Χιλιάδες ήταν οι εργαζόμενοι, άνεργοι και νεολαίοι που διαδήλωσαν στο πλευρό των ναυτεργατών, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα των συνδικάτων, δηλώνοντας αλληλέγγυοι στον αγώνα τους.

Σημαντική η παρουσία σύσσωμης της Αριστεράς, με συνδικαλιστές και μη, από ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ και ΚΚΕ, αλλά και αντιπροσωπεία βουλευτών. Σε τετράωρη στάση εργασίας προχώρησαν και οι εργαζόμενοι σε λεωφορεία-τρόλεϊ και προαστιακό. Την συμπαράστασή τους εκφράζουν και τα σωματεία των εργαζομένων στα μέσα σταθερής τροχιάς απαιτώντας από την κυβέρνηση να άρει τις επιστρατεύσεις των τελευταίων ημερών.

Τα πρώτα χαρτιά ξεκίνησαν να παραδίδονται το πρωί στις 6:00 με ισχυρή παρουσία αστυνομικών δυνάμεων, οι οποίες παρατάχθηκαν, απέναντι από την περιφρούρηση των ναυτικών. Οι ναυτεργάτες αντέδρασαν, ωστόσο τα πλοία κατάφεραν να αποπλεύσουν. Σε σημερινή ανακοίνωσή της, η διοίκηση της ΠΝΟ, η οποία συνεδρίασε εκτάκτως το πρωί στις 05:00 προκειμένου να εξετάσει τις τελευταίες εξελίξεις, κάνει λόγο για «πρωτοφανή βία και τρομοκρατία» από την πλευρά της κυβέρνησης προκειμένου να αποπλεύσουν τα πλοία από το λιμάνι του Πειραιά. Όπως αναφέρει, «οι χώροι του λιμανιού είχαν καταληφθεί από νωρίς το βράδυ από εκατοντάδες μονάδες των Μ.Α.Τ., των Ειδικών Δυνάμεων και του Λιμενικού Σώματος, προκειμένου με αυτό τον πιεστικό, αυταρχικό και βίαιο τρόπο και κόβοντας σε μερικές περιπτώσεις και τους κάβους πλοίων να οδηγήσουν τα σκάφη στο αγκυροβόλιο και στην Ακτή Βασιλειάδη ούτως ώστε μέσα στον στρατοκρατούμενο πλέον χώρο να αρχίσει η φορτοεκφόρτωση».

Λίγο μετά τις 11:00 το πρωί ξεκίνησε η πορεία ναυτεργατών και αλληλέγγυων αγωνιστών προς το υπουργείο Ναυτιλίας, η οποία όμως ανακόπηκε από άνδρες του λιμενικού, των ΜΑΤ και των ΥΜΕΤ, που κρατούσαν κλειστή τη πύλη του λιμανιού στην ακτή Βασιλειάδη, που οδηγεί στο κτίριο.

«Με ΜΑΤ και ΒΙΑ χτυπάνε τους εργάτες, και στους εφοπλιστές κάνουνε τις πλάτες», «εμπρός λαέ μη τους φοβηθείς ήρθε η ώρα της ανατροπής», «χωρίς εσένα γρανάζι δε γυρνά εργάτη μπορείς χωρίς αφεντικά» ήταν μερικά από τα συνθήματα που κυριάρχησαν.

Η διοίκηση της ΠΝΟ αποφάσισε:

·  Να πάρει νέες συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για την ανάπτυξη διαφόρων μορφών αγώνα και με τους άλλους συνδικαλιστικούς φορείς προκειμένου να αναχαιτιστεί το κύμα αυτής της αντιλαϊκής και αντεργατικής πολιτικής.

·  Τη συμμετοχή της στην προκηρυχθείσα 24ωρη πανελλαδική απεργία της ΓΣΕΕ στις 20 Φεβρουαρίου.

·  Την πραγματοποίηση νέων απεργιακών κινητοποιήσεων όταν κατατεθεί στην Βουλή το πολυνομοσχέδιο του ΥΝΑ.

Η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ επέλεξε να μην ικανοποιήσει κανένα από τα αιτήματα των απεργών και διέταξε την πολιτική επιστράτευσή τους όπως έκανε και με τους απεργούς του ΜΕΤΡΟ. Την ίδια στιγμή, εκφράζει τη συμπαράστασή της στους «αναξιοπαθούντες» εφοπλιστές, παραχωρώντας τους περαιτέρω φορολογική ασυλία. Με αντισυνταγματικές πράξεις νομοθετικού περιεχομένου, βίαιη καταστολή κινητοποιήσεων όσο και πολιτικών χώρων, επιστρατεύσεις και αντιδραστική προπαγάνδα, επιχειρεί να κάμψει τις αντιστάσεις των εργαζομένων. Όμως η μεγάλη σημερινή κινητοποίηση του κινήματος και όλης της Αριστεράς δείχνει πως οι πολιτικές της λιτότητας, του αυταρχισμού και της καταστολής δεν θα περάσουν. Η δύναμη που τσάκισε τον Παπανδρέου και τον Παπαδήμο, οι εργατικοί και κοινωνικοί αγώνες, είναι πάλι στο προσκήνιο.

Επόμενο μεγάλο ραντεβού Τετάρτη 20/2 στην 24ωρη απεργία που έχουν προκηρύξει ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ. 

Ετικέτες