Η κυβέρνηση από τη πρώτη στιγμή, έδειξε στα μάτια της κοινωνίας, ότι θα αντιπαρατεθεί δυνατά με τους δανειστές για το «τέλος του μνημονίου και της Τρόικας», διαπραγματευόμενη ένα διαφορετικό καθεστώς στην σχέση της με την ΟΝΕ/ΕΕ ως προς την κυρίαρχη, νεοφιλελεύθερη γραμμή αντιμετώπισης της κρίσης χρέους.

 Η αντι­πα­ρά­θε­ση έχει ήδη φτά­σει σε κο­ρύ­φω­ση καθώς οι ευ­ρω­παί­οι εταί­ροι κρα­τούν σκλη­ρή στάση και απαι­τούν υπο­τα­γή στην γραμ­μή συ­νέ­χι­σης του μνη­μο­νί­ου.

Η ει­κό­να της αυ­το­πε­ποί­θη­σης του προ­έ­δρου μαζί με τον πολ­λα­πλά δια­τυ­πω­μέ­νο, υπαι­νιγ­μό του εκ­βια­σμού της ρήξης («δεν εκ­βιά­ζου­με – δεν εκ­βια­ζό­μα­στε», όπερ «εκ­βια­ζό­μα­στε και εκ­βιά­ζου­με»), εν­θου­σιά­ζει τον κόσμο στην Ελ­λά­δα και διε­θνώς. Δε­κά­δες χι­λιά­δες κι­νη­το­ποιού­νται κα­τε­βαί­νο­ντας σε συλ­λα­λη­τή­ρια συ­μπα­ρά­στα­σης σ’ όλη την χώρα. Ακόμη πιο εντυ­πω­σια­κός είναι ο βαθ­μός της κλι­μά­κω­σης της διε­θνούς αλ­λη­λεγ­γύ­ης «από κάτω». Αυτή η κοι­νω­νι­κή έκ­φρα­ση κι­νη­το­ποί­η­σης, συ­σπει­ρώ­νε­ται στο πιο «αφαι­ρε­τι­κό» μή­νυ­μα που εκ­πέ­μπει η ελ­λη­νι­κή πο­λι­τι­κή εξέ­λι­ξη: «υπάρ­χει άλλος δρό­μος, η ανα­τρο­πή της λι­τό­τη­τας». Τα πο­σο­στά δη­μο­φι­λί­ας του ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ είναι ήδη «θρυ­λι­κά»!

Η εκ­δή­λω­ση της κοι­νω­νι­κής αντα­πό­κρι­σης και κι­νη­το­ποί­η­σης, η οποία παίρ­νει ώθηση από την στάση της ελ­λη­νι­κής κυ­βέρ­νη­σης απο­τε­λεί ση­μα­ντι­κό πα­ρά­γο­ντα για τις εξε­λί­ξεις.

Φυ­σι­κά κα­νείς δεν γνω­ρί­ζει την κα­τά­λη­ξη της αντι­πα­ρά­θε­σης με τους δα­νει­στές και το ευ­ρω­παϊ­κό διευ­θυ­ντή­ριο. Τούτη την ώρα η γε­νι­κευ­μέ­νη κοι­νω­νι­κή στή­ρι­ξη της κυ­βέρ­νη­σης αναμ­φι­σβή­τη­τα εκ­φρά­ζει την τάση αύ­ξη­σης της κοι­νω­νι­κής απο­φα­σι­στι­κό­τη­τας καθώς επι­χει­ρεί να εξέλ­θει από το κα­θε­στώς του φόβου. Εν τού­τοις, το τόσο με­γά­λο πο­σο­στό στή­ρι­ξης της κυ­βέρ­νη­σης και των επι­λο­γών της μαρ­τυ­ρά, όπως εξάλ­λου έχει φανεί και σε πρό­σφα­το γκά­λοπ ποιο­τι­κής ανά­λυ­σης, πως στην κοι­νω­νι­κή τάση συ­νυ­πάρ­χουν δια­φο­ρε­τι­κές και εκ δια­μέ­τρου αντί­θε­τες πο­λι­τι­κές ταυ­τό­τη­τες, από την Αρι­στε­ρά ως την Δεξιά. Συ­νυ­πάρ­χουν η τάση για ανά­δει­ξη και συ­γκε­κρι­με­νο­ποί­η­ση των αι­τη­μά­των και των προσ­δο­κιών του κό­σμου της ερ­γα­σί­ας και γε­νι­κό­τε­ρα, προς την κυ­βέρ­νη­ση που ανα­δεί­χτη­κε στην βάση της υπό­σχε­σης για την ανα­τρο­πή της λι­τό­τη­τας και της νε­ο­φι­λε­λεύ­θε­ρης στρα­τη­γι­κής ταυ­τό­χρο­να με τον κίν­δυ­νο όλο το ρι­ζο­σπα­στι­κό, τα­ξι­κό πε­ριε­χό­με­νο της σύ­γκρου­σης με τους δα­νει­στές αλλά ιδιαί­τε­ρα με την ντό­πια οι­κο­νο­μι­κή ελίτ να χαθεί μέσα στην δια­τα­ξι­κή ενό­τη­τα, στην κα­τεύ­θυν­ση του εθνι­κι­σμού, με ότι τρα­γι­κό μπο­ρεί να ση­μαί­νει αυτό για το ερ­γα­τι­κό / λαϊκό κί­νη­μα και την Αρι­στε­ρά.

Η αντί­φα­ση αυτή, που σή­με­ρα γεν­νιέ­ται, ως εν­δε­χό­με­νο από τις εξε­λί­ξεις, απο­τε­λεί απο­λύ­τως ση­μα­ντι­κή, πρό­κλη­ση για την Αρι­στε­ρά, εντός και εκτός του ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ. Απαι­τεί συ­γκε­κρι­μέ­νη πα­ρέμ­βα­ση μέσα στο κί­νη­μα. Η ευ­θύ­νη της στά­σης της κυ­βέρ­νη­σης και του πρω­θυ­πουρ­γού είναι η με­γα­λύ­τε­ρη. Η «εθνι­κή ενό­τη­τα» και πιο σωστά η ενό­τη­τα της με­γά­λης κοι­νω­νι­κής πλειο­ψη­φί­ας επι­τυγ­χά­νε­ται είτε με την ηγε­μο­νία της Αρι­στε­ράς, των ιδεών της και της προ­τε­ραιό­τη­τας των συμ­φε­ρό­ντων και των αι­τη­μά­των του κό­σμου της ερ­γα­σί­ας ως ηγε­σία των «από κάτω», είτε με την αστι­κή ηγε­μο­νία, των κυ­ρί­αρ­χων ιδεών και των συμ­φε­ρό­ντων και επι­διώ­ξε­ων του με­γά­λου ντό­πιου κε­φα­λαί­ου στο όνομα, δήθεν, «όλου του έθνους». Η «υπο­χρε­ω­τι­κή» συ­γκυ­βέρ­νη­ση με τους ΑΝΕΛ και δυ­στυ­χώς πολύ πε­ρισ­σό­τε­ρο η επι­λο­γή υπο­ψη­φιό­τη­τας για πρό­ε­δρο της Δη­μο­κρα­τί­ας από τον χώρο της Δε­ξιάς, ευ­νο­ούν την λάθος κα­τεύ­θυν­ση.

Από την άλλη πλευ­ρά, η ευ­ρω­παϊ­κή και διε­θνής ει­κό­να των κι­νη­το­ποι­ή­σε­ων και μά­λι­στα η κλι­μά­κω­σή τους, δίνει μια «πρό­γευ­ση» της δύ­να­μης ενός εναλ­λα­κτι­κού, αρι­στε­ρού, αντι­νε­ο­φι­λε­λεύ­θε­ρου υπο­δείγ­μα­τος. Της δύ­να­μης που μπο­ρεί να απε­λευ­θε­ρώ­σει η ρήξη του «αδύ­να­μου κρί­κου» της ευ­ρω­παϊ­κής κρί­σης, απ’ τα κάτω και απ’ τ’ αρι­στε­ρά, εκ­κι­νώ­ντας ένα ντό­μι­νο κοι­νω­νι­κών και πο­λι­τι­κών ανα­τρο­πών σε όλη την Ευ­ρώ­πη. Με προ­ϋ­πό­θε­ση η όποια εξέ­λι­ξη να μπο­ρεί να ερ­μη­νευ­τεί απ’ τ’ αρι­στε­ρά, στο μα­ζι­κό κοι­νω­νι­κό ακρο­α­τή­ριο, ντό­πιο και ευ­ρω­παϊ­κό, ως με­τα­βα­τι­κή ρήξη (ακόμη και ο συμ­βι­βα­σμός φέρει ξε­κά­θα­ρα την σφρα­γί­δα του νι­κη­τή).

Ανα­τρο­πή της νε­ο­φι­λε­λεύ­θε­ρης στρα­τη­γι­κής;

Ωστό­σο ο ρόλος και η κί­νη­ση του λαϊ­κού πα­ρά­γο­ντα δεν είναι ανε­ξάρ­τη­τη από τις πο­λι­τι­κές απο­φά­σεις και επι­λο­γές. Τι ση­μαί­νει ανα­τρο­πή της λι­τό­τη­τας και της νε­ο­φι­λε­λεύ­θε­ρης στρα­τη­γι­κής; Τι ση­μαί­νει πα­ρα­γω­γή εναλ­λα­κτι­κού, αρι­στε­ρού υπο­δείγ­μα­τος; Μπο­ρεί μια τέ­τοια εξέ­λι­ξη να προ­κύ­ψει σε συν­δυα­σμό με μια συ­ναι­νε­τι­κή διευ­θέ­τη­ση του χρέ­ους με τους δα­νει­στές;

Η ανα­τρο­πή της νε­ο­φι­λε­λεύ­θε­ρης στρα­τη­γι­κής και της λι­τό­τη­τας και πολύ πε­ρισ­σό­τε­ρο η έναρ­ξη μιας δια­δι­κα­σί­ας ανα­δια­νο­μής πλού­του και ισχύ­ος υπέρ του κό­σμου της ερ­γα­σί­ας και της κοι­νω­νι­κής πλειο­ψη­φί­ας και εις βάρος του με­γά­λου κε­φα­λαί­ου, ντό­πιου και διε­θνούς, απαι­τεί ως προ­ϋ­πό­θε­ση τη λύση στο πρό­βλη­μα του χρέ­ους, ώστε, κατ’ ελά­χι­στο, να απο­φέ­ρει τη δρα­στι­κή μεί­ω­ση των το­κο­χρε­ω­λυ­σί­ων αλλά και την ανα­στο­λή πλη­ρω­μής τους για ένα με­γά­λο χρο­νι­κό διά­στη­μα. Εντού­τοις δεν ισχύ­ει το αντί­στρο­φο: η διευ­θέ­τη­ση του χρέ­ους δεν οδη­γεί αυ­τό­μα­τα και αυ­το­νό­η­τα σε αρι­στε­ρή, τα­ξι­κή πο­λι­τι­κή και στην ανα­τρο­πή της λι­τό­τη­τας! Οι όροι της συμ­φω­νί­ας, οι λε­γό­με­νες «με­ταρ­ρυθ­μί­σεις» κρύ­βουν τα ου­σια­στι­κά ζη­τή­μα­τα.

Η νε­ο­φι­λε­λεύ­θε­ρη στρα­τη­γι­κή στην αντι­με­τώ­πι­ση της τρέ­χου­σας κρί­σης έχει στο επί­κε­ντρο μια σειρά από ανε­λα­στι­κές πα­ρα­μέ­τρους, όπως είναι η υπο­τί­μη­ση της ερ­γα­σί­ας (μεί­ω­ση μι­σθών και δι­καιω­μά­των), οι εκτε­τα­μέ­νες ιδιω­τι­κο­ποι­ή­σεις, η διά­λυ­ση του «κοι­νω­νι­κού κρά­τους» και η αντι­κα­τά­στα­σή του από το λε­γό­με­νο «δίχτυ προ­στα­σί­ας» για το κα­τώ­τε­ρο κοι­νω­νι­κό τμήμα και βέ­βαια ο κε­ντρι­κός ρόλος των τρα­πε­ζών στην υπη­ρε­σία του κυ­ρί­αρ­χου χρη­μα­το­πι­στω­τι­κού συ­στή­μα­τος και των «αγο­ρών». Ωστό­σο η σκλη­ρή λι­τό­τη­τα δεν έχει απο­φέ­ρει στην Ευ­ρώ­πη ορατή έξοδο από την «κρίση χρέ­ους» και πολύ πε­ρισ­σό­τε­ρο στην ελ­λη­νι­κή πε­ρί­πτω­ση, πα­ρό­τι οι «διαρ­θρω­τι­κές με­ταρ­ρυθ­μί­σεις» και η υπο­τί­μη­ση της ερ­γα­σί­ας έχουν ήδη προ­χω­ρή­σει πολύ. Στις τρέ­χου­σες συν­θή­κες το με­γα­λύ­τε­ρο πρό­βλη­μα, με­τα­ξύ άλλων, για τη νέα ελ­λη­νι­κή κυ­βέρ­νη­ση βρί­σκε­ται στην δια­χεί­ρι­ση των τρα­πε­ζών με επι­κρε­μό­με­νο το ερώ­τη­μα της δη­μό­σιας ιδιο­κτη­σί­ας και ελέγ­χου, στα μέτρα ανα­δια­νο­μής, επα­να­φο­ράς και ενί­σχυ­σης της ερ­γα­τι­κής νο­μο­θε­σί­ας, αύ­ξη­σης μι­σθών και συ­ντά­ξε­ων, ανα­συ­γκρό­τη­σης του κοι­νω­νι­κού κρά­τους, ανά­κτη­σης των δη­μό­σιων κοι­νω­νι­κών αγα­θών, καθώς επί­σης και στις ιδιω­τι­κο­ποι­ή­σεις με ανοι­χτό το ζή­τη­μα όχι μόνο του τέ­λους τους αλλά και της ανά­κτη­σης από το Δη­μό­σιο ιδιω­τι­κο­ποι­η­μέ­νων, στρα­τη­γι­κών για την πα­ρα­γω­γή και την οι­κο­νο­μία, επι­χει­ρή­σε­ων.

Στο ζή­τη­μα της κρί­σης χρέ­ους, εντός των διε­θνών αστι­κών κύ­κλων και ιμπε­ρια­λι­στι­κών διευ­θυ­ντη­ρί­ων, είναι ανοι­χτή μια συ­ζή­τη­ση – αντι­πα­ρά­θε­ση για την βέλ­τι­στη αντι­με­τώ­πι­σή της, απ’ την σκο­πιά της ανά­καμ­ψης της εύ­ρυθ­μης κα­πι­τα­λι­στι­κής λει­τουρ­γί­ας. Αφορά στην αντι­πα­ρά­θε­ση εκ­δο­χών «πε­ρισ­σό­τε­ρης ή λι­γό­τε­ρης» λι­τό­τη­τας εντός του νε­ο­φι­λε­λεύ­θε­ρου πλαι­σί­ου. Στην αντι­πα­ρά­θε­ση με­τα­ξύ της «αμε­ρι­κά­νι­κης», «νε­ο­κεϋν­σια­νής», νε­ο­φι­λε­λεύ­θε­ρης στρα­τη­γι­κής και της «γερ­μα­νι­κής», ακραία νε­ο­φι­λε­λεύ­θε­ρης. Παρά τη δια­φο­ρά στην αστι­κή δια­χεί­ρι­ση του προ­βλή­μα­τος του χρέ­ους δεν συ­νι­στά ρι­ζι­κή δια­φο­ρά στις στρα­τη­γι­κές νε­ο­φι­λε­λεύ­θε­ρες πα­ρα­μέ­τρους που εξα­σφα­λί­ζουν την από­λυ­τη προ­τε­ραιό­τη­τα στις ανά­γκες της αγο­ράς ένα­ντι της ερ­γα­σί­ας και του κοι­νω­νι­κού κρά­τους. Εξάλ­λου η εν­δοϊ­μπε­ρια­λι­στι­κή, αυτή αντι­πα­ρά­θε­ση έχει σαφή όρια που ορί­ζο­νται από το «ατλα­ντι­κό» πλαί­σιο της σφι­χτής αλ­λη­λε­ξάρ­τη­σης και συ­νερ­γα­σί­ας με­τα­ξύ ΗΠΑ και ΕΕ. Απαι­τεί, με άλλα λόγια, «συ­ναι­νέ­σεις».

Προ­κύ­πτει λοι­πόν πως ακόμη και μια εν­δε­χό­με­νη, αν και όχι πολύ πι­θα­νή, ομαλή αντι­κα­τά­στα­ση της «γερ­μα­νι­κής» ευ­ρω­παϊ­κής γραμ­μής από μια νέα, πιο «ελα­στι­κή» αντί­λη­ψη για τα όρια της δη­μο­σιο­νο­μι­κής πει­θαρ­χί­ας, δεν ανοί­γει τον δρόμο για αρι­στε­ρές, ανα­δια­νε­μη­τι­κές πο­λι­τι­κές εάν δεν αντι­στοι­χεί σε ση­μα­ντι­κού βαθ­μού υπε­ρί­σχυ­ση των δυ­νά­με­ων της ερ­γα­σί­ας επί του κε­φα­λαί­ου και μά­λι­στα τόσο σε εθνι­κό, όσο και σε διε­θνές επί­πε­δο.

Η Ελ­λά­δα και η νέα, αρι­στε­ρή κυ­βέρ­νη­σή της (αν και όχι δυ­στυ­χώς η «κυ­βέρ­νη­ση της Αρι­στε­ράς») βρί­σκε­ται σή­με­ρα στο επί­κε­ντρο της διε­θνούς προ­σο­χής, και των «από πάνω» και των «από κάτω», για δια­φο­ρε­τι­κούς λό­γους. Αστι­κοί κύ­κλοι, πο­λι­τι­κοί εκ­πρό­σω­ποι και ευ­ρω­παϊ­κές κυ­βερ­νή­σεις, κυ­ρί­ως σο­σιαλ­δη­μο­κρά­τες, έχουν (αντι­κει­με­νι­κούς και υπο­κει­με­νι­κούς) λό­γους να κα­λο­βλέ­πουν μια χα­λά­ρω­ση της τρέ­χου­σας, σκλη­ρής «γερ­μα­νι­κής» γραμ­μής, αν και μέσα σε πλή­θος αντι­φά­σε­ων καθώς δεν επι­θυ­μούν την ρήξη με την υπάρ­χου­σα νε­ο­φι­λε­λεύ­θε­ρη κα­τά­στα­ση και σί­γου­ρα όχι ως απο­τέ­λε­σμα της υπε­ρί­σχυ­σης μιας αρι­στε­ρής κυ­βέρ­νη­σης – του ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ - με ου­σια­στι­κά ρι­ζο­σπα­στι­κό πρό­γραμ­μα. Επί­σης και ο αμε­ρι­κά­νι­κος πα­ρά­γο­ντας επι­θυ­μεί δια­κα­ώς την ευ­θυ­γράμ­μι­ση της ευ­ρω­παϊ­κής στρα­τη­γι­κής καθώς επη­ρε­ά­ζει τα, προς ώρας θε­τι­κά, απο­τε­λέ­σμα­τα της δικής του δια­χεί­ρι­σης της κρί­σης (ο Ομπά­μα δια­κή­ρυ­ξε πρό­σφα­τα το «τέλος της κρί­σης» στις ΗΠΑ). Τα πε­ρι­θώ­ρια εκ­με­τάλ­λευ­σης των αντι­θέ­σε­ων και των τά­σε­ων αυτών από την ελ­λη­νι­κή κυ­βέρ­νη­ση είναι πε­ριο­ρι­σμέ­να στο βαθμό που δεν θα «κα­τα­στρέ­φε­ται» η αρι­στε­ρή της φυ­σιο­γνω­μία και προ­ο­πτι­κή από τους βαθιά νε­ο­φι­λε­λεύ­θε­ρους όρους που συ­νο­δεύ­ουν μια τέ­τοια δια­χεί­ρι­ση καθώς και από την βα­θύ­τε­ρη πρόσ­δε­ση στις ατλα­ντι­κές γε­ω­πο­λι­τι­κές στρα­τη­γι­κές (ήδη ο Κα­μέ­νος έχει αρ­χί­σει να «υμνεί» τον άξονα Ελ­λά­δα – Κύ­προς – Ισ­ρα­ήλ). Αντί­θε­τα τα στοι­χεία που συ­νε­γεί­ρουν τους «από κάτω» πα­νευ­ρω­παϊ­κά είναι ακρι­βώς ο αρι­στε­ρός χα­ρα­κτή­ρας της «αντί­στα­σης» και η προ­ο­πτι­κή της ανα­τρο­πής του νε­ο­φι­λε­λεύ­θε­ρου κα­θε­στώ­τος δη­μιουρ­γώ­ντας τις προ­ϋ­πο­θέ­σεις μιας εντε­λώς δια­φο­ρε­τι­κής συμ­μα­χί­ας – αυτής των λαών, των κι­νη­μά­των και της Αρι­στε­ράς.

Ο ρόλος της Αρι­στε­ράς

Σ’ αυτές τις σύν­θε­τες συν­θή­κες και πρω­το­φα­νείς προ­κλή­σεις ο ρόλος της όλης Αρι­στε­ράς καθώς και της «κοι­νω­νι­κής αρι­στε­ράς» και των κι­νη­μά­των είναι κρί­σι­μος. Δύο, δια­με­τρι­κά αντί­θε­τα, λάθη ορί­ζουν το πεδίο των χρή­σι­μων επι­λο­γών: η άνευ όρων και κρι­τι­κής υπο­τα­γή στο λαϊκό αί­σθη­μα και βέ­βαια η «δίκη πρό­θε­σης» και η αυ­στη­ρή κρι­τι­κή κάθε κυ­βερ­νη­τι­κής κί­νη­σης με την ελ­πί­δα της γρή­γο­ρης δι­καί­ω­σης στα μάτια της κοι­νω­νί­ας και του κι­νή­μα­τος.

Πολύ πε­ρισ­σό­τε­ρο τώρα που η δια­πραγ­μά­τευ­ση έχει μπει σε πολύ κρί­σι­μη φάση, οι όποιοι συμ­βι­βα­σμοί και εν­δε­χό­με­νες υπο­χω­ρή­σεις δεν πρέ­πει να πλή­ξουν ανε­πα­νόρ­θω­τα τον ρι­ζο­σπα­στι­κό πυ­ρή­να του προ­γράμ­μα­τος του ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ. Οι αρι­στε­ρές τά­σεις εντός του ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ οφεί­λουν να συμ­βά­λουν στην επί­μο­νη δια­τύ­πω­ση των «κόκ­κι­νων γραμ­μών» υπε­ρά­σπι­σης του προ­γραμ­μα­τι­κού πε­ριε­χο­μέ­νου των επε­ξερ­γα­σιών και των απο­φά­σε­ων του κόμ­μα­τος. Μά­λι­στα εάν η κλι­μά­κω­ση της αντι­πα­ρά­θε­σης κάνει ορατή ως ανα­πό­τρε­πτη (χωρίς ηχηρή και σε κοινή θέα υπο­χώ­ρη­ση) την προ­ο­πτι­κή ρή­ξε­ων, η αρι­στε­ρή στρο­φή προς τις ρι­ζο­σπα­στι­κές, τα­ξι­κές αιχ­μές και πε­ριε­χό­με­να της κυ­βερ­νη­τι­κής πο­λι­τι­κής είναι επι­βε­βλη­μέ­νη. Έτσι λοι­πόν η από­φα­ση του πρω­θυ­πουρ­γού να νο­μο­θε­τή­σει η κυ­βέρ­νη­ση άμεσα παρά την εμπλο­κή στις δια­πραγ­μα­τεύ­σεις είναι ση­μα­ντι­κή και πρέ­πει να το­νι­στεί. Αντί­θε­τα η επι­λο­γή του στε­λέ­χους της ΝΔ για πρό­ε­δρο της Δη­μο­κρα­τί­ας πρέ­πει να αντι­με­τω­πι­στεί αρ­νη­τι­κά.

Εξάλ­λου είναι ανα­γκαία η προ­σπά­θεια σύν­δε­σης με την κοι­νω­νία στην βάση αυτών των τα­ξι­κών προ­τε­ραιο­τή­των, προσ­δο­κιών και αι­τη­μά­των καθώς μπρο­στά στην κλι­μά­κω­ση των αδιε­ξό­δων στην ανα­ζή­τη­ση λύσης «κοινά επω­φε­λούς» («win – win»), η «εθνι­κή ενό­τη­τα» θα δο­κι­μα­στεί και συ­γκε­κρι­μέ­να πλέον, κοι­νω­νι­κά τμή­μα­τα, ο κό­σμος της ερ­γα­σί­ας, τα κα­τώ­τε­ρα λαϊκά στρώ­μα­τα και βέ­βαια ο κό­σμος της Αρι­στε­ράς θα ΄ναι αυτός που θα κλη­θεί να ηγη­θεί και να δώσει τον τόνο στη σύ­γκρου­ση με τις αστι­κές δυ­νά­μεις, διε­θνείς και ντό­πιες.

Ο ρόλος και η λει­τουρ­γία του κόμ­μα­τος ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ, που σή­με­ρα βρί­σκε­ται, δι­καιο­λο­γη­μέ­να σε ένα βαθμό, σε κα­τά­στα­ση σοκ, συ­μπυ­κνώ­νει τα κα­θή­κο­ντα.

Για τις δυ­νά­μεις της «άλλης» αρι­στε­ράς, ΚΚΕ και ΑΝΤΑΡ­ΣΥΑ, η δυ­να­τό­τη­τα επω­φε­λούς πί­ε­σης έχει με­γα­λώ­σει – πέρα από την κρι­τι­κή για τη μέχρι σή­με­ρα στάση τους, πρω­τί­στως του σε­χτα­ρι­σμού του ΚΚΕ – καθώς μπο­ρούν στο κοι­νω­νι­κό μα και στο κοι­νο­βου­λευ­τι­κό επί­πε­δο (το ΚΚΕ) να προ­ω­θή­σουν αι­τή­μα­τα και επι­λο­γές απ’ τ’ αρι­στε­ρά εκ­φρά­ζο­ντας συ­γκε­κρι­μέ­να αι­τή­μα­τα, πρω­τί­στως του κό­σμου της ερ­γα­σί­ας και των κι­νη­μά­των.

Η ιστο­ρι­κή συν­θή­κη είναι πρω­τό­τυ­πη, δύ­σκο­λη και αντι­φα­τι­κή αλλά ακόμη ανοι­χτή ως προς την εξέ­λι­ξή της. Η ευ­θύ­νη της Αρι­στε­ράς να δια­σφα­λί­σει τη συ­νέ­χεια και την κλι­μά­κω­ση της τα­ξι­κής και πο­λι­τι­κής πάλης σε όφε­λος του κό­σμου της ερ­γα­σί­ας, της κοι­νω­νι­κής πλειο­ψη­φί­ας και της σο­σια­λι­στι­κής προ­ο­πτι­κής, είναι με­γα­λύ­τε­ρη από ποτέ στα χρό­νια της Με­τα­πο­λί­τευ­σης.   

Ετικέτες