Η σύγκρουση κατά της υφαρπαγής της δημόσιας περιουσίας θα είναι μεγάλη.

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΤΑΙΠΕΔ

Δελτίο  Τύπου  17/3/2015

Στο Δελτίο Τύπου της Πρωτοβουλίας στις 13/3/2015 ζητούσαμε την άμεση απόσυρση του άρθρου 24 παρ. 2, που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο με τίτλο «Ρυθμίσεις για την Επανεκκίνηση της Οικονομίας», γιατί συγκεντρώνει στο ΤΑΙΠΕΔ πλην των εκατοντάδων δημοσίων ακινήτων τα οποία ήδη διαθέτει όλα τα περιουσιακά στοιχεία της  ΕΤΑΔ ΑΕ (Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα).

Η Αναπληρώτρια Υπουργός Οικονομικών κα Βαλαβάνη και ο νέος  πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ κος Πιτσιόρλας, επιχειρώντας να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις, προέβησαν σε δηλώσεις οι οποίες είναι νομικά και πολιτικά αβάσιμες για τους ακόλουθους λόγους :

1.   Για ποιόν λόγο δεν καταργείται πρώτα το υπάρχον ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο αποτελεί  όχημα εκποίησης της δημόσιας περιουσίας ; Γιατί δεν δημιουργείται με νόμο ένα ταμείο που δεν θα μεταβιβάζει κυριότητα όσον αφορά  στη δημόσια περιουσία του κράτους και θα προχωρά σε βραχύβιες μορφές αξιοποίησης της ιδιωτικής περιουσίας του, αποδίδοντας τα έσοδα σε κοινωνικές ανάγκες ; Γιατί να μεταβιβαστούν στο ΤΑΙΠΕΔ πρωθύστερα τα δημόσια ακίνητα ;

2.   Στο δίκαιο και στην πολιτική δεν επενδύουμε στις υπαρκτές, πιθανόν καλές, προθέσεις αλλά σε θεσμικές εγγυήσεις. Τίποτε δεν διασφαλίζει ότι όλα αυτά τα περιουσιακά στοιχεία θα «αξιοποιηθούν» με διαφορετικό τρόπο από αυτόν που εφαρμόζει το ΤΑΙΠΕΔ και τον οποίο έχουμε επανειλημμένα καταγγείλει. Τι μας διαβεβαιώνει, σε συνθήκες αφόρητης πίεσης από τους δανειστές, και την τρόικα και ασφυξίας των δημοσίων εσόδων  ότι δεν θα υποχρεωθούμε να πουλήσουμε όλα τα παραπάνω στα «κοράκια» που περιμένουν ; Υπενθυμίζουμε : ό,τι μεταβιβάζεται στο ΤΑΙΠΕΔ κατά το άρθρο 2 παρ. 7 του ν. 3986/2011 δεν μπορεί να αναμεταβιβασθεί ποτέ στο Δημόσιο ! Καταλαβαίνουμε τι σημαίνει αυτό ; 

  1.    Ο κ. Πιτσιόρλας  ήδη δήλωσε  - όσον αφορά αυτό το νέο ταμείο - ότι «δεν θα είναι τα πάντα προς πώληση», δηλαδή ότι θα είναι απολύτως ανοιχτό σε λογικές μεταβίβασης/εκποίησης.  Σε κάθε περίπτωση δεν είναι δυνατόν να λυθεί το θέμα του ΤΑΙΠΕΔ «στην τούρλα του Σαββάτου» με τροπολογίες σε νομοσχέδια άσχετου περιεχομένου. Όποιος πιστεύει ότι τα μνημόνια και οι εφαρμοστικοί νόμοι καταργούνται με τροπολογίες ίσως αγνοεί τις δεσμεύσεις της χώρας από τις οποίες δεν μπορούμε να απεμπλακούμε επικοινωνιακά.       

Η σύγκρουση κατά της υφαρπαγής της δημόσιας περιουσίας θα είναι μεγάλη. Όσοι/ες αγωνιστήκαμε αυτά τα χρόνια  και,  «κρατώντας καθυστέρηση», έχουμε διασφαλίσει τη δημόσια περιουσία θέλουμε ο αγώνας να συνεχιστεί με καθαρά χαρτιά. Γι’ αυτό επιμένουμε ότι πρέπει να αποσυρθεί το άρθρο 24 παρ. 2. 

Ετικέτες