Με μεγάλη συμμετοχή κατοίκων των γύρω περιοχών, δημοτικών παρατάξεων και όλων των πολιτικών δυνάμεων της Αριστεράς (ΣΥΡΙΖΑ-ΚΚΕ-ΑΝΤΑΡΣΥΑ), πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της 26ης Ματρίου, συγκέντρωση και κοινή πορεία για τη διάσωση του Γενικού Νοσοκομείου Πατησίων, μετά από κάλεσμα του σωματείου εργαζομένων του νοσοκομείου.

Μετά τους χαιρετισμούς εκπροσώπων σωματείων του χώρου της υγείας, κομμάτων και οργανώσεων της Αριστεράς, δημοτικών παρατάξεων (αναμενόμενη η απουσία εκπροσώπου του Καμίνη) και συλλογικοτήτων κατοίκων της περιοχής, ακολούθησε πορεία που μέσω των οδών Χαλκίδας-Αγ. Λαύρας-Πατησίων, κατέληξε στη Ν. Φιλαδέλφεια. «Ούτε στα Πατήσια, ούτε πουθενά, τα νοσοκομεία θα μείνουν ανοιχτά», «ο μόνος τρόπος για να χουμε υγεία, είναι να ανατρέψουμε αυτή τη συμμορία», «δεν δίνουμε δεκάρα για τους δανειστές, θέλουμε γιατρούς και νοσηλευτές», ήταν τα κυριότερα συνθήματα που ακούστηκαν.

Στο πλαίσιο της διάλυσης του ΕΣΥ και των ασφαλιστικών ταμείων, δεκάδες νοσοκομεία οδηγούνται σε κλείσιμο εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού, της μείωσης των κονδυλίων και της συγχώνευσης-κατάργησης τμημάτων και κλινικών. Μετά το γειτονικό 7ο Θεραπευτήριο του ΙΚΑ, το Υπουργείο Υγείας αφήνει χωρίς γιατρούς και εφημερίες το Γενικό Νοσοκομείο Πατησίων, το οποίο είναι θέμα χρόνου να «σκορπίσει» στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα, με τη γνωστή μέθοδο της υπαγωγής τμημάτων και προσωπικού στο Γ.Ν.Ν.Ι. Κωνσταντοπούλειο.

Παρόντες στην κινητοποίηση και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Μαρία Μπόλαρη (Α΄Αθηνών) και Βασίλης Κυριακάκης (Φθιώτιδας), μαζί με δεκάδες μέλη των τοπικών οργανώσεων του ΣΥΡΙΖΑ και στελέχη της Νομαρχιακής Επιτροπής Υγείας και του Τμήματος Υγείας.

Στο χαιρετισμό της, η βουλευτής Α΄ Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ Μαρία Μπόλαρη, η οποία σήμερα κατέθεσε και επίκαιρη ερώτηση για την δραματική υποβάθμιση του ΓΝ Πατησίων, προς τον Υπουργό Υγείας*, τόνισε μεταξύ άλλων:

«Όλοι μαζί ενωμένοι να δώσουμε τη μάχη για να μη κλείσει κανένα νοσοκομείο, ούτε στην περιοχή των Πατησίων, ούτε πουθενά αλλού. Με πρόσχημα τις δήθεν σπατάλες, σπατάλες που έκαναν οι δικές τους κυβερνήσεις για να ευνοούν τους επιχειρηματίες της υγείας, η τρόικα εσωτερικού επιχειρεί να κατεδαφίσει το δημόσιο σύστημα υγείας. Στην περίπτωση του ΓΝ Πατησίων, θέλουν το νοσοκομείο να έχει την τύχη του 7ου Θεραπευτηρίου, όπου έδιναν υποσχέσεις πως δεν κινδυνεύει και σήμερα όλα τα τμήματά του έχουν μεταφερθεί στο “Αγία Όλγα”.

Οι εισφορές των εργαζομένων και οι φόροι τους είναι για να μπορούν να έχουν αξιοπρεπή περίθαλψη. Σε αυτούς ανήκουν τα νοσοκομεία. Στον κόσμο που δουλεύει και στηρίζει τις δημόσιες δομές υγείας. Ο αγώνας για να μην κλείσει το ΓΝ Πατησίων, αγώνας που απαιτεί τον συντονισμό όλων των κατοίκων των γύρω περιοχών, όλων των σωματείων στα νοσοκομεία, μπορεί να είναι νικηφόρος και να ανοίξει το δρόμο της διάσωσης των δημόσιων νοσοκομείων και της αποτελεσματικής υπεράσπισης του κοινωνικού αγαθού της Υγείας, από τη λαίλαπα των πολιτικών της λιτότητας».

Η δημιουργία ενός μετώπου σωτηρίας των δημόσιων δομών Υγείας, πρέπει να είναι προτεραιότητα για το κίνημα και την Αριστερά και όποιου-ας αγωνίζεται για την ανατροπή των μνημονιακών πολιτικών της λιτότητας, του αυταρχισμού και της κατάρρευσης των δομών του κοινωνικού κράτους. Όλοι μαζί να σώσουμε το ΓΝ Πατησίων, όλοι μαζί να μην επιτρέψουμε σε κανέναν άνεργο, ανασφάλιστο και φτωχό να μείνει χωρίς ιατρική φροντίδα, ούτε στα Πατήσια, ούτε πουθενά!


*Η επίκαιρη ερώτηση της βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Μ. Μπόλαρη, για το Γενικό Νοσοκομείο Πατησίων, εδώ:

http://www.syriza.gr/%CE%B5%CF%80%CE%AF%CE%BA%CE%B1%CE%B9%CF%81%CE%B7-%C...

Ετικέτες