Ανάμεσα στους παραλήπτες και η Ελληνική Κυβέρνηση.

Από τη στιγμή της σύλληψης των βάσκων ακτιβιστών , λόγω της πολιτικής τους ανυπακοής απέναντι στην Ευρώπη φρούριο, ο κατάλογος των αλληλέγγυων μεγαλώνει τόσο στην Ελλάδα όσο και στο Ισπανικό Κράτος. Η κυβέρνηση της Χώρας των Βάσκων δήλωσε εξαρχής με ανακοίνωση ότι κατανοεί την οργή του κινήματος και την θέληση για αλληλεγγύη. Συνδικάτα, συλλογικότητες και κόμματα ενώνουν τη φωνή τους δηλώνοντας ότι η πράξη του Μικέλ και της Μπέγο είναι μια βαθιά ανθρώπινη και δίκαιη πράξη. Είναι εντυπωσιακό ότι όλες οι θεσμικές ανακοινώσεις υπερασπίζονται  ξεκάθαρα τους δύο αγωνιστές, γεγονός ενδεικτικό του βαθμού νομιμοποίησης της ίδιας της πράξης τους . Δηλώσεις συμπαράστασης έκαναν και οι ευρωβουλευτές του Podemos Miguel Urban και Xabier Benito που θεωρούν απαράδεχτο να ποινικοποιείται η αλληλεγγύη. Το τμήμα του Podemos στην Ευρώπη (Podemos en Europa) σε ανακοίνωσή του  ζητά από την Ευρωπαική Κομισιόν και από το Ευρωπαικό Συμβούλιο να σταθούν αλληλέγγυοι υπερασπίζοντας το διεθνές δίκαιο και τα ανθρώπινα δικαιώματα, ενώ θυμίζουν τους χιλιάδες εθελοντές-τριες που έχουν καταφθάσει στην Ελλάδα τους τελευταίους μήνες προσφέροντας αφιλοκερδώς τις υπηρεσίες τους. Πέρα από την ανακοίνωση της ευρωομάδας  το ίδιο το Podemos δηλώνει την αμέριστη στήριξή του:

Ακολουθεί  η ανακοίνωση του Podemos, μια ανακοίνωση που δηλώνει ανοιχτά και χωρίς όρους την αμέριστη αλληλεγγύη στους συλληφθέντες

Την προηγούμενη Τρίτη 27 Δεκέμβρη ο  Mikel Zuloaga και η  Begoña Huarte συνελήφθησαν στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας στην προσπάθεια τους να μεταφέρουν οχτώ πρόσφυγες στην Χώρα των Βάσκων (ΣτΜ, χρησιμοποιούν τον πολιτικά ορθό όρο στα βάσκικα Euskadi). Πρόκειται για μια πράξη με αλληλέγγυο και καταγγελτικό χαρακτήρα απέναντι στις μεταναστευτικές ευρωπαικές πολιτικές. Ταυτόχρονα με στόχο να γίνει ορατό το γεγονός ότι τα κράτη δεν τηρούν τις διεθνείς υποχρεώσεις τους σε μια κρίση εκτοπισθέντων  που  χωρίς αμφιβολία είναι η μεγαλύτερη  από τον Β παγκόσμιο πόλεμο και έπειτα.    

Η ειρηνική πράξη αυτών των δύο υποστηριχτών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων καθώς και  των  προσφύγων και μεταναστών αποτελεί μέρος ενός πλατιού κινήματος διαμαρτυρίας το οποίο εμφανίζεται  σε όλη την Ευρώπη  και στρέφεται ενάντια στις υπάρχουσες ευρωπαικές μεταναστευτικές πολιτικές. Οι ευρωπαίοι κυβερνώντες, συμπεριλαμβανομένου και των ισπανών , εδώ και χρόνια δίνουν προτεραιότητα στην άμυνα  της Ευρώπης Φρούριο  και στον μεταναστευτικό έλεγχο με κόστος την παραβίαση των ανθρωπινων δικαιωμάτων. Πλάι  στο κλείσιμο των νόμιμων οδών, την στρατικοποίηση των συνόρων, την έλλειψη προστασίας και βοήθειας στις γυναίκες και στους άντρες που ξεφεύγουν από τον πόλεμο, τις εκδιώξεις και την φτώχεια, έρχεται να προστεθεί η μη τήρηση των υποσχέσεων για μετεγκατάσταση μερους των ανθρώπων  που έφτασαν μέχρι την Ελλάδα και την Ιταλία.

Η ισπανική κυβέρνηση , για παράδειγμα δεσμεύτηκε για την μετεγκατάσταση 16,000 περίπου προσφύγων πριν από τον Σεπτέμβρη του 2017, και μέχρι στιγμής έχει δεχτεί μόνο 898 άτομα. Και αυτό παρά το γεγονός ότι οι δήμοι Αλλαγής, εδώ και μήνες ζητούν να τηρηθεί η δέσμευση δηλώνοντας τη διαθεσιμότητα ανθρώπων και συστημάτων προστασίας και περίθαλψης.

Ο Mikel και  Begoña  συνεχίζουν να κρατούνται περιμένοντας το επίσημο κατηγορητήριο από τη μεριά των ελληνικών δικαστικών αρχών. Πρόκειται για μια πράξη αλληλεγγύης και καταγγελίας, συντονισμένη και υποστηριζόμενη από μια πληθώρα συλλογικοτήτων και κοινωνικών κινημάτων, όπως έχουν δηλώσει άλλωστε και σε συνέντευξη τύπου.

Όταν οι δημόσιες αρχές παραμένουν απαθείς και συνένοχες μπροστά στη βαρβαρότητα, οι πολίτες,  μετατρέπονται σε παράδειγμα αλληλεγγύης και ευγενών πράξεων δείχνοντας έτσι μια παραδειγματική ευαισθησία μπροστά σε διεθνούς εμβέλειας προβλήματα. Γιαυτό το λόγο ως Podemos, αγκαλιάζουμε οποιαδήποτε πρωτοβουλία δικαιώνει αυτές τις αξίες,  που απευθυνει κάλεσμα διεθνούς αλληλεγγύης, που καταγγέλεις τις άδικες μεταναστευτικές πολιτικές και που διεκδικεί πάνω από όλα να υπάρξει διέξοδος μέσα από πολιτικές λύσεις σε μια από τις μεγαλύτερες κρίσεις του καιρού μας.   

Χαιρετίζουμε αυτή την πράξη καταγγελιας και απαιτούμε την άμεση απελευθέρωση των Mikel και  Begoña. Πιστεύουμε ότι η αλληλεγγύη και η υπεράσπιση δεν αποτελούν αδίκημα,   και ότι αυτή η πράξη είχε στόχο να δείξει την μη τήρηση των υποχρεώσεων και υποσχέσεων  της κυβέρνησης που ανέχονται τις άκρως ακατάλληλες συνθήκες με αυτό τον χειμώνα στους καταυλισμούς. Γι αυτό σε συνέχεια με όλη μας την στάση τους προηγούμενες μήνες στο κοινοβούλιο ζητάμε από την κυβέρνηση να εφαρμόσει μεταναστευτικές πολιτικές και πολιτικές ασύλου που θα σέβονται τα ανθρώπινα δικαιώματα. Γι αυτό τον λόγο απευθυνόμαστε :

1. Στο υπουργείο Εξωτερικών για να κάνει όλες τις απαραίτητες κινήσεις με όλα τα απαραίτητα μέσα έτσι ώστε να απελευθερωθούν τα δύο άτομα που κρατούνται λόγω της αλληλέγγυας πράξης τους

2. Στην Ελληνική Κυβέρνηση, μέσω της ελληνικής πρεσβείας, έτσι ώστε να κάνει όλες τις απαραίτητες κινήσεις για να μην σχηματιστεί κατηγορητήριο εναντίον τους και σε κάθε περίπτωση να απελευθερωθούν άμεσα και να μπορέσουν να επιστρέψουν.  

3. Στην Ισπανική Κυβέρνηση έτσι ώστε να τηρήσει τις υποχρεώσεις της για μετεγκατάσταση αλλά και για να ανοίξουν νόμιμα κανάλια πρόσβασης καθώς και για να παρθούν τα απαραίτητα μέρα αξιοπρεπούς φροντίδας για τους αιτούντες άσυλο από την Ισπανία.  

Ως Podemos  μένουμε πιστοί στην υπόσχεσή μας να αλλάξουμε τις άδικες ευρωπαικές μεταναστευτικές πολιτικές. Όσο οι κυβερνήσεις δεν τηρούν τις υποχρεώσεις τους και το καθήκον να εγγυώνται την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων,  και η κοινωνία και οι πολιτες προσπαθούν να  κάνουν πραγματικότητα αυτές τις υποχρεώσεις θα στηρίζουμε της πράξεις της κοινωνίας των πολιτών που γίνονται σε αυτή την κατεύθυνση.

Ετικέτες