Όταν η απογοήτευση και η απάθεια "γίνονται" κίνημα.

Λί­γους μήνες πριν, η κυ­βέρ­νη­ση Σύ­ρι­ζα-Ανέλ  ρύθ­μι­ζε προς όφε­λος των τρα­πε­ζών τα κόκ­κι­να δά­νεια.

Σύμ­φω­να με τις δη­λώ­σεις κυ­βερ­νη­τι­κών στε­λε­χών αλλά  και τρα­πε­ζι­τών, οι πλει­στη­ρια­σμοί θα ίσχυαν για με­γά­λους οφει­λέ­τες  είτε προς τις τρά­πε­ζες είτε προς το δη­μό­σιο. Δεν πρό­κει­ται να γίνει κα­τά­σχε­ση σε οφει­λέ­τες που δεν μπο­ρούν να πλη­ρώ­σουν ή σε οφει­λέ­τες που συ­νερ­γά­ζο­νται, δια­μή­νυαν. Δη­λα­δή δεν θα πει­ρά­ξουν οφει­λέ­τες  που θα δέ­χο­νταν επι­μή­κυν­ση των δα­νεί­ων τους με δι­πλα­σια­σμό του δα­νεί­ου και θα πλή­ρω­ναν εφ’ όρου ζωής ένα δά­νειο που δεν αντι­στοι­χεί πια στην αξία του ακι­νή­του. Δεν θα πεί­ρα­ζαν δη­λα­δή τους δα­νειο­λή­πτες που θα πλη­ρώ­σουν ένα υπέ­ρο­γκο δά­νειο για ένα σπίτι που η αξία του έχει μειω­θεί πάρα πολύ.

Αντί­θε­τα αν δεν δε­χτούν το πλιά­τσι­κο η κα­τοι­κία τους ή το κα­τά­στη­μά τους θα κα­τα­σχε­θεί με βάση την εμπο­ρι­κή του αξία και όχι την αντι­κει­με­νι­κή. Στην πε­ρί­πτω­ση που δεν υπάρ­ξει εν­δια­φέ­ρον το ακί­νη­το θα κα­τα­σχε­θεί στα 2/3 της εμπο­ρι­κής αξίας την οποία θα κρί­νει ανε­ξάρ­τη­τος εμπει­ρο­γνώ­μο­νας με ανά­θε­ση από τον εν­δια­φε­ρό­με­νο αγο­ρα­στή. Το πάρτι  για την αρ­πα­γή λαϊ­κής πε­ριου­σί­ας είναι νο­μι­κά  κα­τoχυρωμένο.      

 Όμως τα πι­νά­κια των ει­ρη­νο­δι­κεί­ων δεί­χνουν ακρι­βώς το αντί­θε­το. Κα­τα­σχέ­σεις γί­νο­νται  σε λαϊκά σπί­τια σε ερ­γα­τι­κές συ­νοι­κί­ες σε Αθήνα και Θεσ­σα­λο­νί­κη. Δεν εί­δα­με ακόμη καμία κα­τά­σχε­ση σε  βίλα στην Εκάλη ή στο Πα­νό­ρα­μα Θεσ­σα­λο­νί­κης. Και οι πε­ρι­πτώ­σεις που είναι έτοι­μες για τα ει­ρη­νο­δι­κεία αγ­γί­ζουν τις 5000 για τους επό­με­νους μήνες.

Στις αρχές Σε­πτέμ­βρη ένας συ­μπο­λί­της μας επι­κοι­νώ­νη­σε με τις επι­τρο­πές κα­τοί­κων ενά­ντια στους πλει­στη­ρια­σμούς για να εξη­γή­σει την κα­τά­στα­σή του.  Κα­τε­στραμ­μέ­νος ελεύ­θε­ρος επαγ­γελ­μα­τί­ας, με ανα­πη­ρία 85% που απέ­κτη­σε από την δύ­σκο­λη οι­κο­νο­μι­κή κα­τά­στα­ση που έχει πε­ριέλ­θει, χωρίς το επί­δο­μα γιατί οφεί­λει στον ΟΑΕΕ, με μο­να­δι­κό του ει­σό­δη­μα το επί­δο­μα ανα­πη­ρί­ας ενός από τα τέσ­σε­ρα παι­διά του και το μικρό νοίκι από την δεύ­τε­ρη κα­τοι­κία στη Θεσ­σα­λο­νί­κη.

Αυτό το σπίτι θέ­λη­σε να αρ­πά­ξει η Πει­ραιώς την Τε­τάρ­τη 28/9/2016, την μπου­κιά από το ψωμί μιας 6με­λούς οι­κο­γέ­νειας. Αλλά και χθες Τε­τάρ­τη 5/10/2016 ένα σπι­τά­κι 36τ.μ. έβγαι­νε το σφυρί κατ’ επί­σπευ­ση του δη­μο­σί­ου.

Την ίδια ώρα Μη­τσο­τά­κης και Στα­θά­κης συ­να­γω­νί­ζο­νται στις δη­λώ­σεις περί δια­γρα­φής χρεών των με­γά­λων επι­χει­ρή­σε­ων στο μο­ντέ­λο Μα­ρι­νό­που­λου. Και τα λεφτά τους στους φο­ρο­λο­γι­κούς πα­ρα­δεί­σους και μεί­ω­ση χρεών. Ούτε μια λέξη για κα­τα­σχέ­σεις λαϊ­κής πε­ριου­σί­ας για 500 ευρώ από το δη­μό­σιο που βγαί­νει πιο επι­θε­τι­κά από ποτέ.

 Όμως κυ­βέρ­νη­ση, τρα­πε­ζί­τες, ει­σαγ­γε­λέ­ας και αστυ­νο­μία σχε­δί­α­σαν χωρίς τον ξε­νο­δό­χο.

Δε­κά­δες ακτι­βι­στές ξε­χνώ­ντας την απο­γο­ή­τευ­σή τους από την προ­δο­σία της κυ­βέρ­νη­σης Σύ­ρι­ζα μα­ζεύ­τη­καν στο δι­κα­στή­ριο και απο­τέ­λε­σαν ασπί­δα προ­στα­σί­ας των συ­μπο­λι­τών τους. Την δεύ­τε­ρη Τε­τάρ­τη ήταν δι­πλά­σιοι, πιο απο­φα­σι­στι­κοί, πιο δυ­να­μι­κοί. Παρά την προ­σπά­θεια του ει­σαγ­γε­λέα να εμπο­δί­σει με την αστυ­νο­μία την εί­σο­δο στα δι­κα­στή­ρια (πρω­το­φα­νές, να πρέ­πει να μπεις σε δη­μό­σια υπη­ρε­σία και να σου ζη­τούν ταυ­τό­τη­τα) οι πα­ρευ­ρι­σκό­με­νοι άρ­χι­σαν να δια­μαρ­τύ­ρο­νται έντο­να, να σπρώ­χνουν τα ματ και όλο και πε­ρισ­σό­τε­ρος κό­σμος να κα­τα­φθά­νει.

Κάτω από τον κίν­δυ­νο να γίνει μα­κε­λειό μέσα και έξω από το δι­κα­στι­κό μέ­γα­ρο η αστυ­νο­μία υπο­χώ­ρη­σε και έτσι η αί­θου­σα γέ­μι­σε ασφυ­κτι­κά από απο­φα­σι­σμέ­νους αγω­νι­στές. «ΚΑ­ΝΕ­ΝΑ ΣΠΙΤΙ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΡΑ­ΠΕ­ΖΙ­ΤΗ» ήταν το σύν­θη­μα που ένωσε νέους και συ­ντα­ξιού­χους, φτω­χούς και άνερ­γους. Κάθε Τε­τάρ­τη ακού­γε­ται από όλο και πε­ρισ­σό­τε­ρα χείλη το «ΑΕΡΑ- ΑΕΡΑ ΝΑ ΦΥΓΕΙ Η ΧΟ­ΛΕ­ΡΑ» προς τους συμ­βο­λαιο­γρά­φους που δέ­χο­νται να εκ­ποιούν λαϊκή πε­ριου­σία και όλο και πε­ρισ­σό­τε­ρα χέρια σπρώ­χνουν τις ασπί­δες των ματ που έρ­χο­νται να πε­ρι­φρου­ρή­σουν τα συμ­φέ­ρο­ντα της Πει­ραιώς και των άλλων τρα­πε­ζών.

Με­γά­λη συμ­βο­λή η πα­ρου­σία της Λαϊ­κής Ενό­τη­τας  και στους δύο πλει­στη­ρια­σμούς. Χρειά­στη­κε η πα­ρέμ­βα­ση των δύο πρώην βου­λευ­τριών, Δ.Χα­ρα­λα­μπί­δου και Ι.Γαϊ­τά­νη, ώστε να απο­φευ­χθεί η βίαιη κα­τα­στο­λή της αστυ­νο­μί­ας.

Όμως αυτό δεν αρκεί, το κί­νη­μα αυτό πρέ­πει να πλαι­σιω­θεί και από ερ­γα­τι­κά σω­μα­τεία και συλ­λό­γους επι­στη­μό­νων και επαγ­γελ­μα­τιών. Τα ψη­φί­σμα­τα και η δυ­να­μι­κή πα­ρου­σία των μελών τους στα ει­ρη­νο­δι­κεία είναι ανα­γκαία για την υπε­ρά­σπι­ση των φτω­χών, γιατί η κα­τοι­κία είναι μέρος του μι­σθού μιας ολό­κλη­ρης ζωής. Οι δή­μαρ­χοι πρέ­πει να εμπο­δι­στούν από την ΠΟΕ-ΟΤΑ όταν βγά­ζουν στο σφυρί πε­ριου­σί­ες δη­μο­τών. Αλλά και οι ενώ­σεις συμ­βο­λαιο­γρά­φων και δι­κη­γό­ρων θα πρέ­πει να πά­ρουν απο­φά­σεις για μη εκτέ­λε­ση κα­τα­σχέ­σε­ων λαϊ­κής πε­ριου­σί­ας.

Δεν πρέ­πει να ξε­χνά­με ότι κάτω από τις ερ­γα­τι­κές και λαϊ­κές κι­νη­το­ποι­ή­σεις τα πρώτα δύο μνη­μό­νια ψη­φί­στη­καν μεν, αλλά εφαρ­μό­στη­καν μόνο στο 50%. Ο αντι­μνη­μο­νια­κός αγώ­νας συ­νε­χί­ζε­ται και θα συ­νε­χί­ζε­ται ανε­ξάρ­τη­τα από την όποια κυ­βέρ­νη­ση  επι­μέ­νει μνη­μο­νια­κά. Γιατί έτσι μας πρέ­πει, έτσι μας αξί­ζει. ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΣΠΙ­ΤΙΑ ΜΑΣ.

Ετικέτες