­νται οι Κύ­πριοι κα­πι­τα­λι­στές. Αυτό όμως που, σκό­πι­μα, τους «δια­φεύ­γει» είναι ότι υπάρ­χει και άλλος δρό­μος που δεν είναι αδιέ­ξο­δος…

Ο δρό­μος της ανα­τρο­πής

Απέ­να­ντι στη με­ταρ­ρυθ­μι­στι­κή στρα­τη­γι­κή υπάρ­χει η στρα­τη­γι­κή της ρήξης με τον κα­πι­τα­λι­σμό. O ίδιος ο Μαρξ δεν ορα­μα­τι­ζό­ταν τη με­ταρ­ρύθ­μι­ση του κα­πι­τα­λι­στι­κού συ­στή­μα­τος, ούτε την αντι­κα­τά­στα­σή του από κά­ποιο άλλο εκ­με­ταλ­λευ­τι­κό σύ­στη­μα που θα βα­σί­ζε­ται στην επι­βο­λή των συμ­φε­ρό­ντων των λίγων πάνω στους πολ­λούς. Στο κομ­μου­νι­στι­κό μα­νι­φέ­στο πε­ρι­γρά­φει την επα­να­στα­τι­κή στρα­τη­γι­κή με τα πα­ρα­κά­τω λόγια: «Όταν το προ­λε­τα­ριά­το στην πάλη του ενά­ντια στην αστι­κή τάξη συ­γκρο­τεί­ται ανα­γκα­στι­κά σε τάξη, όταν γί­νε­ται με μια επα­νά­στα­ση κυ­ρί­αρ­χη τάξη και σαν κυ­ρί­αρ­χη τάξη κα­ταρ­γεί βίαια τις πα­λιές σχέ­σεις πα­ρα­γω­γής, τότε μαζί μ” αυτές τις σχέ­σεις πα­ρα­γω­γής κα­ταρ­γεί τους όρους ύπαρ­ξης της τα­ξι­κής αντί­θε­σης, τις τά­ξεις γε­νι­κά και έτσι και την ίδια τη δικιά του κυ­ριαρ­χία σαν τάξη. Στη θέση της πα­λιάς αστι­κής κοι­νω­νί­ας με τις τά­ξεις και τις τα­ξι­κές της αντι­θέ­σεις έρ­χε­ται μια ένωση, όπου η ελεύ­θε­ρη ανά­πτυ­ξη του κα­θε­νός είναι η προ­ϋ­πό­θε­ση για την ελεύ­θε­ρη ανά­πτυ­ξη όλων» (3).

Έτσι, και τα εκα­τομ­μύ­ρια των αν­θρώ­πων που σε όλο τον κόσμο πά­λε­ψαν και πα­λεύ­ουν για τον κομ­μου­νι­σμό έδω­σαν και δί­νουν τη ζωή τους για μια κοι­νω­νία που θα κα­ταρ­γή­σει τις κοι­νω­νι­κές τά­ξεις. Μια κοι­νω­νία που δεν τη αντι­λαμ­βα­νό­μα­στε σαν άπια­στο όνει­ρο αλλά ως μια ανα­γκαιό­τη­τα που ξε­κι­νά­με να τη δη­μιουρ­γού­με από σή­με­ρα. Η γερ­μα­νί­δα επα­να­στά­τρια Ρόζα Λού­ξε­μπουργκ πε­ρι­γρά­φει τον τρόπο ανα­δει­κνύ­ο­ντας τη δια­λε­κτι­κή σχέση ανά­με­σα στη με­ταρ­ρύθ­μι­ση και τη στρα­τη­γι­κή της επα­νά­στα­σης. Υπο­στη­ρί­ζει ότι η πάλη για τις με­ταρ­ρυθ­μί­σεις είναι απο­λύ­τως απα­ραί­τη­τη. Όχι για να αντι­κα­τα­στή­σει την πάλη για επα­νά­στα­ση αλλά για να την προ­ε­τοι­μά­σει: «με­τα­ξύ της κοι­νω­νι­κής με­ταρ­ρύθ­μι­σης και της κοι­νω­νι­κής επα­νά­στα­σης υφί­στα­ται για την σο­σιαλ­δη­μο­κρα­τία μια αδιά­σπα­στη συ­νάρ­τη­ση, δε­δο­μέ­νου ότι ο αγώ­νας για κοι­νω­νι­κές με­ταρ­ρυθ­μί­σεις είναι το μέσο, ενώ ο αγώ­νας για την κοι­νω­νι­κή ανα­τρο­πή είναι ο τε­λι­κός της σκο­πός…»

Η Ρόζα ξε­κα­θα­ρί­ζει, ακόμη, πως «… όποιος κη­ρύσ­σε­ται υπέρ της κοι­νω­νι­κής με­ταρ­ρύθ­μι­σης σε αντι­κα­τά­στα­ση και σε αντί­θε­ση με την κα­τά­λη­ψη της πο­λι­τι­κής εξου­σί­ας και της κοι­νω­νι­κής επα­νά­στα­σης, δεν δια­λέ­γει στην πραγ­μα­τι­κό­τη­τα έναν πιο ήρεμο, πιο ασφα­λή και πιο βραδύ δρόμο προς τον ίδιο σκοπό, αλλά έναν δια­φο­ρε­τι­κό σκοπό και συ­γκε­κρι­μέ­να, όχι τη δη­μιουρ­γία ενός νέου κοι­νω­νι­κού κα­θε­στώ­τος, αλλά απλού­στα­τα επου­σιώ­δεις με­τα­βο­λές στο παλιό» (4). Τι σχέση έχουν, όμως, όλα αυτά με την κα­τά­στα­ση που ζούμε σή­με­ρα στην Κύπρο;

Οι προ­κλή­σεις για την αντι­κα­πι­τα­λι­στι­κή αρι­στε­ρά στην Κύπρο

Η κα­τά­στα­ση που έχει δη­μιουρ­γη­θεί είναι εν­δει­κτι­κή του τι συμ­βαί­νει όταν η αρι­στε­ρά δεν πα­λεύ­ει κα­θη­με­ρι­νά για να ορ­γα­νώ­σει μι­κρούς και με­γά­λους αγώ­νες έχο­ντας ως στρα­τη­γι­κό στόχο την αλ­λα­γή της κοι­νω­νί­ας. Αυτό που συμ­βαί­νει είναι ότι αφή­νε­ται το πεδίο ελεύ­θε­ρο στον εχθρό. Και είναι πλέον φα­νε­ρό ότι οι κα­πι­τα­λι­στές και το πο­λι­τι­κό τους προ­σω­πι­κό επι­χει­ρούν να μας επι­βάλ­λουν μια εφιαλ­τι­κή πραγ­μα­τι­κό­τη­τα. Με πο­λιορ­κη­τι­κό κριό το μνη­μό­νιο πα­σχί­ζουν να γκρε­μί­σουν δι­καιώ­μα­τα και κα­τα­κτή­σεις που κερ­δή­θη­καν με αίμα. Δυ­στυ­χώς, τη στιγ­μή που μας έχουν κη­ρύ­ξει ανε­λέ­η­το πό­λε­μο, η θε­σμι­κή αρι­στε­ρά αλλά και οι ηγε­σί­ες των συ­ντε­χνιών ση­κώ­νουν λευκή ση­μαία. Η ηγε­σία του ΑΚΕΛ δεν προ­σφέ­ρει καμία εναλ­λα­κτι­κή προ­ο­πτι­κή ου­σια­στι­κής ρήξης με το κα­πι­τα­λι­στι­κό πλαί­σιο προ­κα­λώ­ντας, έτσι, την απο­γο­ή­τευ­ση στον κόσμο. Από την άλλη πλευ­ρά και οι συν­δι­κα­λι­στι­κές ηγε­σί­ες βρέ­θη­καν πολύ πίσω από τις ανά­γκες του κό­σμου της δου­λειάς. Πιο πρό­σφα­το πα­ρά­δειγ­μα ήταν η στάση τους κατά τη διάρ­κεια των κι­νη­το­ποι­ή­σε­ων των ερ­γα­ζο­μέ­νων στους ημι­κρα­τι­κούς. Ενώ οι τε­λευ­ταί­οι έδω­σαν ένα μα­χη­τι­κό απερ­για­κό αγώνα, τα ηγε­τι­κά στε­λέ­χη κι­νή­θη­καν σε μια λο­γι­κή εκτό­νω­σης των αντι­δρά­σε­ων και όχι κλι­μά­κω­σης των κι­νη­το­ποι­ή­σε­ων.

Αυτή η υπο­χω­ρη­τι­κή στάση δη­μιουρ­γεί σο­βα­ρό πρό­βλη­μα στην ορ­γά­νω­ση της τάξης μας αφού τα αφε­ντι­κά μέσα από τις απο­λύ­σεις και τις απει­λές έχουν κα­τα­φέ­ρει να πλή­ξουν ισχυ­ρές συ­ντε­χνί­ες του ιδιω­τι­κού τομέα (π.χ. οι­κο­δο­μή) ενώ με τις επα­πει­λού­με­νες ιδιω­τι­κο­ποι­ή­σεις επι­χει­ρούν να δια­λύ­σουν τις συ­ντε­χνί­ες των ερ­γα­ζό­με­νων του δη­μο­σί­ου. Την ίδια στιγ­μή, η μεί­ω­ση της συν­δι­κα­λι­στι­κής δρά­σης και η αδυ­να­μία των ερ­γα­τι­κών συ­ντε­χνιών να εντά­ξουν νέα μέλη από χώ­ρους δου­λειάς-κά­τερ­γα (με­τα­νά­στες, με­ρι­κώς «απα­σχο­λού­με­νους», ανα­σφά­λι­στους, ερ­γα­ζό­με­νους-ερ­γα­ζό­με­νες χωρίς σύμ­βα­ση) κά­νουν τα πράγ­μα­τα ακόμα πιο δύ­σκο­λα. Απέ­να­ντι στην κα­τά­στα­ση που πάει να δια­μορ­φω­θεί είναι επι­τα­κτι­κή ανά­γκη η αντι­κα­πι­τα­λι­στι­κή αρι­στε­ρά να αντι­πα­ρα­τά­ξει ένα συ­γκε­κρι­μέ­νο σχέ­διο δρά­σης σε δύο κα­τευ­θύν­σεις.

Κα­ταρ­χήν, χρειά­ζε­ται να ορ­γα­νώ­σου­με συ­στη­μα­τι­κή πα­ρέμ­βα­ση για να στη­ρί­ξου­με τους μι­κρό­τε­ρους ή με­γα­λύ­τε­ρους απερ­για­κούς αγώ­νες που συ­νε­χί­ζουν να ξε­σπά­νε σε χώ­ρους δου­λειάς (δη­μο­σιο­ποί­η­ση με πα­νό-προ­κη­ρύ­ξεις-εκ­δη­λώ­σεις αλ­λη­λεγ­γύ­ης, δη­μιουρ­γία απερ­για­κού τα­μεί­ου, συμ­με­το­χή στις κι­νη­το­ποι­ή­σεις). Η μικρή μας εμπει­ρία μέχρι τώρα στο Γρα­νά­ζι μας έχει δεί­ξει ότι μέσα από αυτή τη δράση μπο­ρούν να προ­κύ­ψουν θε­α­μα­τι­κά απο­τε­λέ­σμα­τα. Χρειά­ζε­ται, ακόμη, να ορ­γα­νω­θού­με στις συ­ντε­χνί­ες όπου υπάρ­χουν και να πα­λέ­ψου­με για τη δη­μιουρ­γία νέων σω­μα­τεί­ων όπου δεν υπάρ­χει συ­ντε­χνία με στόχο την άσκη­ση αφό­ρη­της πί­ε­σης στις ηγε­σί­ες αλλά και την ανά­δει­ξη νέων, μά­χι­μων συν­δι­κα­λι­στών & συν­δι­κα­λι­στριών. Αν­θρώ­πων που να είναι πρό­θυ­μοι να ορ­γα­νώ­σουν τον αγώνα ενά­ντια στις απο­λύ­σεις, στις πε­ρι­κο­πές μι­σθών και στις ελα­στι­κές σχέ­σεις ερ­γα­σί­ας που προ­σπα­θούν να επι­βάλ­λουν τα αφε­ντι­κά με εκ­βια­σμούς και με την τα­κτι­κή του «διαί­ρει και βα­σί­λευε» (5). Μόνο έτσι οι ερ­γα­ζό­με­νοι θα συ­νει­δη­το­ποι­ή­σου­με τη δύ­να­μη που έχου­με στα χέρια μας. Θα αντι­λη­φθού­με δη­λα­δή ότι εί­μα­στε στην πραγ­μα­τι­κό­τη­τα τα γρα­νά­ζια της μη­χα­νής, η κι­νη­τή­ρια δύ­να­μη του συ­στή­μα­τος άρα μπο­ρού­με και να το αλ­λά­ξου­με άμα το θε­λή­σου­με.

Ταυ­τό­χρο­να, είναι υπό­θε­ση των συ­ντρο­φισ­σών και των συ­ντρό­φων της αντι­κα­πι­τα­λι­στι­κής αρι­στε­ράς, είναι υπό­θε­ση όλων μας, να ξα­να­φέ­ρου­με το όραμα της κομ­μου­νι­στι­κής κοι­νω­νί­ας στο προ­σκή­νιο. Γιατί η δη­μιουρ­γία μιας κοι­νω­νί­ας που δεν θα υπάρ­χει εκ­με­τάλ­λευ­ση αν­θρώ­που από άν­θρω­πο δεν είναι ου­το­πία. Είναι η πραγ­μα­τι­κή εναλ­λα­κτι­κή στον πα­ρα­λο­γι­σμό που ζούμε.

Ετικέτες