Ένα αδιανόητα, επιθετικό, ανακριβές και απαράδεκτο άρθρο δημοσιεύτηκε στις 4/9 στην εφημερίδα Αυγή, με τον τίτλο «Ο Πάμπλο με το ΣΥΡΙΖΑ και το μηδέν τοις εκατό;».

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο κύριος Αργύρης Παναγόπουλος, αρθρογράφος για διεθνή ζητήματα και ειδικά για τις εξελίξεις στην Ισπανία, γράφει ανακρίβειες ή προσπαθεί να παρουσιάσει μονόπλευρα τις εσωτερικές διεργασίες του Podemos. Αυτή την φορά όμως ξεπέρασε κάθε προηγούμενο. Το άρθρο του είναι μια συρραφή λανθασμένων πληροφοριών που στόχο έχει να πείσει  τους αναγνώστες ότι οι ευρωβουλευτές και οι βουλευτές του Podemos που δημόσια στήριξαν την Λαϊκή Ενότητα και το ΟΧΙ του λαού είναι οι κακοί της υπόθεσης . Το άρθρο του κ. Παναγόπουλου προφανώς γράφτηκε για να εξηγήσει τα ανεξήγητα. Πως δηλαδή μια σειρά από ευρωβουλευτές και βουλευτές του Podemos έφτασαν στο σημείο να δηλώσουν δημόσια ότι στηρίζουν τη Λαϊκή Ενότητα και όσες-ους παλεύουν για το ΟΧΙ μέχρι το τέλος.

Μια και στην Ελλάδα δεν είναι εύκολο να πείσει  κανείς  ότι οι 30 βουλευτές που καταψήφισαν το μνημόνιο είναι λίγοι, ο κ Παναγόπουλος σκέφτηκε ότι είναι πιο εύκολο να εξηγήσει ότι αυτοί που τους στηρίζουν στην Ισπανία είναι σίγουρα πιο  λίγοι. Και σαν να μην έφτανε αυτό ο κ Π  έχει το θράσος να γράφει ότι θα μας εξηγήσει τι εστί Καμάργο (βουλευτής του Podemos στη Μαδρίτη). Επειδή όμως το copy paste από τη Wikipedia δεν φτάνει  και επειδή η El Pais δεν είναι η μοναδική πηγή πληροφόρησης, ας προσπαθήσουμε να αποκαταστήσουμε την αλήθεια, πράγμα καθόλου δύσκολο.

Τους τελευταίους πολλούς μήνες ευτυχώς ο ισπανικός και ο ελληνικός λαός βαδίζουν πλάι πλάι, έχοντας πολλαπλές πηγές ενημέρωσης και πρώτα από όλα τα ίδια τους τα μάτια. Έτσι λοιπόν εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι είχαν την ευκαιρία να ακούσουν και να δουν  τον ευρωβουλευτή του Podemos Μιγκέλ Ουρμπάν στην μεγαλειώδη συγκέντρωση του ΟΧΙ στο Σύνταγμα, ο οποίος έχει επισκεφθεί εφτά φορές την Ελλάδα συμμετέχοντας στην προεκλογική καμπάνια και στην καμπάνια του ΟΧΙ. Ο αρθρογράφος μπορεί να ψάξει  να βρει την εκπομπή  στο Κόκκινο στην οποία ήμασταν καλεσμένοι μαζί με τον Μιγκέλ και τον Ράφα στενό συνεργάτη του Pablo Iglesias, καλεσμένοι , της Ευγενίας Λουπάκη  όπου σε συντροφικό τόνο οι καλεσμένοι μίλησαν και για τις διαφορετικές απόψεις μέσα στο Podemos.

Η Αντικαπιταλιστική Αριστερά, της οποίας πολλά από τα μέλη  έχω τη χαρά να γνωρίζω  προσωπικά είναι η μοναδική συγκροτημένη δύναμη της αριστεράς μέσα στο Podemos. Είναι εκείνη η δύναμη που τους τελευταίους μήνες, επέμεινε να παλεύει έτσι ώστε το Podemos να στηρίζει τον ΣΥΡΙΖΑ, σε στιγμές που ο Πάμπλο Ιγλέσιας κράταγε σαφείς αποστάσεις. Είναι εκείνη η δύναμη που οργάνωσε την καμπάνια στήριξης στον ελληνικό λαό συλλέγοντας χιλιάδες υπογραφές από ανθρώπους της τέχνης, των γραμμάτων και συνδικαλιστές από όλη την Ισπανία. Συμμετέχοντας στην προεκλογική καμπάνια την περίοδο των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών είχα την ευκαιρία να διαπιστώσω τη σημασία που είχε η παρουσία ενός στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ στις συγκεντρώσεις της Unidad Popular, παρουσία που οργάνωσε η Αντικαπιταλιστική Αριστερά.

Αυτό που δε μας λέει επίσης ο συγγραφέας  είναι πως  έγινε και αυτή η μικρή τροτσκιστική οργάνωση που προέρχεται από την LCR, αυτή η «γκρούπα» που δεν αποδέχτηκε τον ιστορικό συμβιβασμό της ομαλής μετάβασης από τη δικτατορία στην δημοκρατία, βρέθηκε να έχει και να στηρίζεται από 3 στους πέντε ευρωβουλευτές, 20 βουλευτές σε όλη την Ισπανία, 3  δημάρχους  και αμέτρητους δημοτικούς συμβούλους. Μπορεί λοιπόν να μην κατάφεραν να πείσουν τα χιλιάδες  online μέλη στο συνέδριο του Vistalegre ότι χρειαζόταν μια συλλογική ηγεσία, όμως από ότι φαίνεται έπεισαν πολλές χιλιάδες ανθρώπους να τους ψηφίσουν για να τους εκπροσωπήσουν στις κυβερνήσεις και στους δήμους ολόκληρης της χώρας.

 Ποιοι-ες τους-τις ψήφισαν όλους αυτούς; Και πως εξηγεί ο ο αρθρογράφος το γεγονός ότι  η Τερέσα Ροδρίγες (nuestra Tere- η Τερέζα μας όπως την φωνάζουν) βουλευτίνα στην Ανδαλουσία  βγήκε πρώτη από όλους τους γραμματείς σε ολόκληρο το Ισπανικό κράτος  και εκλέχτηκε με ποσοστό 85% ως γραμματέας στην Ανδαλουσία; Μας κάνει εντύπωση ότι αν και μπήκε στον κόπο να πάρει δύο συνεντεύξεις (28/12/14 &27/06/15) από την τροτσκίστρια του 0,10%  που εκλέχτηκε τρίτη ευρωβουλευτίνα δεν μπήκε στον κόπο να την ρωτήσει αυτοπροσώπως πως τα κατάφερε. Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι λοιπόν επέλεξαν να ψηφίσουν αυτούς τους αγωνιστές, που βγήκαν από τις πλατείες και τους αγώνες των αγανακτισμένων, που κράτησαν το όνομα της αριστεράς ψηλά αποχωρώντας από την Ενωμένη Αριστερά μετά τις συνεργασίες με τους σοσιαλιστές, τους ανθρώπους όπως ο δήμαρχος του Κάδις που φτιάχνουν ανθρώπινες αλυσίδες με το σώμα τους για να εμποδίσουν τις εξώσεις. Τους αγωνιστές και τις αγωνίστριες που έστησαν το Podemos σε κάθε πόλη και χωριό της Ισπανίας. Φαντάζομαι επίσης μια και αναφέρεται στο άρθρο πως οι σύντροφοι-ισσες θα είναι περήφανοι που κατά τη διάρκεια του Ισπανικού Εμφυλίου θα  πολεμούσαν ειδικά με το POUM ενάντια στο Φράνκο. Γεγονός που γνωρίζει καλά ο Ken Loach σκηνοθέτης του Γη και Ελευθερία όπως επίσης και οι Noam Chomsky,  Mike Davis, Gilbert Achcar, Robert Brenner, Daniel Bensaid, Olivie Besancenot Michael Lowy, Enzo Traverso και o Slavoj Zizek που υπέγραψαν την διακύρυξη τους όπως σωστά αναφέρεται στο άρθρο του κ Παναγόπουλου.

Όσο για τον βουλευτή Ραούλ Καμάργο, βουλευτή στην Μαδρίτη και εκπρόσωπο τύπου των Αντικαπιταλίστας, αρκεί να πούμε ότι ήταν ένας από τους 3 ανθρώπους, που μαζί με τον Πάμπλο Ιγλέσιας και τον Μιγκέλ Ουρμπάν αποφάσισαν να ιδρύσουν το Podemos, και να του δώσουν μάλιστα και αυτό το όνομα. Ναι την εποχή που η αντικαπιταλιστική αριστερά είχε 0,10% και ο Πάμπλο Ιγλέσιας ήταν ακόμα ένας απλός καθηγητής πανεπιστημίου.

Ο συγγραφέας του άρθρου φαίνεται πως δεν μπήκε στον κόπο να διαβάσει τις δηλώσεις του Πάμπλο Ιγλέσιας στην συνέντευξη τύπου που έδωσε στα τέλη του Αυγούστου: «Είμαστε ένα πλουραλιστικό κόμμα, και υπάρχουν πολλοί σύντροφοι-ισσες εκλεγμένοι σε δημόσια αξιώματα και στα όργανα που στηρίζουν τη Λαϊκή Ενότητα». Τον Ιούλη, μάλιστα πάνω από 700 άτομα, όλοι με δημόσια αξιώματα ή εκλεγμένοι στα όργανα ζήτησαν με υπογραφή τους μια πιο δημοκρατική διαδικασία εν όψει της συγκρότησης ψηφοδελτίων για τις εθνικές εκλογές. Άλλη μια απόδειξη «μειοψηφίας». Η Αντικαπιταλιστική Αριστερά, ευτυχώς και για μας και για αυτούς,  παρ όλη την κατά καιρούς προσπάθεια απομόνωσης της ,αποτελεί βασικό  κομμάτι της ηγεσίας του Podemos και έχει συμβάλει στο καλό όνομα του Podemos και στην ίδια την Ισπανία και ιδιαίτερα στη χώρα μας.

Θα περιμέναμε λοιπόν  σε μια τόσο κρίσιμη εποχή για την ευρωπαική αριστερά, ένα εμπεριστατωμένο και αντικειμενικό άρθρο. Θα περιμέναμε  να απασχολεί τον συγγραφέα το γεγονός ότι η ταχτική του ΣΥΡΙΖΑ συνέβαλε σε μεγάλο βαθμό στην πτώση των ποσοστών του Podemos, ότι αδειάστηκε το συγκλονιστικό κύμα αλληλεγγύης που αγκάλιασε όλη την Ευρώπη και ιδιαίτερα την Ισπανία. Τα βασικά εργαλεία ανάγνωσης της πραγματικότητας για έναν ή μια αριστερή,  λένε πως  απόψεις όπως το ΟΧΙ των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και το ΟΧΙ των βουλευτών του Podemos εκφράζουν υπαρκτές δυνάμεις στην κοινωνία και δεν μπορούν να εξηγηθούν με όρους καλού και κακού . Για όλους αυτούς τους λόγους λοιπόν θα περιμέναμε κάτι καλύτερο από το "Είναι τροτσκιστές μωρέ", ως εξήγηση του γιατί κορυφαία στελέχη του Podemos στηρίζουν τις δυνάμεις του ΟΧΙ και αποδοκιμάζουν την πολιτική Τσίπρα.  Να όμως που  μαζί με την αλλαγή πολιτικής αλλάζει και η πραγματικότητα , η είδηση κατασκευάζεται από την αρχή και  μετατρέπεται έτσι σε προπαγάνδα.

Εμείς πάντως θέλουμε να ευχαριστήσουμε τους βουλευτές και τις βουλευτίνες , τους ευρωβουλευτές του Podemos  που είχαν το θάρρος να στηρίξουν το ΟΧΙ του ελληνικού λαού, παρά τη διαφορετική άποψη ενός κομματιού της ηγεσίας. Θέλουμε επίσης να ευχαριστήσουμε την Ενωμένη Αριστερά που ψήφισε ΟΧΙ στο πακέτο διάσωσης στο Ισπανικό Κοινοβούλιο. Κυρίως όμως θέλουμε να ευχαριστήσουμε τους εκατοντάδες χιλιάδες Ισπανούς και Ισπανίδες που στηρίζουν το ΟΧΙ μέχρι τέλους στέλνοντας μας καθημερινά δεκάδες μηνύματα συμπαράστασης.

Υ.Γ  Μάλλον είχε δίκιο η Ευγενία στην πλατεία της  Νέας Σμύρνης. Να δω τώρα ποιος θα κάνει καζούρα σε ποιον. 

 Όσες και όσοι θέλουν να μάθουν περισσότερα για την Αντικαπιταλιστική Αριστερά μπορούν να επισκεφθούν την σελίδα τους http://www.anticapitalistas.org/ καθώς και το περιοδικό viento sur στο οποίο αρθογραφούν διανοητές από όλο το φάσμα της  ευρωπαικής  και ισπανικής αριστεράς, ιστορικοί, ακτιβιστές-τριες κλπ http://www.vientosur.info/

Για τους ισπανόφωνους   και για μια αντικειμενική ανάγνωση της ιστορίας του Podemos και  της Ισπανικής Αριστεράς στο σύνολο της, μπορούν  να διαβάσουν  μεταξύ άλλων  το PODEMOS: OBJETIVO ASALTAR LOS CIELOS του γνωστού ανεξάρτητου δημοσιογράφου και ερευνητή Jacobo Rivero http://www.amazon.fr/Podemos-Objetivo-asaltar-los-cielos/dp/8408139444 , καθώς επίσης και να επισκεφθούν  τα site της Τερέσας http://teresa-rodriguez.info/ ,  του Μιγκέλ http://www.miguelurban.net/ και του Πάμπλο Ετσενίκε http://pabloechenique.info/. Στο επίσημο site του Podemos http://podemos.info/ επίσης μπορούν  να αποκτήσουν  μια γενική εικόνα της λειτουργίας του πολιτικού σχηματισμού. 

Στη φωτό ο Πάμπλο Ιγλέσιας με την Τερέσα Ροδρίγες στην Ανδαλουσία

Ετικέτες