Εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές κατέκλυσαν και σήμερα τους δρόμους σε όλη τη χώρα. Ογκώδεις συγκεντρώσεις και πορείες σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και στις υπόλοιπες μεγάλες πόλεις. Πανευρωπαϊκό ραντεβού στις 14/11. Με χημικά και αστυνομική βία απάντησε ξανά η τρόικα εσωτερικού. Ένας 65χρονος διαδηλωτής νεκρός.

Ενώ στις Βρυξέλλες οι ευρωηγεσίες επιβεβαιώνουν την προσήλωσή τους στη λιτότητα και τις πολιτικές εξόντωσης των λαών της Ευρώπης, στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις, μαζικές και δυναμικές πορείες πολλών χιλιάδων κόσμου, έστειλαν μήνυμα ανατροπής της μνημονιακής βαρβαρότητας και της κυβέρνησης που παλεύει να μας εξαθλιώσει για λογαριασμό της κυρίαρχης τάξης.

Όπως και στις 26/9, έτσι και σήμερα, τα μπλοκ των εργατικών σωματείων, πρωτοβάθμιων και ομοσπονδιών, αποτέλεσαν τη ραχοκοκαλιά του δυναμικού που πλημμύρισε τους δρόμους. Υπάρχουν εργατικοί  χώροι, όπου οι εργαζόμενοι είναι αποφασισμένοι να οδηγηθούν μέχρι την τελική σύγκρουση. Τα ογκώδη μπλοκ της ΠΟΕ-ΟΤΑ, της ΟΛΜΕ, των υγειονομικών, στα οποία υπήρχαν πολλά πανό από συλλόγους εργαζομένων αρκετών δήμων, τοπικών ΕΛΜΕ και νοσοκομείων, είναι απόδειξη ότι όλοι όσοι στηρίζουν με τη δουλειά τους  βασικούς πυλώνες του κοινωνικού κράτους (παιδεία, υγεία, τοπική αυτοδιοίκηση-κοινωνικές υπηρεσίες), δεν θα επιτρέψουν ούτε τη διάλυση, ούτε το ξεπούλημα που επιχειρούν κυβέρνηση και τρόικα. Δεκάδες χιλιάδες διαδήλωσαν ακόμη κάτω από τα πανό της Ομοσπονδίας εργαζομένων ΕΥΔΑΠ, των σωματείων στα μέσα σταθερής τροχιάς (ΗΣΑΠ-ΜΕΤΡΟ-ΤΡΑΜ), της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, του ΟΣΕ, των ΕΛΤΑ, του ΟΛΠ, του ΚΕΘΕΑ-ΟΚΑΝΑ, άλλων δομών ψυχικής υγείας και πολλών άλλων σωματείων, του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα.

Μαζική και η παρουσία χιλιάδων νέων, μέσα στα μπλοκ φοιτητικών συλλόγων και πολιτικών νεολαιών, αυτοαπασχολούμενων και ελεύθερων επαγγελματιών, που σήμερα-ειδικά στο κέντρο της Αθήνας-κατέβασαν ρολά. Μεγάλες σε όγκο και παλμό οι συγκεντρώσεις και πορείες στη Θεσσαλονίκη, στο Ηράκλειο, στην Πάτρα, στη Λάρισα, στην Καρδίτσα κ.α.

Εντυπωσιακό και πάλι το μπλοκ του ΣΥΡΙΖΑ, όπου ο στόχος της ανατροπής είναι άμεση προτεραιότητα για τα μέλη και τα στελέχη του σχήματος της ριζοσπαστικής αριστεράς. Είναι χαρακτηριστικό, ότι όταν οι χιλιάδες διαδηλωτές στις γραμμές του έφταναν στο Σύνταγμα, το σύνθημα «εμπρός λαέ/ μη τους φοβηθείς/ήρθε η ώρα/της ανατροπής» ακούστηκε τόσο δυνατά και μαζικά, όσο ποτέ το τελευταίο διάστημα. Εξίσου μεγάλη σε μέγεθος και η πορεία (ξεχωριστή για άλλη μια φορά) του ΠΑΜΕ. 

Η εργατική-λαϊκή αντίσταση είναι εδώ και σήμερα υπενθύμισε στον Σαμαρά τη δύναμή της. Εδώ και δύο χρόνια, μαζί με τα αδιέξοδα του αστικού μπλοκ εξουσίας, αυτή η δύναμη εμποδίζει την εφαρμογή των αντικοινωνικών μέτρων. Στη βάση των συνδικάτων είναι δεδομένη η διάθεση για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, μέσα από ένα πρόγραμμα δράσεων με καταλήψεις και πολυήμερες απεργίες,  που θα μπλοκάρει την ψήφιση των μέτρων και θα ανατρέψει τη συγκυβέρνηση. Η συνειδητοποίηση ότι η επίθεση των «από πάνω» γίνεται στη βάση ταξικής μεροληψίας υπέρ των ισχυρών («Ή εμείς ή αυτοί», έγραφε το πανό της Γ’ ΕΛΜΕ) , η πολιτικοποίηση του αγώνα και η αναγκαιότητα της διάρκειας του («ανυπακοή, απεργία γενική, μέχρι την ανατροπή», «να διώξουμε κυβέρνηση-ΕΕ και ΔΝΤ», υπήρξαν και πάλι τα καθολικά αιτήματα των διαδηλωτών), είναι τα ποιοτικά χαρακτηριστικά και των σημερινών συγκεντρώσεων.

Η πίεση στις συνδικαλιστικές ηγεσίες των ΓΣΣΕ-ΑΔΕΔΥ είναι τεράστια και πρέπει να ενταθεί από τους αριστερούς αγωνιστές σε όλα τα επίπεδα. Η κλιμάκωση των αντιστάσεων και η κήρυξη νέας γενικής απεργίας, ακόμα και πριν τη ψήφιση των μέτρων, είναι εφικτή. Μεγάλη ευκαιρία αποτελεί η Πανευρωπαϊκή κινητοποίηση και απεργία  στις 14 Νοεμβρίου, που πρότειναν ισπανικά και πορτογαλικά συνδικάτα και αποφασίστηκε στη συνάντηση των Συνομοσπονδιών στη Μαδρίτη. Η ΓΣΕΕ ανακοίνωσε ότι θα συμμετέχει, αλλά είναι βέβαιο ότι δεν μπορούμε να αφήσουμε στα χέρια του Παναγόπουλου μια τέτοια ευκαιρία πανευρωπαϊκής και συντονισμένης παρουσίας των εργατών του ευρωπαϊκού νότου και όχι μόνο.

Σχολιάζοντας τη σημερινή κινητοποίηση και την απόφαση της Μαδρίτης, το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΓΣΕΕ, Γιώργος Γαβρίλης, δήλωσε στο «Rp»:

 "Σήμερα είναι ακόμα μια μεγάλη απεργιακή κινητοποίηση σε έναν αγώνα μακράς πνοής, που μπορεί να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για την ανατροπή της βάρβαρης πολιτικής και των πολιτικών της εκφραστών, μέσα από μεγάλες κοινωνικές πρωτοβουλίες. Για τις 14 του επόμενου μήνα, είμαστε σε συνεννόηση με τα συνδικάτα της Ισπανίας, της Πορτογαλίας, αλλά και της Γαλλίας, ώστε εκείνη την μέρα, τουλάχιστον για τις χώρες του νότου, να υπάρχει μια μεγάλη πανευρωπαϊκή κινητοποίηση, δράση με ειδικό πολιτικό βάρος και σημασία που μπορεί να τροφοδοτήσει και την Ελλάδα και την Ευρώπη, με νέες πολύμορφες κινητοποιήσεις".

Για άλλη μια φορά, η κυβέρνηση επιχείρησε να τρομοκρατήσει τον κόσμο που δεν πείθεται από τα ψέματα των ΜΜΕ για την «απαραίτητη» ψήφιση των μέτρων και διαδήλωσε μαζικά και ενωτικά. Δεκάδες αναίτιες προσαγωγές, τέσσερις τραυματίες και ένα 65χρονος διαδηλωτής του ΠΑΜΕ, που είτε λόγω των χημικών, είτε λόγω της έντασης, η καρδιά του δεν άντεξε και έχασε τη μάχη με τη ζωή, ήταν ο απολογισμός των παιδιών του Δένδια. Όμως το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω. Όσο και να χρησιμοποιούν την καταστολή για να περάσουν την πολιτική τους, κυβέρνηση και τρόικα θα φύγουν σύντομα, μαζί με τα μνημόνια τους. Το αποδείξαμε και σήμερα, το χρωστάμε στους νεκρούς των αγώνων και της τάξης μας.



**Πριν τη μεγαλειώδη απεργιακή συγκέντρωση και πορεία της Αθήνας, πραγματοποιήθηκε τοπική προσυγκέντρωση και πορεία στους δρόμους της γειτονιάς του Ζωγράφου. Στις 10 πμ συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Αλεξανδρή (Γαρδένια) σωματεία εργαζομένων της περιοχής, όπως οι δάσκαλοι και οι διοικητικοί υπάλληλοι του ΕΚΠΑ, η δημοτική κίνηση «Κίνημα στην Πόλη», αναρχικές και αυτόνομες ομάδες και- με μαζικότατη παρουσία-ο τοπικός ΣΥΡΙΖΑ. Η κίνηση αυτή είχε σκοπό να σπάσει το κλίμα φόβου που καλλιεργούν τα ΜΜΕ σε αγαστή συνεργασία με την ΕΛΑΣ (και λοιπές φασιστικές συμμορίες) και να ανεβάσει τον αγωνιστικό παλμό. Επίσης, απαντήσαμε με τον καλύτερο τρόπο στο πρωτοφανές όργιο καταστολής που έλαβε χώρα στην ίδια πλατεία πριν και μετά την απεργία στις 26/9. Με παλμό και ζωντάνια πάνω από 150 άτομα όλων των ηλικιών, με συνοδεία τις κόρνες των μηχανοκίνητων διαδηλωτών, ξεσήκωσαν του Ζωγράφου! «Εμπρός λαέ μην τους φοβηθείς – ήρθε η ώρα της ανατροπής», «Η ιστορία γράφεται με ανυπακοή – αγώνας, ρήξη, ανατροπή» και «ανυπακοή-απεργία γενική», ήταν μερικά από τα συνθήματα που ακούστηκαν. Τα μνημόνια και η καταστολή δε θα περάσουν!


Ετικέτες