Το ΜΕΤΑ καταγγέλλει την πρωτοφανή επιχείρηση ποινικοποίησης του κινήματος αλληλεγγύης απέναντι στους πρόσφυγες και δηλώνει την αντίθεσή του στις πολιτικές καταστολής και ρατσισμού, που αποτελούν την άλλη πλευρά των δυσβάστακτων μνημονίων και της σκληρής λιτότητας, που σκοπό έχουν την αποπληρωμή του χρέους και την εξυπηρέτηση των συμφερόντων του κεφαλαίου και των ιμπεριαλιστών.

Το βράδυ της 27ης Δεκέμβρη συνελήφθησαν δύο βάσκοι ακτιβιστές, ο Μικέλ Σουλοάγα (Mikel Zuloaga) και η Μπεγόνια Ουάρτε (Begoña Huarte), στην προσπάθειά τους να μεταφέρουν οκτώ πρόσφυγες στη Xώρα των Βάσκων, με τροχόσπιτο. Οι δύο Βάσκοι κρατούνται στην Ηγουμενίτσα με βαριές κατηγορίες, οι έξι από τους οκτώ πρόσφυγες αφέθηκαν ελεύθεροι, ενώ οι άλλοι δύο (Reza Ali και Ahmet Awais) κρατούνται σε άθλιες συνθήκες επειδή δεν είχαν χαρτιά.

Η κίνηση των βάσκων ακτιβιστών εντάσσεται σε μια ευρύτερη προσπάθεια της βάσκικης κοινωνίας να αγκαλιάσει τους πρόσφυγες και να τους υποδεχτεί, καθώς στην Ισπανία εδώ και μήνες εξαπλώνεται ένα κίνημα δημοτικών κινήσεων και συλλογικοτήτων που δηλώνουν ότι οι πρόσφυγες είναι καλοδεχούμενοι.

Και αυτό, την ώρα που στην υπόλοιπη Ευρώπη υψώνονται φράχτες – φρούρια, η ακροδεξιά και τα φασιστικά μορφώματα βρίσκουν την ευκαιρία να «ξετρυπώσουν» από το χρονοντούλαπο της Ιστορίας. Και αυτό, τη στιγμή που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ «ξεπλένει» τη Χρυσή Αυγή, διατηρεί το φράχτη του Έβρου, έχει εμπλακεί με την παρουσία της Frontex αλλά και του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο σε πολεμικούς ιμπεριαλιστικούς τυχοδιωκτισμούς στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής και έχει δημιουργήσει -στο πλαίσιο της συμφωνίας ΕΕ και Τουρκίας- στρατόπεδα συγκέντρωσης σε όλη τη χώρα.

Το ΜΕΤΑ καταγγέλλει την πρωτοφανή επιχείρηση ποινικοποίησης του κινήματος αλληλεγγύης απέναντι στους πρόσφυγες και δηλώνει την αντίθεσή του στις πολιτικές καταστολής και ρατσισμού, που αποτελούν την άλλη πλευρά των δυσβάστακτων μνημονίων και της σκληρής λιτότητας, που σκοπό έχουν την αποπληρωμή του χρέους και την εξυπηρέτηση των συμφερόντων του κεφαλαίου και των ιμπεριαλιστών.

Επίσης, το ΜΕΤΑ δηλώνει την αλληλεγγύη του στους βάσκους ακτιβιστές Μικέλ Σουλοάγα και Μπεγόνια Ουάρτε, όπως επίσης και στους δύο πρόσφυγες, ζητεί την απελευθέρωσή τους και καλεί τον κόσμο της εργασίας, τα σωματεία, τις ομοσπονδίες, τα συνδικάτα να εκδηλώσουν τη συμπαράστασή τους και να διαδηλώσουν δυναμικά, την Παρασκευή 29 Δεκεμβρίου 2016 και ώρα 11.30, έξω από τα Δικαστήρια Ηγουμενίτσας, υπέρ των Βάσκων και των προσφύγων.

Συνυπογράφει, δε, το παρακάτω κείμενο ψηφίσματος:

Η αλληλεγγύη είναι δίκαιη

Εκφράζουμε την αμέριστη αλληλεγγύη μας και απαιτούμε την άμεση απελευθέρωση των 2 βάσκων αγωνιστών και των 2 προσφύγων που αμφισβήτησαν έμπρακτα το ρατσιστικό συνοριακό καθεστώς της ΕΕ, συνελήφθησαν στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας και απειλούνται σήμερα με βαριές κατηγορίες οι μεν και με μακρά κράτηση και απέλαση οι δε.

Δηλώνουμε ότι η πράξη πολιτικής ανυπακοής του Μικέλ και της Μπέγκο για τη μεταφορά προσφύγων από την Ελλάδα στη Χώρα των Βάσκων είναι μια πράξη που όχι μόνο δεν πρέπει να διώκεται αλλά που αποτελεί παράδειγμα ανθρωπιάς, αλληλεγγύης και δικαιοσύνης, σε μια Ευρώπη που θυμίζει όλο και περισσότερο τις σκοτεινότερες εποχές της ιστορίας της, μια Ευρώπη που υψώνει φράχτες και παρατάσσει στρατιωτικά σώματα απέναντι στους πρόσφυγες του πολέμου, της καταπίεσης και της φτώχιας, την ίδια στιγμή που αφήνει το κεφάλαιο να κυκλοφορεί ελεύθερα.

Οι συλληφθεντες-ισσες Mikel Zuloaga, Begoña Huarte, Reza Ali και Ahmet Awais αξίζουν τον πλήρη σεβασμό και τη στήριξη μας. Να μην δεχτούμε την ποινικοποίηση της αλληλεγγύης με το πρόσχημα της πάταξης της «διακίνησης», που προβλέπει εξοντωτικές ποινές φυλάκισης.

Μαζί τους να αγωνιστούμε ενάντια στη βαρβαρότητα της Ευρώπης-Φρούριο, για να καταργηθεί η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας με την ολόπλευρη συμμετοχή της ελληνικής κυβέρνησης, ενάντια στο διαχωρισμό των ανθρώπων ανάλογα με την εθνικότητα, τη θρησκεία, το φύλο, για την ελευθερία μετακίνησης και το δικαίωμα παραμονής.

Ετικέτες