Σε ανακοίνωση – καταγγελία που εκδώσαμε σαν «Ομάδα Αλληλεγγύης στους Πρόσφυγες της Μαλακάσας» πριν 1 μήνα περίπου ο τίτλος ήταν: Τελικά το πρόσωπο της εξουσίας είναι πάντα ίδιο;

Το ερωτηματικό στο τέλος δεν ήταν τυχαίο. Ήταν η τελευταία ψευδαίσθηση. Ήταν η ερώτηση που απευθυνόταν και στους εαυτούς μας σχετικά με την πιθανότητα να κάνουμε λάθος εκτίμηση ως προς τις προθέσεις της κυβέρνησης και κατ’ επέκταση του υπουργείου μεταναστευτικής πολιτικής για τον τρόπο χειρισμού της προσφυγικής κρίσης.

Η απάντηση ήρθε σήμερα πανηγυρικά και είναι ΝΑΙ.

ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΑ ΙΔΙΟ & ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ ΝΑ ΕΠΙΒΑΛΕΙ ΤΗ ΘΕΛΗΣΗ ΤΗΣ.

Ας πάρουμε τα γεγονότα.

Το πρωί 3/6/16 μέλη της Ομάδας Αλληλεγγύης έφτασαν στο στρατόπεδο προκειμένου να μοιράσουν στους πρόσφυγες αντηλιακό.

Προφανώς όλοι-ες γνωρίζουμε ότι το αντηλιακό αποτελεί όπλο στα χέρια όποιου το κατέχει!

Αλλιώς δεν εξηγείται η σπουδή της συντονίστριας του υπουργείου Κας Χαράς Στάγκου να καλέσει την αστυνομία προκειμένου να σταματήσει τη διανομή και να απειλήσει με σύλληψη τους αλληλέγγυους.

Απίστευτο κι όμως αληθινό!

Έτσι, μετά την άρνησή μας να δουλέψουμε στην αποθήκη χωρίς την συμμετοχή των προσφύγων αλλάξαμε ιδιότητα και είμαστε πια, κατά την κυρία Χαρά, απλοί 'επισκέπτες'. Δηλαδή αφήνουμε τις ταυτότητες στη είσοδο και απαγορεύεται να φέρουμε οτιδήποτε μέσα για διανομή, γιατί μόνο η κ. Χαρά διανέμει πράγματα με τον τρόπο που εκείνη κρίνει!
Συμπέρασμα: επιτρέπονται οι επισκέπτες, που δεν έχουν τίποτα να προσφέρουν και προφανώς έρχονται μόνο για να χαζεύουν τους πρόσφυγες.

Ελάτε λοιπόν στον προσφυγικό κήπο Μαλακάσας, η είσοδος δωρεάν!

Ας αφήσουμε, όμως τ’ αστεία. Η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο.

Η παραμικρή ανθρώπινη κίνηση συμπαράστασης στο δράμα που ζουν καθημερινά οι πρόσφυγες θεωρείται απειλή απ’ την κυβέρνηση και τους εκπροσώπους της. Οτιδήποτε δεν συμφωνεί με τις πρακτικές της πρέπει να πατάσσεται!

 Σε παλαιότερη καταγγελία μας γράφαμε: “ Η υιοθέτηση της αντιδραστικής φρασεολογίας περί “παράτυπων” μεταναστών, η αποδοχή της Τουρκίας ως “ασφαλούς” χώρας (βλέπε εξπρές του μεσονυχτίου)  μέχρι την μετατροπή των ανοιχτών κέντρων φιλοξενίας σε “Αμυγδαλέζες” μας δείχνουν ότι η κατάσταση σκληραίνει προς όφελος των πιο αντιδραστικών κύκλων.”

Λοιπόν, η ώρα αυτή έφτασε.

Τον τελευταίο καιρό από παντού έρχονται μηνύματα απαγόρευσης (Ελληνικό, Σχιστό, Κουτσόχερο κλπ) προσέγγισης των προσφύγων από αλληλέγγυους.

Αυτό που δεν έχετε καταλάβει κυρίες και κύριοι της κυβέρνησης είναι ότι η αλληλεγγύη δεν σταματά με πρακτικές καταστολής.

Αλήθεια τόσο πολύ φοβάστε;

Τα «ανοιχτά κέντρα φιλοξενίας» μετατρέπονται μέρα με τη μέρα σε κλειστά.

-Είναι κλειστά, όταν απαγορεύονται οι επισκέψεις σε αλληλέγγυους, σε δικηγόρους, σε δημοσιογράφους, σε γιατρούς, ενώ την ίδια στιγμή αλωνίζουν σε ξέφραγο αμπέλι οι διάφορες ΜΚΟ. Γνωρίζουμε καλά ότι αρκετές – όχι όλες- απ αυτές έχουν κατηγορηθεί από παιδεραστία μέχρι ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, μέχρι προσηλυτισμό σε αιρέσεις, μέχρι προώθηση συμφερόντων ξένης χώρας κλπ.

-Είναι κλειστά, όταν οι άνθρωποι δεν μπορούν να κυκλοφορήσουν έξω απ’ αυτά γιατί επιλεκτικά- με σκοπό τη χειραγώγηση μέσω της τρομοκρατίας που τους ασκείται- συλλαμβάνονται ανά πάσα στιγμή και κινδυνεύουν με απέλαση.

Η κυβέρνηση μπορεί αλλά δεν θέλει να δώσει- έστω προσωρινή- λύση, δίνοντας ολιγόμηνη παράταση νομιμότητας εγγράφων για χρήση μέσα στη χώρα μας.

-Είναι κλειστά, όταν δεν μπορούν οι πρόσφυγες να επιστρέψουν σ΄αυτά που διαμένουν, αν αργήσουν έστω και 10΄μετά την ώρα που αυθαίρετα ο-η κάθε «υπεύθυνος-η» του υπουργείου αποφασίζει χωρίς ν’ ανακοινώνει.

-Είναι κλειστά, όταν βρίσκονται στο «πουθενά». Έξω απ τον αστικό ιστό, έξω απ΄την υπόλοιπη κοινωνία .

Στην πραγματικότητα είναι «ανοιχτές» φυλακές. Συνεπώς, επόμενο είναι να έχουν όλα τα χαρακτηριστικά που δημιουργούνται σε συνθήκες εγκλεισμού.

Ας μην αναρωτούνται λοιπόν - υποκριτικά κάποιοι - για τις εξεγέρσεις στο κέντρο κράτησης στη  Μόρια (1/6/16) ή στη Σάμο 2/6/16 και ποιος τις υποδαυλίζει.

Η ίδια η κυβέρνηση και η επαίσχυντη συμφωνία που έχει υπογράψει με την ΕΕ και την Τουρκία έχουν την απόλυτη ευθύνη γι αυτά που συμβαίνουν και που δυστυχώς δεν σταματούν εδώ.

 Ο αποκλεισμός της κοινωνίας από αυτό που συμβαίνει, θρέφει το «αυγό του φιδιού», δηλαδή το φασισμό.

Είναι προφανές ότι διέξοδος μπορεί να υπάρξει μόνο με τον πλήρη σεβασμό των δικαιωμάτων των προσφύγων, την αξιοπρεπή φιλοξενία και την ισότιμη ένταξη τους στην κοινωνία.

Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΟΠΛΟ ΜΑΣ

ΟΜΑΔΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΤΗΣ ΜΑΛΑΚΑΣΑΣ

4/6/16

*(η έκφραση ανήκει σε πρόσφυγα που διαμένει στο στρατόπεδο της Μαλακάσας)

Ετικέτες