Μια από τις πιο μαζικές συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις στην ιστορία της Κοζάνης πραγματοποιήθηκε σήμερα Τετάρτη 9/12 στην Κοζάνη, για τα τεράστια κι ολοένα αυξανόμενα προβλήματα υποστελέχωσης και υποχρηματοδότησης που αντιμετωπίζει το Μαμάτσειο Νοσοκομείο Κοζάνης.

Στη συγκέντρωση κάλεσαν τις προηγούμενες μέρες δεκάδες φορείς, περιφερειακή και δημοτικές αρχές, το εργατικό κέντρο και το τοπικό παράρτημα της ΑΔΕΔΥ, σωματεία εργαζομένων και επαγγελματιών και κόμματα, με τους εργαζόμενους που είχαν συνδικαλιστική κάλυψη να καλύπτονται από στάση εργασίας και τα περισσότερα μαγαζιά να μένουν κλειστά.

Εκτός από το προσωπικό του νοσοκομείου δυναμικό παρόν δώσανε πολλές εκατοντάδες μαθητές και μαθήτριες, οι συμβασιούχες καθαρίστριες του Δήμου, ενώ πλαισιώθηκαν από πολλούς ακόμα εκπροσώπους και πανό συλλογικοτήτων, όπως «Σπάρτακος», ΕΛΜΕ, σύλλογος κοινωνικών λειτουργών, σύλλογος γονέων-σύλλογος καρκινοπαθών, ιατρικός , φαρμακευτικός και οδοντιατρικός σύλλογος και πολλοί άλλοι.

Πάνω από 7000 πολίτες συγκεντρώθηκαν, ενώ οι διοργανωτές φρόντισαν να μην κουράσουν πολύ με ομιλίες ώστε να διευκολύνουν τον κόσμο να συμμετέχει στη διαδήλωση, κάτι που εκφράστηκε πλειοψηφικά.

Ήταν άλλη μια ένδειξη ότι ο κόσμος «τραβάει», ότι υπάρχει η διάθεση για συλλογική διεκδίκηση αρκεί να ενθαρρυνθεί για να εκφραστεί.

Το πρόβλημα είναι οι ηγεσίες που κάθε φορά μετά από τόσο μαζικές κινητοποιήσεις (όπως πχ αυτές που έγιναν προ διετίας σε Πτολεμαΐδα και Κοζάνη για τη ΔΕΗ ή παλιότερα για το Μποδοσάκειο νοσοκομείο) φροντίζουν να μη δώσουν συνέχεια και ...παραπάρουμε αέρα.

Στα θετικά της συγκέντρωσης η παρουσία του ΚΚΕ , που αισθάνθηκε τη δυναμική κι αποφάσισε να μη διαχωριστεί όπως έκανε παλιότερα σε αντίστοιχες περιπτώσεις. Μια τέτοια στάση («μαζί και χώρια», κοινή δράση και διακριτότητα) είναι καλοδεχούμενη και απαραίτητο είναι να την κρατήσει και στη συνέχεια.

Δυναμική παρουσία με νεολαία είχε το μπλοκ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ενώ  δυνάμεις της Λαϊκής Ενότητας μοιράσαμε την ανακοίνωση που συνέδεε τα προβλήματα του νοσοκομείου με τα μέτρα που έρχονται στο ασφαλιστικό, με τα μνημόνια και την κυβερνητική πολιτική.

Γιατί κι από αυτή τη διαδήλωση δεν έλειψαν οι προσπάθειες να αποπολιτικοποιηθεί το κλίμα, να περάσει το «όλοι μαζί είμαστε εδώ μόνο για το θέμα της Υγείας» και να υποβαθμιστεί η παρουσία κομμάτων που «χωρίζουν τον κόσμο». Σε αυτήν την προσπάθεια χαιρέτησε πρώτος τη συγκέντρωση ο ...μητροπολίτης.

Όμως βιαστές και θύματα, κράτος και λαός δεν είμαστε όλοι μαζί!

Τα συνθήματα του κόσμου διεκδικούσαν λεφτά για την Υγεία, λεφτά για τα Νοσοκομεία, για προσλήψεις, για το ασφαλιστικό. Και είναι πολύ συγκεκριμένοι οι υπαίτιοι, δεν παλεύουμε «όλοι μαζί» όπως «δεν τα φάγαμε όλοι μαζί». Είναι σαφές!

Και δεν είναι τυχαίο ότι η προκήρυξη της Λαϊκής Ενότητας έγινε ανάρπαστη.

Όλοι μαζί λοιπόν να αποκρούσουμε την επίθεση κυβέρνησης , κεφαλαίου και δανειστών, για να υπερασπιστούμε την Υγεία, την Παιδεία, τα σπίτια  μας, τα δικαιώματά μας, τις ζωές μας. Να οργανώσουμε από τώρα τους επόμενους σταθμούς της αντίστασης!

Ετικέτες