Προκήρυξη της Κίνησης "Απελάστε το Ρατσισμό" για τις κινητοποιήσεις των ΛΟΑΤ διεθνώς και στην Ελλάδα με αφορμή την ποινικοποίηση της ομοφυλοφιλίας στη Ρωσία.

Σήμερα, στη Ρωσία του Πούτιν, η δημόσια έκφραση της ομοφυλοφιλίας είναι πια αδίκημα με βάση το νόμο. Με αφορμή την έναρξη των χειμερινών ολυμπιακών αγώνων στο Σότσι, ομάδες ΛΟΑΤ σε όλο τον κόσμο διαμαρτύρονται ενάντια στην ποινικοποίηση της ομοφυλοφιλίας και δηλώνουν την αλληλεγγύη τους σε γκέι, λεσβίες, τρανς της Ρωσίας.

Στην Ελλάδα των Σαμαρά–Βενιζέλου η ομοφυλοφιλία δεν είναι (ακόμη) παράνομη,  αποτελεί όμως βάση για σεξιστικές διακρίσεις, στέρηση στοιχειωδών δικαιωμάτων, βίαιες λεκτικές και σωματικές επιθέσεις απέναντι σε όσους κι όσες προσανατολίζονται έξω από τα σεξουαλικά στερεότυπα.

Τον περασμένο Νοέμβρη η Ελλάδα καταδικάστηκε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων δικαιωμάτων για διακρίσεις εις βάρος ομόφυλων ζευγαριών, επειδή το σύμφωνο συμβίωσης (που ισχύει μόλις από το 2008 ) δεν τα περιλαμβάνει. Σχετική τροπολογία που συζητήθηκε να περάσει σε αντιρατσιστικό νομοσχέδιο, έμεινε στα χαρτιά λόγω σεξιστικών αντιδράσεων. Αλλά δεν πρόκειται απλά για στέρηση δικαιωμάτων. Δεκάδες είναι τα περιστατικά όπου γκέι και τρανς έχουν δεχτεί δολοφονικές, ρατσιστικές επιθέσεις από ακροδεξιούς ναζί.

Οι άνθρωποι αυτοί στοχοποιούνται. Δεν είναι οι μόνοι. Πριν λίγες μέρες 12 πρόσφυγες (μανάδες με τα παιδιά τους) δολοφονήθηκαν στο Φαρμακονήσι, θύματα μιας ρατσιστικής πολιτικής που θεωρεί τους μετανάστες απειλή.Συνδικαλιστές της αριστεράς και νεολαίοι αγωνιστές έχουν υποστεί καταστολή και συλλήψεις επειδή συμμετείχαν σε συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας. Πριν λίγους μήνες ο αντιφασίστας Παύλος Φύσσας δολοφονήθηκε από τη Χρυσή Αυγή. Όποιος-α αντιπαρατίθεται στις νόρμες των ακροδεξιών κυβερνητών ή των φασιστών, από τα Μνημόνια ως το χρώμα του δέρματος ή την επιλογή φύλου, ακόμη περισσότερο όποιος διεκδικεί και αντιστέκεται, είναι «πρόβλημα» και υποψήφιο θύμα τους. Σε περιόδους κρίσης, μετανάστες, ομοφυλόφιλοι, αλλά και απεργοί αγωνιστές μετατρέπονται γρήγορα σε αποδιοπομπαίους τράγους ή και τρομοκράτες.

Η πάλη για την ανατροπή των μνημονίων, του φασισμού και των σεξιστικών διακρίσεων περνάει μέσα από την ενότητα όλων των καταπιεσμένων, την πάλη για τα δικαιώματα και την απελευθέρωση όσων τα στερούνται. Όλοι-ες μαζί πρέπει να διεκδικήσουμε ισότητα και δικαιώματα. Ενάντια σε αυτούς που κάνουν το βίο αβίωτο σε όλους μας.

Ετικέτες