Στις 29 Ιανουαρίου 2018 το ηλεκτρονικό περιοδικό Marginalia - Σημειώσεις στο περιθώριο εμφανίστηκε στις οθόνες σας.
Ακριβώς δύο χρόνια μετά, σας παραδίδουμε το πιο πρόσφατό μας αφιέρωμα, μια εισαγωγή στον «Θαυμαστό Καινούριο», αλλά και Παλιό, Κόσμο των Ιδιωτικών Ιδρυμάτων Πολιτισμού, προσπαθώντας να διερευνήσουμε τι υπάρχει πίσω από τη λάμψη και τα φώτα.
Στο εισαγωγικό του αφιερώματος ο Χρίστος Μάης προσπαθεί να θέσει κάποια ζητήματα, αλλά και ερωτήματα γύρω απ’ αυτό το πολυεπίπεδο και πολύπλοκο θέμα. Ο Θεόφιλος Τραμπούλης διερευνά το νέο πλαίσιο της καλλιτεχνικής δημιουργίας και της παραγωγής του πολιτιστικού προϊόντος εντός της νέας κραταιάς συνθήκης των Ιδρυμάτων Πολιτισμού. Η Μαριάννα Τσόλη (ψευδ.), ειδική σε θέματα πολιτιστικής διαχείρισης, συνομιλεί με τον Χρίστο Μάη για όλα όσα απασχολούν κατά καιρούς νέους ερευνητές και καλλιτέχνες σε σχέση με τα Ιδρύματα Πολιτισμού.
Ο Δημήτρης Πούλιος,με την ευκαιρία του χριστουγεννιάτικου οδοφωτισμού της Βασιλίσσης Σοφίας από το Ίδρυμα Ωνάση, γράφει για τη σχέση Δημοσίου και Ιδιωτικού και την εμπλοκή των Ιδρυμάτων σε αυτό. Η Άλκηστη Πρέπη γράφει για το ζήτημα της «ανθεκτικότητας» (resilience), το Ίδρυμα Ροκφέλερ, και πώς αυτό συνδέεται με τα δύο μεγαλύτερα αστικά κέντρα της χώρας.
Κατ’ εξαίρεση του κανόνα που μας θέλει να δημοσιεύουμε πρωτότυπες εργασίες, αναδημοσιεύουμε ένα παλαιότερο κείμενο του Άρη Μαραγκόπουλου για το ζήτημα των Δημοσίων βιβλιοθηκών επ’ αφορμή της μετακόμισης της Εθνικής Βιβλιοθήκης στο Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Ανθολογούμε, επίσης, δύο ποιήματα του Νίκου Πριόβολου που στηλιτεύουν καυστικά τα κακώς κείμενα στο χώρο των γραμμάτων και των τεχνών. Ο Χρίστος Μάης γράφει για τη δράση του Ιδρύματος Φορντ κατά την περίοδο της Δικτατορίας των Συνταγματαρχών προσπαθώντας να δώσει μια ιστορική διάσταση στο ζήτημα, λαμβάνοντας βέβαια υπόψη ότι δεν είναι όλα τα Ιδρύματα ίδια ούτε φυσικά και όλες οι περίοδοι, και πως πρέπει κάθε φορά να ιστορικοποιούμε το υπό εξέταση ζήτημα.
Τέλος, το αφιέρωμα κλείνει με τρεις βιβλιοκρισίες δια χειρός Τζένης Λιαλιούτη, Ιάσονα Ζαρίκου και Χρίστου Μάη πάνω στις τρεις πιο πρόσφατες ελληνόφωνες μονογραφίες που σχετίζονται με το θέμα της πολιτιστικής πολιτικής και διπλωματίας, στο οποίο εντάσσονται και τα Ιδρύματα Πολιτισμού. Και φυσικά, δεν λείπει ούτε αυτή τη φορά το καίριο σκίτσο του Τάσου Αναστασίου.
Καλή σας ανάγνωση!