Μέσω της συνέντευξης τύπου που πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 4/9, η Ανατρεπτική Συμμαχία για την Αθήνα (συνεργασία των δημοτικών Ανυπότακτη Αθήνα, Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αθήνα– Ανταρσία σε Κυβέρνηση ΕΕ Κεφάλαιο και Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας με συμμετοχή πολλών ανένταχτων αγωνιστών/τριων) ξεκίνησε και επίσημα τον αγώνα της εν όψει των δημοτικών εκλογών στις 8 Οκτωβρίου και αυτός ο αγώνας αναμένεται να είναι πολύ όμορφος!

Ήδη από την πρώτη στιγμή της ανακοίνωσης της συνεργασίας των τριών κινήσεων και ακόμα περισσότερο χάρη στο πρόσωπο του επικεφαλής, του γνωστού από την συμμετοχή του στην πολιτική αγωγή της δίκης της Χ.Α., μαχώμενου δικηγόρου και αγωνιστή Κώστα Παπαδάκη, το αίσθημα που επικρατεί είναι ενθουσιασμός! Τόσο το μήνυμα ενότητας και η υπέρβαση του κατακερματισμού που χαρακτήριζε ως τώρα τις οργανωμένες δυνάμεις της Αριστεράς στην Αθήνα –και όχι μόνο– , όσο και ο ισχυρός συμβολισμός στο πρόσωπο του επικεφαλής της Συμμαχίας, αποτελούν τα βασικά στοιχεία ενός εκλογικού κατεβάσματος που μετά από πάρα πολύ καιρό προκαλεί αισιοδοξία και δημιουργεί τάσεις συσπείρωσης. Και ακριβώς πάνω σε αυτό τον ενθουσιασμό και τη συσπείρωση, τα οποία ο κόσμος μας είχε πολύ μεγάλη ανάγκη ειδικά μετά τα τελευταία εκλογικά αποτελέσματα, χρειάζεται να πατήσουμε για να πετύχουμε το καλύτερο δυνατό σκορ. Ο στόχος οφείλει να μην είναι απλώς η είσοδος στο δημοτικό συμβούλιο, αλλά και η εκλογή περισσότερων δημοτικών αλλά και κοινοτικών συμβούλων και αυτό είναι κάτι που πραγματικά περνά από το χέρι μας!  Ένα πετυχημένο εκλογικό αποτέλεσμα για την Ανατρεπτική Συμμαχία μπορεί να γίνει η αρχή για ευρύτερες ανατροπές, το χειροπιαστό παράδειγμα ότι η ενότητα, η συντροφικότητα και η συνεννόηση μπορούν να φέρνουν αποτελέσματα.

Έχοντας όλα αυτά κατά νου και τις προοπτικές που ανοίγονται, δίνεται η δυνατότητα να ξεδιπλωθεί μια μαζική και πολύπλευρη καμπάνια, η οποία μπορεί και πρέπει να γίνει υπόθεση για καθέναν, καθεμιά και καθένα. Κάθε μέρα που περνά, έρχονται εικόνες από ανθρώπους που δεν ανήκουν στον πυρήνα των οργανωμένων δυνάμεων, οι οποίοι ανακάμπτουν, ζητάνε να μάθουν περισσότερα και δηλώνουν διάθεση στήριξης. Είναι επίσης βέβαιο πως όσο η εκλογική καμπάνια θα ξεδιπλώνεται, τόσο περισσότερους τέτοιους ανθρώπους θα συναντάμε και άρα η κίνηση μας θα πρέπει να έχει αντίστοιχα αντανακλαστικά. Μπαίνει οπότε ένα επιπλέον στοίχημα, η έκβαση του οποίου θα επηρεάσει καταλυτικά και αυτό του εκλογικού αποτελέσματος: το να μη μείνουμε δηλαδή μόνο στο πόσοι και πόσες θα μάθουν για το κατέβασμα και στις «συνήθειες» της διαδικτυακής δουλειάς (η οποία προφανώς θα είναι εξίσου πολύτιμη και αναμένεται να έχει πλούσιο υλικό), αλλά γειτονιά τη γειτονιά, χώρο το χώρο, συλλογικά αλλά και ατομικά  να μεταφέρουμε το μήνυμα της Συμμαχίας και να καλέσουμε σε συμμετοχή.

Βάσει του οργανωτικού σχεδιασμού που ξεδιπλώνεται, η Ανατρεπτική Συμμαχία για την Αθήνα σχεδιάζει να βρεθεί παντού, σε όλες τις γειτονιές των κοινοτικών διαμερισμάτων και σε όσο το δυνατόν περισσότερους χώρους. Σε μαζικές περιοδείες μαζί με τον υποψήφιο δήμαρχο και ξεκινώντας από τα «καυτά» σημεία που ξεδιπλώνονται οι επιθέσεις Μπακογιάννη (με τις πρώτες σε Εξάρχεια και Ακαδημία Πλάτωνος να έχουν ήδη πραγματοποιηθεί), όπως και σε νοσοκομεία, κοινωνικές υπηρεσίες και εργασιακούς χώρους (εντός) του Δήμου που πλήττονται και πολλά άλλα αντίστοιχα, το ενωτικό σχήμα θα δώσει το παρόν, συγκεκριμενοποιώντας το στίγμα της, το ποιους εκπροσωπεί και εκφράζει και ενάντια σε ποια συμφέροντα. Παράλληλα θα πραγματοποιούνται σταθερά περιοδείες  σε λαϊκές, στέκια νεολαίας, πλατείες και πάρκα, εκεί που ζει και αγωνίζεται ο κόσμος μας, για να συνεχίσουμε και να διευρύνουμε την επικοινωνία στα μέρη όπου εμείς ως Ανυπότακτη Αθήνα όπως και τα άλλα δύο σχήματα χτίσαμε την επιρροή πάνω στην οποία έγινε κατορθωτό αυτό το κατέβασμα. Επίσης, τα εκλογικά περίπτερα που θα στηθούν στις γειτονιές - και ειδικά το κεντρικό προεκλογικό -  φιλοδοξούν να μην είναι «μια από τα ίδια», αλλά χώροι θεματικών συναντήσεων γύρω από τα μεγάλα θέματα που αντιμετωπίζουμε στην καθημερινότητα μας, πολιτικών και πολιτιστικών δρώμενων, αφετηρίες εξορμήσεων, φτιαξίματος πανό κλπ, χώροι μαζικοί, νεανικοί, φεμινιστικοί, διαφορετικοί από τα κυρίαρχα πρότυπα και την εικόνα που επιχειρεί να μας επιβάλλει η καθημερινότητα που ζούμε.

Και φυσικά, η Ανατρεπτική Συμμαχία για την Αθήνα θα είναι παρούσα σε όλες τις κινητοποιήσεις του επόμενου διαστήματος, στις εκδηλώσεις και τη διαδήλωση για τα 10 χρόνια από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, στο φεμινιστικό φεστιβάλ στις 16&17/9 στον κήπο του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων (όπως και στις κινητοποιήσεις ενάντια στην έξωση του τελευταίου), στις απεργιακές κινητοποιήσεις ενάντια στο νέο εργασιακό έκτρωμα του Άδωνη, παντού!

Το πλέον κρίσιμο όμως είναι να γίνει αυτή η δουλειά και προσωπική υπόθεση κάθε αγωνιστή και αγωνίστριας, κάθε φίλου και φίλης της προσπάθειας που ξεκινά. Μετά από πολύ καιρό, βγαίνουμε ξανά διεκδικώντας θετική ψήφο για ένα σχήμα που θέλει να μπει σφήνα στα επιχειρηματικά σχέδια, τον αυταρχισμό και την καταστολή και η επιτυχία του είναι στοίχημα για όλους μας. Πόρτα-πόρτα, άνθρωπο τον άνθρωπο, με φίλους και  συναδέλφους, με συζητήσεις και μαζέματα σε σπίτια και καφετέριες μαζί με τις υποψήφιες και τους υποψήφιους μας, με φυλλάδια στην τσάντα και με κουπόνια για οικονομική ενίσχυση – για την οποία υπάρχει τεράστια ανάγκη – το περιεχόμενο για δράση δεν θα λείψει ποτέ. Θέλουμε μια πόλη για εμάς και τις ανάγκες μας και όχι για τα κέρδη τους, η μάχη έχει ξεκινήσει!

*Υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος

**Αναδημοσίευση από την Εργατική Αριστερά