συνέντευξη του Στρατή Γατελούζου, μέλους της HOMOphonia – Thessaloniki Pride

  • Τι σας οδήγησε στη σύσταση της  HOMOphonia – Thessaloniki Pride;

Η HOMOphonia είναι η πρώτη ομάδα που δημιουργήθηκε στην πόλη, για να  προετοιμάσει και να οργανώσει το 1ο Thessaloniki Pride. Η ομάδα μας όμως δεν περιορίζεται μόνο στο Pride. Έχει συνεχείς δράσεις ολόκληρο το έτος, με στόχο τη διεκδίκηση ίσων δικαιωμάτων για τους ομοφυλόφιλους και τους/τις τρανς.

  • Ποιες από τις προσδοκές που είχατε όταν δημιουργούσατε την οργάνωση σας έχουν σήμερα πραγματοποιηθεί;

Η ίδια η ύπαρξη του Pride! Kαι μόνο που οδεύουμε προς το 2ο Pride είναι μια μεγάλη επιτυχία για την HOMOphonia – Thessaloniki Pride. Επίσης, χαιρόμαστε ιδιαίτερα που η ομάδα μας έχει βοηθήσει να αποκτήσουν φωνή και δημόσια παρουσία οι ομοφυλόφιλοι, οι λεσβίες, οι τρανς.

  • Από κρυφά ραντεβού σε σκοτεινά στενά, σε ραντεβού της Αριστοτέλους;

Ήταν καιρός πια οι ΛΟΑΤ1 να ξεφύγουμε από το περιθώριο…  Οι περισσότεροι από τους ομοφυλόφιλους εξακολουθούν να κρύβουν την ερωτική τους ταυτότητα από τον περίγυρό τους, τους συγγενείς, τους φίλους, τους συναδέλφους στη δουλειά, τους γείτονες. Αυτοί οι άνθρωποι παίρνουν θάρρος και ανοίγονται πιο εύκολα- ειδικά στις σχέσεις με τους φίλους τους, όταν βλέπουν ένα μαζικό Gay Pride μέσα στην πόλη τους. Το παρατηρούμε και στις δικές μας ζωές. Πχ για μένα ήταν μια σημαδιακή μέρα η 23η Ιούνη του 2012 όταν παραβρέθηκα στην μεγάλη πορεία στους δρόμους της πόλης, στο 1ο Pride. Από εκεί και πέρα δε φοβόμουν τόσο πολύ να εμφανίζομαι δημόσια ως ομοφυλόφιλος. Από την επόμενη κιόλας μέρα της περσινής πορείας του Pride μπήκα στη HOMOphonia – Thessaloniki Pride, ενώ μέχρι τότε δε συμμετείχα ενεργά.

  • Λέγεται ότι οι lgbt στον αγώνα τους κατά της περιθωριοποίησης αυτοπεριορίζονται σε μια γκετοποιημένη καθημερινότητα. Σας προβληματίζει αυτό;

Η γκετοποίηση  είναι ένας υπαρκτός κίνδυνος. Μήπως  όμως οι ΛΟΑΤ είμαστε πολλές φορές  αναγκασμένοι να “γκετοποιηθούμε”; Όταν στην πράξη “απαγορεύεται” στην πόλη μας η ελεύθερη έκφραση των ομοφυλόφιλων σχεδόν σε κάθε δημόσιο χώρο, δεν είναι απαραίτητο να φτιάξουμε τις δικές μας ομάδες και να διαμορφώσουμε τους “δικούς μας” χώρους; Πάντως η HOMOphonia – Thessaloniki Pride, κάθε άλλο παρά γκετοποιημένη είναι. Στην ομάδα μας συμμετέχουν και αρκετοί ετεροφυλόφιλοι και έχουν παραβρεθεί στις συνελεύσεις μας μέχρι και οι γονείς κάποιων μελών μας! Πρόσφατα σε μια συνέλευσή μας, ανοίγει η πόρτα της αίθουσας και βλέπουμε έναν χαμογελαστό κύριο γύρω στα 50 να μας λέει «Γεια σας, είμαι ο πατέρας της Μ»!

Eνώ το θέμα του bullying έχει πάρει δημοσιότητα τελευταία, για το bullying προς lgbt παιδιά δεν μαθαίνουμε τίποτα. Τι γίνεται στα ελληνικά σχολεία; Υπάρχουν στατιστικά;

Έτσι είναι. Το ελληνικό κράτος αποσιωπά το bullying προς ΛΟΑΤ παιδιά. Δε γίνονται έρευνες και τα περιστατικά bullying στην ουσία δεν καταγράφονται. Βέβαια, δεν υπάρχει μόνο αδιαφορία, αλλά και υποκρισία:  Τον φετινό χειμώνα κλιμάκιο ΛΟΑΤ ακτιβιστών από οργανώσεις της Αθήνας επιδίωξε να συναντηθεί με τη νομική σύμβουλο του Παρατηρητηρίου Πρόληψης της Σχολικής Βίας & Εκφοβισμού του Υπ. Παιδείας. Και ξέρετε τι συνέβη; Με το που έφτασαν οι ακτιβιστές στο προγραμματισμένο ραντεβού η εν λόγω σύμβουλος ακύρωσε τη συνάντηση «για προσωπικούς λόγους» διότι ανάμεσα στους ακτιβιστές ήταν και μία τρανς γυναίκα! Και το καλύτερο; Ένα από τα θέματα για τα οποία το κλιμάκιο των ΛΟΑΤ ακτιβιστών είχε επιδιώξει να απευθυνθεί στο Παρατηρητήριο ήταν ένα σοβαρό περιστατικό τρανσφοβικής συμπεριφοράς σε σχολείο της Αθήνας. Ο ορισμός της ιλαροτραγωδίας!

Ευτυχώς, εδώ και 2 χρόνια έχει συγκροτηθεί πρωτοβουλιακά  η ομάδα εκπαιδευτικών κατά της ομοφοβίας στην εκπαίδευση, που προσπαθεί να αναδείξει το μεγάλο θέμα του σχολικού εκφοβισμού κατά ΛΟΑΤ παιδιών.

Κάποια πολιτικά κόμματα στηρίζουν το Athens Pride. Με τη Θεσσαλονίκη και εκτός Μπουτάρη, ποιες πολιτικές δυνάμεις έχετε μαζί σας;

Πέρσι παραβρέθηκαν στο Pride οργανωμένα κυρίως δυνάμεις της αριστεράς: Ο ΣΥΡΙΖΑ και οι συνιστώσες του «Κόκκινο» και ΔΕΑ, το ΞΕΚΙΝΗΜΑ, το ΣΕΚ από την ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Επίσης είχε περίπτερο και η Αντιρατσιστική Πρωτοβουλία Θεσ/νίκης. Από τον αναρχικό χώρο οργανωμένη παρουσία είχε κυρίως η ομάδα mass queer aid που μοίραζε και προκήρυξη, αλλά και το Μωβ Καφενείο. Φέτος οι πολιτικές δυνάμεις που έχουν δηλώσει ότι θα συμμετάσχουν είναι περισσότερες.

Για να επανέλθω στα περσινά, μας είχε κάνει μεγάλη εντύπωση ότι τρεις βουλευτές της πόλης παραβρέθηκαν στο Pride (δυστυχώς μόνο από ένα κόμμα), η Γιάννα Γαϊτάνη, η Δέσποινα Χαραλαμπίδου και ο Γιάννης Αμανατίδης. Και όταν κάποιοι οργανωμένοι αντίπαλοι της ελεύθερης έκφρασης προσπάθησαν να επιτεθούν στον κόσμο του Pride, οι τρεις βουλευτές μαζί με άλλους διαδηλωτές δε δίστασαν να φτιάξουν «ανθρώπινη αλυσίδα» προκειμένου να υπερασπιστούν τον κόσμο απέναντι στις δυνάμεις του μίσους.

Ποια είναι τα δικαιώματα που επιτύχατε ως σήμερα; Ποια δικαιώματα βρίσκονται στην ατζέντα σας κατά προτεραιότητα;

Φέτος το ελληνικό ΛΟΑΤ κίνημα ως σύνολο πέτυχε να αναγνωριστεί η έννοια της  ταυτότητας φύλου για πρώτη φορά από το ελληνικό κράτος. Συγκεκριμένα η ταυτότητα φύλου προστέθηκε στη νομοθεσία για τα εγκλήματα μίσους (στον νόμο: «περί εξαρτησιογόνων ουσιών και άλλες διατάξεις», στο Κεφάλαιο που αφορά τις  Τροποποιήσεις του Ποινικού Κώδικα, Άρθρο 66). Πρόκειται για μια μεγάλη νίκη του κινήματος, που αποτελεί το πρώτο βήμα για την κατοχύρωση των δικαιωμάτων των τρανς.

Τα δικαιώματα που εμείς προτάσσουμε είναι βέβαια η θέσπιση του ομόφυλου γάμου με δικαίωμα τεκνοθεσίας και η ψήφιση (και κυρίως η εφαρμογή στην πράξη) πιο αυστηρών νόμων που να απαγορεύουν τις απολύσεις λόγω ομοφυλοφιλίας ή διαφορετικής ταυτότητας φύλου. Επίσης, αγωνιζόμαστε για την εισαγωγή της σεξουαλικής αγωγής στα σχολεία, στην οποία να αναφέρεται η ομοφυλοφιλία ως ισότιμη και φυσιολογική ερωτική συμπεριφορά.

Τι σημαίνει για εσάς Gay Pride? Τι εννοείτε όταν το ονομάζετε Φεστιβάλ Υπερηφάνειας;

Για εμάς το lgbt pride δεν είναι μόνο ένα γιορτινό φεστιβάλ, αλλά και διαδήλωση για το δικαίωμα στη διαφορετικότητα και στη δημόσια έκφρασή της. Δε δηλώνουμε υπερήφανοι που είμαστε ομοφυλόφιλοι, αλλά που έχουμε τη δύναμη να ζούμε ως ομοφυλόφιλοι και να διεκδικούμε ίσα δικαιώματα για εμάς, αλλά και για κάθε καταπιεσμένη κοινωνική ομάδα (μετανάστες, άτομα με αναπηρία, γυναίκες, αλλόθρησκοι και άθεοι). Πέρα και πάνω απ’ όλα διεκδικούμε το δικαίωμα στην ανθρώπινη υπερηφάνεια. Σε τελική ανάλυση, το Gay Pride είναι το φεστιβάλ της ανθρώπινης υπερηφάνειας και αξιοπρέπειας!

Lgbt δικαιώματα και pride. Πείτε μας δυο λόγια.

Το Gay Pride σαφώς και συμβάλλει στη διεκδίκηση ίσων δικαιωμάτων. Αλλά δεν φτάνει από μόνο του. Γι’ αυτό το λόγο, η HOMOphonia – Thessaloniki Pride οργανώνει δράσεις και εκδηλώσεις όλο το χρόνο. Και παράλληλα επιδιώκει τη σύνδεση και ένωση του ΛΟΑΤ κινήματος με τα υπόλοιπα κινήματα της πόλης, το αντιρατσιστικό, το αντιφασιστικό, το εργατικό κίνημα. Ισχύς εν τη ενώσει λοιπόν!

Κάποια κόμματα τελευταία  υπόσχονται δικαιώματα για τα lgbt άτομα. Τάζουν το πρωί, ξεχνούν το βράδυ. Πιστεύετε ότι υπάρχει σχετική ψηφοθηρική εκμετάλλευση των εν λόγω ανθρώπινων δικαιωμάτων;

Κατά τη γνώμη μας δεν είναι ίδια όλα τα κόμματα. Μεγαλύτερη ευθύνη έχουν τα κόμματα που κυβέρνησαν και κυβερνούν ακόμα. Το ΠΑΣΟΚ του Γ. Παπανδρέου είχε υποσχεθεί ότι θα επεκτείνει το σύμφωνο συμβίωσης, ώστε να περιλαμβάνει και τα ομόφυλα ζευγάρια. Δεν το έκανε ποτέ! Αντίθετα, ο ΣΥΡΙΖΑ εδώ και χρόνια, αλλά πρόσφατα και η ΔΗΜΑΡ έχουν να επιδείξουν αξιόλογο κοινοβουλευτικό έργο, ιδιαίτερα τον τελευταίο χρόνο. Κατά τη γνώμη μας όμως, εκείνο που έχει μεγαλύτερη σημασία είναι η ουσιαστική και συνεπής συμμετοχή των αλληλέγγυων κομμάτων ΜΕΣΑ στο ΛΟΑΤ κίνημα. Τα κόμματα πρέπει να βοηθούν στο χτίσιμο του ΛΟΑΤ κινήματος, γιατί καλό είναι και το κοινοβουλευτικό έργο, αλλά αν δεν υπάρχει ένα ισχυρό κίνημα να δρα και να πιέζει, δεν υπάρχουν και πολλές πιθανότητες να αποδώσει η κοινοβουλευτική παρουσία…

Μπουτάρης: με 2 προτάσεις πες μας την άποψή σου.

Ο Δήμος Θεσσαλονίκης είναι  ένας κορυφαίος θεσμός της  πόλης μας. Ο Μπουτάρης έδωσε την αιγίδα του Δήμου στο Gay Pride, δίνοντας το μήνυμα ότι ο θεσμός του Δήμου Θεσσαλονίκης δεν «ανήκει» μόνο στους ετεροφυλόφιλους πολίτες, αλλά και στους ομοφυλόφιλους και τους/τις τρανς.

Υπό αυτή την έννοια ήταν για μας ουσιαστική η συμβολή του στη διεξαγωγή του 1ου και 2ου Pride.

Άνθιμος: με 2 προτάσεις  πες την άποψή σου.

Θα σου απαντήσω με τα λόγια του αρχιεπίσκοπου Ιερώνυμου. Δεν τα θυμάμαι επακριβώς, αλλά το γενικότερο «πνεύμα» ήταν το παρακάτω: “H εκκλησία θα πει αυτά που πρέπει να πει. Ο κάθε άνθρωπος όμως είναι ελεύθερος στη συμπεριφορά του. Εμείς τους αγαπάμε όλους”.

20.000 υπογραφές δεν είναι λίγες. Τι σκέφτεσαι για όσους υπέγραψαν;

Γνωρίζουμε ότι στη πόλη μας υπάρχουν και θεσμοί όπως η μητρόπολη Θεσ/νίκης αλλά και ομάδες πολιτών, που δεν επιθυμούν τη δημόσια έκφραση της διαφορετικότητας. Μάλιστα κάποιοι από αυτούς δεν επιθυμούν καν την ύπαρξη της διαφορετικότητας ούτε καν στους ιδιωτικούς χώρους. Υπάρχει όμως και η άλλη Θεσσαλονίκη, η πολύχρωμη, η προοδευτική, η Θεσ/νίκη των κινημάτων, με 2 λέξεις η Θεσ/νίκη της πρωτοπορίας. Η καλύτερη απάντηση λοιπόν σε όσους εχθρεύονται τη διαφορετικότητα θα είναι να βουλιάξει ο Λευκός Πύργος από ετεροφιλόφιλους και ομοφυλόφιλους διαδηλωτές, στη  μεγάλη πορεία του Gay Pride, αυτό το Σάββατο 15 Ιούνη, στις 7 το απόγευμα. Να εκφραστεί μαζικά η άλλη Θεσσαλονίκη!

Ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης δήλωσε ότι επέτυχε να μην περάσει η πορεία του Pride μπροστά από εκκλησία. Υπήρξε, όπως και πέρυσι, θέμα με τις τοποθεσίες και τις διαδρομές;

Φέτος η διαδρομή θα είναι ακόμα  καλύτερη από την περσινή, καθώς  θα περάσει μέσα από την πλατεία  Αριστοτέλους!

Το 5% του πληθυσμού  του Δήμου Θεσσαλονίκης δεν επιθυμεί το pride. Αισθάνεστε αδικημένοι σχετικά με την προβολή που λαμβάνει αυτή η μειοψηφία έναντι σας;

Το βρίσκουμε αναμενόμενο καθώς  τα περισσότερα ΜΜΕ ελέγχονται από  το νεοσυντηρητικό και ακραία νεοφιλελεύθερο κατεστημένο της χώρας.

Η Θεσσαλονίκη αλλάζει  προς το καλύτερο ή προς το χειρότερο πολιτιστικά;

Αν κρίνουμε από την κατάργηση  ή υποβάθμιση της λειτουργίας σημαντικών πολιτιστικών θεσμών της πόλης λόγω μειωμένης χρηματοδότησης, όπως η πειραματική σκηνή της Τέχνης, η όπερα Θεσσαλονίκης, το ΚΘΒΕ, τότε σίγουρα μιλάμε για αλλαγή προς το χειρότερο...

Πιστεύεις ότι η κρίση έχει διαταράξει τις κοινωνικές ισορροπίες;

Σίγουρα. Η βάρβαρη πολιτική της  εσωτερικής υποτίμησης τύπου σοκ  απειλεί να τινάξει στον αέρα την ίδια την έννοια κοινωνίας. Άλλωστε η μέντορας αυτών των πολιτικών που εφαρμόζονται τώρα στην Ελλάδα, η Μάργκαρετ Θάτσερ, το είχε δηλώσει απερίφραστα: «Δεν υπάρχει κοινωνία, παρά μόνο ξεχωριστά άτομα». Ωστόσο, αν κάποιοι θεωρούν την κρίση ευκαιρία για να εξαφανίσουν κατοχυρωμένα δικαιώματα πολλών δεκαετιών, εμείς πιστεύουμε ότι η κρίση είναι ευκαιρία για την ανάλογη απάντηση και από αυτούς που πλήττονται, οι οποίοι αποτελούν την κοινωνική πλειοψηφία. Το Gay Pride είναι μέρος αυτής της απάντησης! Γιατί από αυτήν την κρίση η κοινωνία είτε θα βγει διαλυμένη είτε θα αναγεννηθεί στη βάση των αρχών της ισοτιμίας και της αλληλεγγύης…

Στην προάσπιση της  διεξαγωγής του pride η συντριπτική πλειονότητα των πολιτικών φορέων δεν εστιάζουν στην υπεράσπιση των διεκδικούμενων δικαιωμάτων, αλλά στα οικονομικά οφέλη που ήθελε προκύψουν. Δεν τοποθετούνται υπέρ των δικαιωμάτων αλλά υπέρ της οικονομικής εκμετάλλευσης που προκύπτει. Πως το κρίνετε αυτό; Σας προσβάλλει;

Εννοείται! Είμαστε εναντίον ΚΑΘΕ προσπάθειας να εμπορευματοποιηθεί το Pride. Μην ξεχνάμε ότι τα φεστιβάλ ομοφυλόφιλης υπερηφάνειας ξεκίνησαν πριν δεκαετίες, με αφορμή την πολυήμερη εξέγερση των ομοφυλόφιλων και των τρανς στη Νέα Υόρκη το 1969, ύστερα από τις επαναλαμβανόμενες εισβολές της αστυνομίας στο γκέι μπαρ Stonewall. Ως HOMOphonia – Thessaloniki Pride πιστεύουμε ότι προσβάλλουν τους ομοφυλόφιλους όσοι χαρακτηρίζουν την ομοφυλόφιλη κοινότητα ως «παρθένα αγορά καταναλωτών». Οι ομοφυλόφιλοι και οι τρανς ζητάμε ίσα δικαιώματα και όχι να γίνουμε αντικείμενο εμπορευματοποίησης!

Ποια ήταν η μεγαλύτερη ικανοποίηση που έχετε λάβει σαν ΛΟΑΤ ομάδα από τις προσπάθειες που έχετε κάνει μέχρι στιγμής;

Το ότι ένα μεγάλο κομμάτι  των ετεροφυλόφιλων της πόλης  έχει αγκαλιάσει το Pride και συμμετέχει σε αυτό. Δε ξεχάσω πέρσι, που στην διαδήλωση/πορεία του Pride παραβρέθηκαν και πολλές οικογένειες με τα παιδιά τους, μητέρες με καροτσάκια, μπαμπάδες με τα παιδιά τους αγκαλιά. Πάρα πολλοί ομοφυλόφιλοι - και όχι μόνο - δακρύσαμε βλέποντας τέτοια αποδοχή από τους συμπολίτες μας…

Τις τελευταίες μέρες γίνονται μαζικές προσαγωγές διεμφυλικών γυναικών από την αστυνομία στη Θεσσαλονίκη…

Κατά τη γνώμη μας η συγκυρία δεν είναι τυχαία. Κάποιοι συντηρητικοί κύκλοι της πόλης θέλουν να τρομοκρατήσουν τη ΛΟΑΤ κοινότητα εν όψει του 2ου φεστιβάλ υπερηφάνειας… Εμείς τους απαντάμε ότι τέτοια περιστατικά δε μας αποθαρρύνουν, αλλά μας πεισμώνουν ακόμα περισσότερο!

Απαιτούμε την άμεση απελευθέρωση όλων των διεμφυλικών γυναικών από  τα κρατητήρια!

1 Λεσβίες - Ομοφυλόφιλοι -  Αμφιφυλόφιλοι – Τρανς (ΛΟΑΤ)






Ετικέτες