Σήμερα το πρωί ο νέος πρύτανης έκανε γι άλλη μια φορά επίδειξη δύναμης απέναντι στους φοιτητικούς συλλόγους καθιστώντας σαφές ότι μια νέα κανονικότητα γεννιέται στο ΕΚΠΑ.

Ο νέος πρύτανης του ΕΚΠΑ, Θ. Φορτσάκης, είναι γνωστός στη φοιτητική κοινότητα για τις αντιδραστικές και συντηρητικές απόψεις του για το ελληνικό πανεπιστήμιο. Πρόκειται για μια σειρά από απόψεις  που συμβαδίζουν πλήρως τόσο με τις επιδιώξεις της κυβέρνησης όσο και με το πρόγραμμα της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ για την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Ο Θ. Φορτσάκης είχε δείξει ήδη κάποια δείγματα γραφής έχοντας διατελέσει πρόεδρος του τμήματος της νομικής και πρόεδρος του εποπτικού συμβουλίου της ΝΕΡΙΤ. Ως πρύτανης του ΕΚΠΑ, όμως, φαίνεται πως βρήκε ένα ακόμη μεγαλύτερο παιχνίδι.

Σε κάθε δημόσια εμφάνισή του δε διστάζει να προκαλεί με τις δηλώσεις του και να στήνει μέτωπα με το φοιτητικό κίνημα. Από τις πρώτες μέρες ανάληψης της πρυτανείας παρέλασε από μια σειρά αστικών ΜΜΕ εκφράζοντας την άποψη ότι πρέπει να προχωρήσουν οι διαγραφές φοιτητών, να τοποθετηθούν εταιρείες security στο πανεπιστήμιο, να γίνεται είσοδος στο πανεπιστήμιο με επίδειξη φοιτητικής ταυτότητας, να προχωρήσει η διαδικασία με τους νέους οργανισμούς κλπ. Είναι σαφές πως ο νέος πρύτανης θέλει να μετατρέψει το πανεπιστήμιο από έναν ελεύθερο κοινωνικό χώρο γνώσης και πολιτικοποίησης σε ένα αποστειρωμένο ίδρυμα που θα κλείνει το μάτι στους ιδιώτες και θα καταρτίζει τους φοιτητές ώστε να ανταποκριθούν στο σύγχρονο εργασιακό σφαγείο της αγοράς.

Σήμερα το πρωί ο νέος πρύτανης έκανε γι άλλη μια φορά επίδειξη δύναμης απέναντι στους φοιτητικούς συλλόγους καθιστώντας σαφές ότι μια νέα κανονικότητα γεννιέται στο ΕΚΠΑ. Οι ΦΣ της νομικής και της φιλοσοφικής είχαν πάρει απόφαση για κινητοποίηση στην πρυτανεία και συμβολική κατάληψη προκειμένου να αποδοθούν εξηγήσεις από το νέο πρύτανη για τη μη διεξαγωγή Συγκλήτου, τη στιγμή που τόσα φλέγοντα ζητήματα (διαγραφές,  σίτιση, καθαριότητα, face control με την εγκατάσταση εταιρειών φύλαξης στο ΕΚΠΑ) απασχολούν το πανεπιστήμιο.

Η απάντηση του Φορτσάκη ήταν πρωτοφανής και πλήρως αυταρχική. Έκανε lock out στην πρυτανεία απαγορεύοντας στον οποιονδήποτε να εισέλθει, στέλνοντας το μήνυμα πως ο δημόσιος χώρος του πανεπιστημίου αποτελεί τσιφλίκι του που όποτε θέλει το ανοίγει και το κλείνει. Παράλληλα σε πλήρη συνεννόηση με την αστυνομία, διμοιρίες των ΜΑΤ είχαν περικυκλώσει την πρυτανεία ενώ μηχανές της ομάδας ΔΕΛΤΑ και κλούβες έκοβαν βόλτες στην Πανεπιστημίου και την Ακαδημίας. Τελείως αυθόρμητα οι φοιτητές έκαναν ένα άτυπο κάλεσμα στη νομική στις 13:00 προκειμένου να μαζευτούν και να κατευθυνθούν προς την πρυτανεία. Συγκεντρώθηκαν περίπου 100 φοιτητές/τριες από τους ΦΣ της Νομικής, της Φιλοσοφικής, του Βιολογικού, του Χημικού, της Πληροφορικής και του Μαθηματικού. Όταν η πορεία κατηφόρισε προς την πρυτανεία τα ΜΑΤ τελείως απρόκλητα έκοψαν τη δίοδο από τον πεζόδρομο και το μπλοκ έφτασε στα Προπύλαια κατηφορίζοντας από τη Σίνα. Τα ΜΑΤ περικύκλωσαν για δύο ώρες τους συγκεντρωμένους φοιτητές και αποχώρησαν αφού οι τελευταίοι διαλύθηκαν.

Είναι προφανές ότι επί πρυτανείας Φορτσάκη έρχονται δύσκολες μέρες για τη δημοκρατική λειτουργία του ΕΚΠΑ. Η κυβέρνηση βρήκε το σύμμαχο που έψαχνε για την υλοποίηση της πιο νεοφιλελεύθερης επίθεσης στο δημόσιο πανεπιστήμιο. Οι ΦΣ πρέπει να μη δείξουν καμία ανοχή σε τέτοια φαινόμενα και να μην αποδεχτούν τη νέα κατάσταση που πάει να επιβληθεί στο πανεπιστήμιο από την κυβέρνηση, το Φορτσάκη και την αστυνομία. Όσο το δυνατόν γρηγορότερα οι Φοιτητικοί Σύλλογοι πρέπει να πάρουν αγωνιστικές αποφάσεις που να καλούν σε μαζικές κινητοποιήσεις και να απαντούν σε όλους αυτούς που επιθυμούν το τσάκισμα του δημόσιου χαρακτήρα του πανεπιστήμιο, βάζοντας φρένο στα σχέδιά τους.

Ετικέτες