Έληξε λίγο μετά τις 4 το απόγευμα η πρώτη συγκέντρωση και πορεία για την έκτη επέτειο από τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου. Κυριάρχησαν τα συνθήματα συμπαράστασης στον –στενό του φίλο– Νίκο Ρωμανό, που κάνει απεργίας πείνας εδώ και 27 μέρες, με αίτημα να του χορηγηθούν εκπαιδευτικές άδειες.

Περίπου 10.000 διαδηλωτές συμμετείχαν στην μεσημεριανή πορεία μνήμης και αγώνα, για την επέτειο του Δεκέμβρη του 2008, στην Αθήνα. Παρά την ισχυρή παρουσία των ΜΑΤ, η δυναμική πορεία ξεκίνησε από τα Προπύλαια και αφού πέρασε από το Σύνταγμα, διαλύθηκε στην Ομόνοια.

Χιλιάδες μαθητές, φοιτητές, εργαζόμενοι, νέοι-ες βρέθηκαν στα μπλοκ των συλλόγων τους και κάτω από τα πανό κομμάτων και οργανώσεων της Αριστεράς. Αντικυβερνητικά, αντικατασταλτικά και αντιρατσιστικά συνθήματα, φωνάχτηκαν μαζί με άλλα, φόρος τιμής στον Αλέξη και αλληλεγγύης στον Ν. Ρωμανό: «η δικαιοσύνη είναι ταξική, είναι για τον μπάτσο και τον εφοπλιστή», «το κίνημα θα πει, την τελευταία λέξη, αυτές οι μέρες είναι του Αλέξη», «εμπρός λαέ, μπορείς να τους νικήσεις, δε θα σταματήσουν, αν δεν τους σταματήσεις», «η αλληλεγγύη, το όπλο του λαού, νίκη στον αγώνα του Νίκου Ρωμανού», «Φέργκιουσον, Αθήνα, Παλαιστίνη, δεν υπάρχει ειρήνη, χωρίς δικαιοσύνη», «άσυλο και στέγη, στους πρόσφυγες» (ιδιαίτερα όταν η πορεία έφτασε στο Σύνταγμα, όπου συνεχίζεται η διαμαρτυρία των Σύριων προσφύγων).

Δυναμικές συγκεντρώσεις έγιναν επίσης σε Θεσσαλονίκη και Πάτρα. Και στις δύο πόλεις, η αστυνομία επιτέθηκε αναίτια στους διαδηλωτές, προχωρώντας σε προσαγωγές.

Είναι προφανές ότι όσο η κυβερνητική πολιτική δεν βρίσκει καμία νομιμοποίηση στην κοινωνία, τόσο ο Σαμαράς και οι σύμμαχοί του θα καταφεύγουν στην καταστολή και στη στρατηγική της έντασης. Όσο το καθεστώς δεν μπορεί να επιβάλει μια συνθήκη «ισοπεδωτικής εξαθλίωσης», χωρίς καθόλου αντιστάσεις, τόσο θα φοβάται τις εξεγέρσεις, τον Δεκέμβρη της νεολαίας, του μαζικούς εργατικούς-λαϊκούς αγώνες και την Αριστερά, ως πολιτική έκφραση αυτών των αγώνων.

Επόμενο μεγάλο ραντεβού, ενάντια στην κυβέρνηση της άγριας λιτότητας και του ακραίου αυταρχισμού, αύριο στις 18.00 στο Σύνταγμα, ημέρα ψήφισης του κρατικού προϋπολογισμού. 

Καταστολή

Επίδειξη κρατικής πυγμής, μετά το τέλος της απογευματινής πορείας στην Αθήνα. Με αύρες (!), χημικά, ξύλο και συλλήψεις στο σωρό, η αστυνομία επιτέθηκε στους χιλιάδες διαδηλωτές. Για ώρες οι δρόμοι γύρω από την Ομόνοια, το Πολυτεχνείο και στα Εξάρχεια (όπου οι κάτοικοι έζησαν άλλη μια νύχτα πολιορκίας από τα ΜΑΤ και ομάδες ασφαλιστών που παρίσταναν τους διαδηλωτές), έγιναν πεδίο εφαρμογής του δόγματος "μηδενικής ανοχής", που είχε εξαγγείλει ο Κικίλιας. Οι προσαγωγές έφτασαν τις 296 μόνο στην Αττικήοι 43 εκ των οποίων έγιναν συλλήψεις. Στον εισαγγελέα συλληφθέντες και σε Θεσσαλονίκη και Αγρίνιο.

Η βουλευτής A' Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ, Μαρία Μπόλαρη, κατήγγειλε ότι οι δυνάμεις των ΜΑΤ την αντιμετώπισαν με τις ασπίδες τους. «Για να έχουμε επίγνωση, περιφρονούν και τη βουλευτική ταυτότητα. Δεν θέλω να διαχωριστώ από τον κόσμο, αλλά τουλάχιστον θεωρώ πως όταν δείχνω βουλευτική ταυτότητα πρέπει να έχω την απαραίτητη πληροφορία» είπε, αναφερόμενη στην αντιμετώπιση που είχε από τους αστυνομικούς όταν ζήτησε να μάθει το όνομα ενός ατόμου η προσαγωγή του οποίου έγινε μπροστά στα μάτια της. «Μου έλεγαν ότι φροντίζουν για την ασφάλεια μου, σπρώχνοντάς με μέ τις ασπίδες τους. Όταν πήγαινε να μιλήσει ο συλληφθείς ήταν τρομοκρατημένος και δεν αισθανόταν την παραμικρή ασφάλεια, όταν βλέπει μία βουλευτή να την αντιμετωπίζουν με ασπίδες των ΜΑΤ». Η ίδια, πριν λίγη ώρα είχε δει μπροστά στα μάτια της αστυνομικούς να βάζουν φωτιά σε κάδο απορριμμάτων στα Εξάρχεια. 

Καταγγελία Μαρίας Μπόλαρη: «Είδα ένστολο να βάζει φωτιά σε κάδο»

Το γύρο του διαδικτύου κάνουν και βίντεο με σκηνές ωμής αστυνομικής βίας, ενώ σε άλλο βίντεο δείχνει άνδρες των ΜΑΤ να βάζουν μολότοφ σε σακίδιο προσαχθέντα. 

Ηχητικό Ντοκουμέντο: Μαζικές συλλήψεις ακόμη και ανηλίκων, ξυλοδαρμοί και συλλήψεις δημοσιογράφων 

Ετικέτες