Η κατάσταση στα νοσοκομεία της χώρας μας και στη Θεσσαλονίκη έχει ήδη αγγίξει τα όρια της επικινδυνότητας. Οι συνεχείς μειώσεις στους προϋπολογισμούς για την υγεία, αποτέλεσμα κυρίως των μνημονιακών πολιτικών που εφαρμόζονται αδιάλειπτα τα τελευταία έξι χρόνια, οδηγούν το Δημόσιο Σύστημα Υγείας στο γκρεμό, εκατομμύρια πολίτες σε αδυναμία να έχουν πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας, και σε αύξηση των ιδιωτικών δαπανών για όσους αντέχουν ακόμη να πληρώνουν.

Σαν συνέπεια, μεταξύ άλλων, στο φαρμακείο του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ εδώ και μέρες παρατηρείται σοβαρή έλλειψη αντιρετροϊκών σκευασμάτων.

Οι HIV οροθετικοί ασθενείς, των οποίων η ζωή εξαρτάται από την αδιάλειπτη λήψη των συγκεκριμένων φαρμάκων, βρίσκονται σε απόγνωση.

Και δεν είναι μόνο αυτοί. Οι ελλείψεις φαρμάκων ως αποτέλεσμα περικοπών στα κονδύλια των φαρμακείων στα δημόσια νοσοκομεία θέτουν σε κίνδυνο χιλιάδες συμπολίτες μας. Ομάδες ασθενών των οποίων η επιβίωση εξαρτάται πλήρως από καθημερινή λήψη φαρμακευτικής αγωγής, όπως είναι οι μεταμοσχευμένοι, οι αιμορροφιλικοί και οι καρκινοπαθείς, κινδυνεύουν από την εφαρμογή των πολιτικών και του 3ου μνημονίου. Οι συνεχείς εκκλήσεις από συλλογικούς φορείς για δημιουργία ανεξάρτητου κονδυλίου που θα καλύπτει την φαρμακευτική δαπάνη των παραπάνω ασθενών αγνοούνται προκλητικά, επιτείνοντας την αγωνία χιλιάδων συμπολιτών μας.

Τα συγκεκριμένα προβλήματα έρχονται να προστεθούν στην ήδη γνωστή απαξίωση και υποβάθμιση των δημόσιων νοσοκομείων καθώς η υποχρηματοδότησή τους, και η επακόλουθη υποστελέχωσή τους και οι ελλείψεις σε αναλώσιμα τα αναγκάζουν να λειτουργούν σε τριτοκοσμικές συνθήκες. Οι παλαιότερες δηλώσεις του κ. Κουρουμπλή ότι θα πληρώνουν πρόστιμο όσοι δεν κάνουν προληπτικές εξετάσεις καρκίνου ούτε σαν κακόγουστο αστείο δε μπορεί να εκληφθούν.

Η ΛΑΕ, πάντα παρούσα στους κοινωνικούς αγώνες, υποστηρίζει τα αιτήματα των ασθενών για απρόσκοπτη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και επιμένει σταθερά στην πρότασή για δημόσια, υψηλού επιπέδου παροχή υπηρεσιών υγείας σε όλους ανεξαρτήτως τους συμπολίτες μας.

Θα είμαστε παρόντες σε κάθε κινητοποίηση, ώστε να μην επιβεβαιωθούν και στη χώρα μας τα αρνητικά συμπεράσματα ως προς την αύξηση των θανάτων στις χώρες απ΄ όπου «πέρασε» το ΔΝΤ!