Η  απεργία του Σωματείου εργαζομένων της ΜΑΛΑΜΑΤΙΝΑ έχει κλείσει αισίως τρεις μήνες γεμάτους επιθέσεις από την εργοδοσία και την αστυνομία.

Πέρα από την παραβίαση των συμφωνηθέντων στα πλαίσια της εξυγίανσης της εταιρείας -που αφορούσαν τη διατήρηση των θέσεων εργασίας και των μισθών των συγκεκριμένων εργαζομένων με την κατάργηση τμημάτων και απολύσεων- η διοίκηση προχώρησε για τρομοκρατία και στις παράνομες απολύσεις του Φραγγίδη Γιάννη, Προέδρου του επιχειρησιακού σωματείου στη Μαλαματίνα και προέδρου της ΠΟΕΕΠ, και του Μερκενίδη Αριστοτέλη, Προέδρου του Συνδικάτου Πωλητών Οδηγών και Βοηθών στα Εμφιαλωμένα Ποτά Β.Ε. και μέλος της Διοίκησης του ΕΚΘ.

Από τη πρώτη στιγμή το σωματείο απάντησε με επαναλαμβανόμενες απεργίες, κάλεσε σε αλληλεγγύη στο καθημερινό απεργιακό μπλόκο στην πύλη του εργοστασίου και προσέφυγε στα δικαστήρια. Η κυβέρνηση στέλνει τα ΜΑΤ που στρατοπεδεύουν στο εργοστάσιο και επιτίθενται με χημικά στους εκατοντάδες αλληλέγγυους. Η απόφαση είναι ξεκάθαρη. Ο νόμος Χατζηδάκη  -που ποινικοποιεί  μεταξύ άλλων  κάθε αγώνα των εργαζομένων- θα εφαρμοστεί με κάθε τρόπο. Μετά από αυτό η μικρή απεργία λίγων εργαζομένων  παίρνει άλλες διαστάσεις. Τα αιτήματα ΠΑΡΤΕ ΠΙΣΩ Τις ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ–ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ –ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΧΑΤΖΗΔΆΚΗ ενοποιούν την Αριστερά στο μπλόκο και αναγκάζουν κοινοβουλευτικά κόμματα να μεταφέρουν τα δίκαια αιτήματα στη βουλή.

Η απεργία όμως δεν μπορεί να μείνει μόνο στην πύλη του εργοστασίου. Η ριζοσπαστική αριστερά αναλαμβάνει το άπλωμα του αγώνα στη πόλη. Με πανκινητοποίηση των δυνάμεών της στις πορείες του σωματείου, με αφισοκολλήσεις, με συζητήσεις στο πανεπιστήμιο και στις πλατείες του κέντρου, με τη φροντίδα να παρεμβαίνει το σωματείο στις συναυλίες  (όπως του ΛΕΞ, όπου καταχειροκροτήθηκε  από 30.000 νεολαίους) και να συνδέεται  με τα κινήματα της αυτοδιοίκησης, του φεμινισμού, του νερού κ.ά. και τέλος με γλέντια οικονομικής ενίσχυσης δείχνει το δρόμο της πραγματικής ταξικής αλληλεγγύης. Την ώρα που γράφεται το άρθρο δύο επιτροπές στήριξης του αγώνα έχουν δημιουργηθεί  με στόχο να φτάσει η πληροφόρηση σε κάθε γειτονιά ανατολικά και δυτικά της Θεσσαλονίκης. Από τη Τούμπα μέχρι τον Εύοσμο και τους Αμπελόκηπους το μήνυμα ΝΙΚΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗ ΜΑΛΑΜΑΤΙΝΑ –Ο ΑΓΩΝΑΣ ΑΥΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ΟΛΩΝ ΜΑΣ θα βρεθεί με αφίσες σε κάθε στάση αστικού, με  πικετοφορίες στις καφετέριες και στις λαϊκές, με εκδηλώσεις σε κάθε απομακρυσμένη συνοικία. 

Το μήνυμα αυτό θα ακουστεί και στις 9 /11. Γιατί  νίκη των εργαζομένων της Οινοποιίας και επιτυχία της Γενικής Απεργίας θα είναι όχι μόνο η μη εφαρμογή του Νόμου Χατζηδάκη, αλλά και το έναυσμα αγώνων σε άλλους κλάδους. Όπου η ασυδοσία της εργοδοσίας έρχεται να προστεθεί στην εξάπλωση της φτώχειας και στη διάλυση του κράτους πρόνοιας. Όπου έρχεται να προστεθεί και η επιλογή της κυβέρνησης με την  αγορά πανάκριβων επιθετικών όπλων και ενίσχυση της αστυνομίας με εξοπλισμό και προσλήψεις  αντί της στήριξης των λαϊκών εισοδημάτων  και του κοινωνικού κράτους.

*Αναδημοσίευση από την Εργατική Αριστερά

Ετικέτες