Έγινε στις 11 Γενάρη η συνέλευση του αριστερού ριζοσπαστικού σχήματος στο δήμο Θεσσαλονίκης «Η πόλη Ανάποδα».

Στη συνέλευση παραβρέθηκε και έκανε ενημέρωση για τη λειτουργία του δημοτικού συμβουλίου, καθώς και για τα ζητήματα που τέθηκαν το προηγούμενο διάστημα, ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης Αντώνης Γαζάκης. Ενημέρωση έγινε επίσης για την παρέμβασή μας στον Οργανισμό Βρεφονηπιακής Παιδικής και Οικογενειακής Μέριμνας Δήμου Θεσσαλονίκης (ΟΒΡΕΠΟΜ) από το μέλος του ΔΣ Γιάννα Γαϊτάνη. Ο Νίκος Νικήσιανης τέλος εισηγήθηκε από τη μεριά του συντονιστικού για τον προγραμματισμό των δράσεων του επόμενου διαστήματος. Η συνέλευση χωρίστηκε σε δύο κύκλους. Στον πρώτο έγινε συζήτηση της ολομέλειας, ενώ στο δεύτερο οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν και συζήτησαν ανά δημοτικό διαμέρισμα, με την παρουσία των κοινοτικών συμβούλων.

Απολογισμός δράσης της «Πόλης Ανάποδα»

Το δημοτικό σχήμα, το προηγούμενο διάστημα, κατέβηκε με πανό στις κινητοποιήσεις για το περιβάλλον, τα αρχαία και το μετρό, συμμετείχε σε εκδήλωση με άλλα δημοτικά σχήματα για την καύση των σκουπιδιών, ενώ οργάνωσε παρέμβαση για το ζήτημα της πλατείας Ελευθερίας, που παραμένει άδεια και περιφραγμένη μετά την αποχώρηση του εργολάβου, που είχε αναλάβει το έργο της ανάπλασης. Στήριξε επίσης τη μαζική παρέμβαση στο δημοτικό συμβούλιο για τα αρχαία και το μετρό, αλλά και για τον ΟΑΣΘ. Αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη η καμπάνια μαζέματος υπογραφών για το Airbnb και τα υψηλά ενοίκια, με στόχο τη συζήτηση του θέματος στο δημοτικό συμβούλιο.

Ταυτόχρονα βγάζει συστηματικά ανακοινώσεις για μια σειρά ζητήματα της πόλης και της επικαιρότητας. Η συστηματική λειτουργία του στηρίζεται στο συντονιστικό, την ομάδα προγράμματος και τη δημοτική ομάδα στην οποία συμμετέχει και το συνεργαζόμενο δημοτικό σχήμα «Δύναμη Ανατροπής».

Δράσεις του επόμενου διαστήματος

Η καμπάνια για το Airbnb και τα ενοίκια θα είναι κεντρική για το δημοτικό σχήμα το επόμενο δίμηνο. Στις 28 Γενάρη η «Πόλη Ανάποδα» οργανώνει εκδήλωση για το ζήτημα, συνδεδεμένο με το θέμα των πλειστηριασμών, οι οποίοι επιταχύνονται. Θα υπάρξουν ακόμη πρωτοβουλίες για τα ζητήματα του ΟΑΣΘ, αφού μέσα από την απαξίωση μεθοδεύεται η ιδιωτικοποίησή του, των αρχαίων και του Μετρό, της διαχείρισης απορριμμάτων, για τα οποία προωθείται η λογική της καύσης τους, και για την πλατεία Ελευθερίας.

Ταυτόχρονα θα προσπαθήσει να στηρίξει 13 εργαζόμενες στους βρεφονηπιακούς σταθμούς της ΟΒΡΕΠΟΜ (πρώην δημόσιους), που κινδυνεύουν με απόλυση. Θα παρέμβει στα ζητήματα καταστολής των καταλήψεων στέγης, αλλά και ενάντια στο νέο νόμο για τις διαδηλώσεις, σύμφωνα με τον οποίο ο δήμαρχος θα έχει σχετικά καθήκοντα.

Το σχήμα μας «Η Πόλη Ανάποδα» θα προσπαθήσει να αναπτύξει αντιπολεμική δράση, αλλά και θα στηρίξει αντιρατσιστικές πρωτοβουλίες, όπως η συλλογή ειδών ανάγκης για το χειμώνα και η συναυλία αλληλεγγύης της Αντιρατσιστικής Πρωτοβουλίας Θεσσαλονίκης.

Επανεπιβεβαιώθηκε επίσης η συμμετοχή της «Πόλης Ανάποδα» στην καμπάνια και τη διαδήλωση για την παγκόσμια ημέρα της γυναίκας στις 8 Μάρτη. Τέλος, στα πλαίσια των δράσεων για τους ελεύθερους χώρους, θα αναζητηθούν τρόποι αξιοποίησης των σχολικών αυλών για ελεύθερη δραστηριότητα των παιδιών, αλλά και για τη σύνδεση του ΑΠΘ με την πόλη.

Η σημασία της παρουσίας και δράσης του δημοτικού σχήματος

Στους λίγους μήνες δράσης του, το ενωτικό δημοτικό σχήμα «Η Πόλη Ανάποδα – Δύναμη Ανατροπής» έχει καταγραφεί ως ένα εργαλείο μαζικής πολιτικής δουλειάς στο δήμο Θεσσαλονίκης. Παρότι σίγουρα μπορούν να γίνουν πολλές βελτιώσεις στην παρέμβασή του, η γενική εικόνα είναι θετική. Έχει κερδίσει αναγνωρισιμότητα στον αριστερό –και όχι μόνο– κόσμο της πόλης. Η συμμετοχή δεκάδων μελών στη συνέλευση, αλλά και στις δράσεις του, δείχνει ότι, σε αντίθεση με άλλα σχήματα που λειτουργούν μόνο στην προεκλογική περίοδο, ενεργοποιεί συστηματικά την πλειοψηφία των μελών του. Η προσπάθεια που γίνεται ώστε να υπάρχουν θέσεις για μικρά και μεγάλα ζητήματα και όχι εύκολες καταγγελίες έχει καταγραφεί από εχθρούς και φίλους. Είναι τέλος ένα σχήμα που προσπαθεί να συνδυάσει τη δράση «στο δρόμο» με την παρέμβαση στο δημοτικό συμβούλιο. Και έτσι θα συνεχίσει.

*Αναδημοσίευση από την Εργατική Αριστερά

Ετικέτες