ΚΑΡΚΙΝΟΣ του ΤΡΑΧΗΛΟΥ της ΜΗΤΡΑΣ.

Πραγματοποιήθηκε Επιστημονική Ημερίδα, που διοργάνωσε ο σύλλογος Καρκινοπαθών-Εθελοντών-Φίλων-Ιατρών (ΚΕΦΙ), στις 25-1-2017, με τον παραπάνω τίτλο, στην οποία μίλησαν τέσσερις γυναικολόγοι ογκολόγοι και μία ψυχολόγος.

Πολύ περιληπτικά, τα γενικά σημεία είναι τα εξής:

1) Αν και δεν υπάρχει ακριβής καταγραφή και στατιστικά στοιχεία για το πόσες γυναίκες νοσούν κάθε χρόνο στην Ελλάδα, καθώς επίσης ούτε εθνικό πρόγραμμα πρόληψης, εντούτοις 180-190 τουλάχιστον διαγνώσκονται ετησίως με τον εν λόγω καρκίνο, ενώ από τους 29.000 θανάτους από καρκίνο το 2014, οι 142 ήταν από καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Παγκοσμίως νοσούν 500.000 γυναίκες, εκ των οποίων οι 60.000 είναι στην Ευρώπη. Το 80% βρίσκεται στις αναπτυσσόμενες χώρες, εξαιτίας της υποτυπώδους ιατρικής φροντίδας-πρόληψης-ενημέρωσης. Είναι ο δεύτερος γυναικολογικός καρκίνος μετά τον μαστό και ο τρίτος σε συχνότητα θανάτου στις γυναίκες. Αντίθετα, στα σκανδιναβικά κράτη και στο Ηνωμένο Βασίλειο έχει εξαλειφθεί πλήρως. Ουσιαστικά, είναι η νόσος των αναπτυσσόμενων χωρών.

2) Υπάρχουν προκαρκινικές φάσεις και ενδείξεις, όπου μπορεί να προληφθεί και να θεραπευτεί πλήρως. Η αιμορραγία μετά τη σεξουαλική επαφή είναι η πιο βασική ένδειξη για να γίνει άμεσα έλεγχος, χωρίς βέβαια να υποτιμάται ο τακτικός έλεγχος.

3) Η μοντέρνα ογκολογία είναι πλέον εξατομικευμένη και οι ιατρικές εξελίξεις συγκλονιστικές, οι οποίες λαμβάνουν υπόψη τις ανάγκες κάθε γυναίκας ξεχωριστά, ώστε να μην αντιμετωπίζει προβλήματα, ιδιαίτερα μετά τις θεραπείες, όπως στην ούρηση, στη σεξουαλική επαφή κλπ. Όσον αφορά τις νέες γυναίκες, ο σκοπός είναι να μπορούν να διατηρήσουν τη γονιμότητά τους.

4) Ο ιός HPV, τα γνωστά κονδυλώματα, ο οποίος παίζει σημαντικό ρόλο στην εμφάνιση του καρκίνου του τραχήλου και της μήτρας, συμβαίνει με την έναρξη των σεξουαλικών επαφών. Εμφανίζεται στις πιο νέες ηλικίες, καθώς και μετά τα 40 έτη και ιδιαίτερα σε χωρισμένες γυναίκες που αρχίζουν να έχουν συχνή σεξουαλική επαφή. Συγκεκριμένα, 32.000 γυναίκες και 16.000 περίπου άνδρες προσβάλλονται ετησίως στην Ευρώπη από τον HPV. Μάλιστα, ο ιός μπορεί να βρίσκεται σε λανθάνουσα μορφή για πολλά χρόνια, ακόμη και αν υπάρχει σταθερή σχέση, και να εμφανισθεί λόγω ενός περιστατικού, ακόμη και αν αυτό είναι μια γρίπη. Χωρίς να ποινικοποιείται η απελευθέρωση των σεξουαλικών ηθών, εντούτοις συμβάλλει στη διάδοση του HPV.

5) Ξέχωρα από τη γνώμη που μπορεί να έχει κάποιος/-α για τα εμβόλια, ο σκοπός του εμβολίου για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας είναι, όπως τονίστηκε, να προλαμβάνουν τον HPV, ενώ παρέχει κάλυψη για σχεδόν δέκα χρόνια. Το εμβόλιο αντιμετωπίζει επτά τύπους καρκίνου, ενώ τους επόμενους μήνες θα εισαχθεί στην Ελλάδα εμβόλιο για εννιά τύπους. Έχει ξεκινήσει να χορηγείται πριν δέκα χρόνια και ισχυρίζονται ότι είναι απολύτως ασφαλές. Η κάλυψη του εμβολίου στην Ελλάδα εξακολουθεί να είναι μικρή (40% περίπου), ενώ από 1-1-2017 έπαψε να καλύπτεται από τα ταμεία.

6) Μπορούν να εμβολιαστούν και μεγαλύτερης ηλικίας γυναίκες (ακόμη και άνω των 40 ετών) αν υπάρχει κάποιος λόγος, ενώ θα αρχίσουν να εμβολιάζονται και τα αγόρια. Ήδη σε κάποιες χώρες έχουν ξεκινήσει να εμβολιάζονται και τα αγόρια, ενώ οι γιατροί συμβουλεύουν ότι αυτό θα πρέπει να γίνει απαραίτητα επειδή οι άντρες είναι οι βασικοί φορείς του HPV, λόγω των πιο συχνών σεξουαλικών επαφών, ακόμη και χωρίς οι ίδιοι να νοσούν.

7) Επειδή δεν μπορεί να πει κανείς με σιγουριά πότε είναι η χρονική στιγμή που συνέβη η μετάδοση του ιού, οι γιατροί τόνισαν ότι όσο πιο υγιεινή ζωή κάνουμε τόσο περισσότερο βοηθάμε στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας συστήματος και τόσο λιγότερες πιθανότητες έχουμε να νοσήσουμε ή να προκαλέσουμε τη νόσο. Γι’ αυτό τόνισαν: όχι κάπνισμα, όχι αλόγιστη χρήση αλκοόλ, όχι καταχρήσεις, καλή και υγιεινή διατροφή, ξεκούραση κλπ. Οι βασικές αρχές πρόληψης, εκτός από τα παραπάνω, είναι: α) το τεστ Παπανικολάου], β) η ενημέρωση, και γ) η εκπαίδευση παντού (σχολεία, χώροι εργασίας, ενημερωτικά φυλλάδια κλπ).

Τέλος, έγινε μια πλούσια συζήτηση, η οποία δεν μπορεί να αποδοθεί γραπτά, όμως στο ΚΕΦΙ λειτουργεί Ομάδα Γυναικολογικού Καρκίνου, η οποία τελεί υπό την αναγνώριση της Ελληνικής Γυναικολογικής Ογκολογικής Εταιρείας, στην οποία όποιος/-α ενδιαφέρεται μπορεί να ζητήσει περισσότερες πληροφορίες και ενημέρωση.

Ετικέτες