Στις 22/3 μαθητές και μαθήτριες από την Αθήνα και τον Πειραιά μαζεύτηκαν μαζί με φοιτητές έξω από το Υπουργείο Παιδείας στο Μαρούσι για να διαμαρτυρηθούν για την μείωση των εισακτέων στα πανεπιστήμια και την μετακίνηση των επαναληπτικών τον Σεπτέμβρη, με κίνδυνο όσοι δώσουν επαναληπτικές να μην εγγραφούν τον Οκτώβρη του ’17 στα πανεπιστήμια.

Τα νέα μέτρα του Υπουργείου Παιδείας είναι το κερασάκι στην τούρτα της γενικότερης υποβάθμισης της παιδείας η οποία έχει κορυφωθεί στα χρόνια της οικονομικής κρίσης. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ μπροστά στο κύμα μαθητικών κινητοποιήσεων και καταλήψεων το βράδυ της 21/3-και ενώ είχε ανακοινωθεί η κινητοποίηση της 22/3-έβγαλε μια ανακοίνωση με την οποία δηλώνει ότι οι επαναληπτικές θα γίνουν κανονικά… τον Σεπτέμβρη, μιλώντας για «νομικά προβλήματα» τα οποία πρέπει να τακτοποιηθούν πριν ανακοινωθεί η τελική απόφαση.

Παρά την προσπάθεια της κυβέρνησης και του Υπουργείου να χρυσώσουν το χάπι, πάνω από 300 μαθητές και φοιτητές βρέθηκαν έξω από το Υπουργείο ζητώντας να μιλήσει αντιπροσωπεία των προέδρων των 15μελών και των φοιτητικών συλλόγων με τον υπουργό. Στην αρχή η γραμματεία δήλωνε πως ο υπουργός λείπει στην Κύπρο και ο υφυπουργός είναι ταξίδι στα Ιεροσόλυμα. Μετά τη επιμονή των μαθητών έγινε μάλλον θαύμα και ο υφυπουργός βρέθηκε στην Αθήνα και δέχτηκε να συναντήσει τους εκπροσώπους των μαθητών και των φοιτητών. Την ώρα που οι αντιπροσωπείες ήταν στο γραφείο του υφυπουργού απ’ έξω μαθητές και φοιτητές συνέχιζαν δυναμικά την διαδήλωση φωνάζοντας συνθήματα.

«Σκιά» στη δυναμικότατη κατά τα άλλα διαδήλωση των μαθητών/τριών ήταν η προσπάθεια της ΚΝΕ και του ΜΑΣ να «καπελώσουν» την διαδήλωση, πέρα από τις όποιες συλλογικές αποφάσεις υπήρχαν από μαθητικά συμβούλια και φοιτητικούς συλλόγους. Συγκεκριμένα, όταν μέλη των φοιτητικών συλλόγων άνοιξαν την πύλη του υπουργείου και καλούσαν τους μαθητές και τις μαθήτριες να μπουν μέσα για να συναντήσουν αυτοπροσώπως τον υπουργό, μέλη της ΚΝΕ και μαθητές φίλα προσκείμενοι στην οργάνωση, καλούσαν από τις ντουντούκες τους μαθητές να μείνουν απ’ έξω. Μάλιστα όταν επέστρεψε η αντιπροσωπεία μίλησαν για τραμπουκισμούς και φοιτητές που αμαυρώνουν το κίνημα χωρίς να επιβεβαιώνονται οι πληροφορίες.

Οι μικροκομματικές κόντρες ανάμεσα στις δυνάμεις της Αριστεράς και του κινήματος, δεν μπορούν παρά να είναι τροχοπέδη για την περαιτέρω ανάπτυξη των μαθητικών -και φοιτητικών- διεκδικήσεων. Αυτό που έχουμε ανάγκη είναι η μέγιστη δυνατή ενότητα στον αγώνα και ο καλύτερος συντονισμός όλων των μαθητικών και φοιτητικών κομματιών που κινητοποιούνται.

Συνολικά, όλη η κινητοποίηση χαρακτηρίστηκε από έντονο παλμό και από την πρόθεση των μαθητών και των μαθητριών να μην σταματήσουν τις κινητοποιήσεις αν δεν ικανοποιηθούν όλα τα αιτήματα τους. Για άλλη μια φορά αποδείχτηκε πως ενωμένοι οι μαθητές/τριες και οι φοιτητές/τριες μπορούν να καταφέρουν πολλά. 

Ετικέτες