Ανάμεσα στους χιλιάδες κόσμου που επισκέφτηκαν το φεστιβάλ νέων ΣΥΡΙΖΑ ήταν και πολλοί μαθητές. Ήρθαν για να ξεδώσουν, να ακούσουν μουσική, αλλά και να γνωρίσουν την Αριστερά. Οι περισσότεροι δηλώνουν αντιφασίστες, κάποιοι σχεδιάζουν καταλήψεις και όλοι ονειρεύονται έναν διαφορετικό κόσμο. Μιλήσαμε με κάποιους. Ακούστε τους.

Ευγενία Π, Γενικό Λύκειο Γυθείου
Είναι η πρώτη φορά που συμμετείχα σε Φεστιβάλ ΣΥΡΙΖΑ. Δεν ήθελα να το χάσω με τίποτα και χαίρομαι που τα κατάφερα να έρθω από τόσο μακριά. Μου άρεσε που υπήρχαν διαφορετικά είδη μουσικής. Ήταν σαν την πολυχρωμία του ΣΥΡΙΖΑ. Τέτοια φεστιβάλ είναι σημαντικά όχι μόνο για τη μουσική, αλλά και για να μαθαίνουμε. Έρχεσαι σε επαφή με πολιτικές ιδέες, εμπνέεσαι και νιώθεις ότι τελικά είναι πολλοί που θέλουν να αλλάξουν τον κόσμο. Η νεολαία πρέπει να οργανωθεί. Στο σχολείο μου όπως και σε άλλα, από ό,τι έμαθα στο φεστιβάλ, υπάρχουν παιδιά που έχουν φασιστικές ιδέες. Είναι μεγάλο πρόβλημα. Κάτι πρέπει να κάνουμε.

Παναγιώτης Κ, 52ο Λύκειο Αθηνών
Νομίζω ότι το φεστιβάλ είχε μεγάλη επιτυχία, κυρίως γιατί έδειξε ότι υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για τις πολιτικές συζητήσεις. Μου άρεσε πάρα πολύ η αντιφασιστική συζήτηση και όσα άκουσα με βρίσκουν σύμφωνο. Είναι σημαντικό να ξέρουμε την ιστορία του φασισμού. Δυστυχώς σε κάθε σχολείο υπάρχουν παιδιά μέλη της Χρυσής Αυγής. Ευτυχώς υπάρχουμε κι εμείς οι αντιφασίστες. Υπάρχουν βέβαια και οι τουρίστες που δεν ασχολούνται και θα πρέπει να ξυπνήσουν, πριν είναι αργά. Αν και μαθητής, σου λέω, και το εννοώ, ότι αν δεν οργανωθεί η εργατική τάξη, δεν γίνεται τίποτα. Θέλουμε απεργίες, θέλουμε σωματεία και θέλουμε και ομάδες στα σχολεία, για να πάμε κόντρα. Μόνο η Αριστερά μπορεί να δώσει λύση, γι’ αυτό είμαι εδώ, όπως και στην Κίνηση «Απελάστε το Ρατσισμό» και στους «Μαθητές-τριες Ενάντια στο Σύστημα».

Αντρέας Μ, 52ο Λύκειο Αθηνών
Είναι χαρά μου να βρίσκομαι εδώ. Έχω ξαναβρεθεί σε φεστιβάλ, αλλά αυτό είναι το καλύτερο. Μου άρεσε η αντιφασιστική συζήτηση και με εκφράσανε απόλυτα τα όσα ειπώθηκαν. Η Χρυσή Αυγή εστιάζει στα σχολεία. Πρέπει να οργανωθούμε ως μαθητές, για να μην επιτρέψουμε να αναπτυχθούν οι ιδέες τους.

Αντρέας Φ, 2ο Λύκειο Παιανίας
Τέλειος ο χώρος του φεστιβάλ. Ήταν το καλύτερο από όλα όσα έχω πάει. Το μόνο που με ενόχλησε ήταν η ουρά στα σουβλάκια. Προσωπικά ως μαθητή με ενοχλεί πολύ ο φασισμός στα σχολεία. Είναι ένα θέμα που δεν πρέπει να το υποτιμήσουμε. Γενικά χρειάζεται να συσπειρωθούμε ως νεολαία, να μαζευτεί κόσμος που θα ενημερώνει τους υπόλοιπους, που θα υπερασπίζεται τους μετανάστες. Στην Παιανία γίνεται αυτή η προσπάθεια. Πιστεύω, και γι’ αυτό είμαι εδώ, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η μόνη δύναμη που μπορεί να σταματήσει την κατρακύλα, η μόνη δύναμη που μπορεί να αλλάξει τα πράγματα προς το καλύτερο.

Ιάσονας Χ,  2ο Λύκειο Γλυκών Νερών
Το φεστιβάλ ήταν τέλειο, γιατί μου δόθηκε η ευκαιρία να γνωρίσω και άλλους ανθρώπους που έχουν  παρόμοιες απόψεις μ’ εμένα. Η συζήτηση για το φασισμό ήταν γαμάτη, ειδικά για όσους δεν ξέρουν πολλά  για το θέμα. Γενικά θα ήθελα να κάνουμε κάτι για την κατάσταση στα σχολεία. Εμένα με ενοχλεί ότι πάμε σε ένα σχολείο στο οποίο φοβόμαστε μη μείνουμε στην ίδια τάξη, που υπάρχουν συνεχώς απειλές για αποβολές. Περιορίζουν την ελευθερία μας. Μόνο τα κάγκελα λείπουν. Άντε να ενωθούμε να παλέψουμε, γιατί αυτός είναι ο μόνος τρόπος να νικήσουμε.

Ετικέτες