Η Επιτροπή Δικαιωμάτων της Λαϊκής Ενότητας απαιτεί την άμεση αποδοχή της αίτησης του κρατούμενου απεργού πείνας και δίψας, Βασίλη Δημάκη, για ελεύθερη παρακολούθηση των παραδόσεών του στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών, του οποίου είναι φοιτητής.

Το απολύτως δίκαιο και νόμιμο αίτημα του Βασίλη Δημάκη έχει λάβει διαδοχικές απορριπτικές απαντήσεις, άλλοτε χωρίς καμία αιτιολόγηση και άλλοτε με αιτιολογήσεις καταφανώς αυθαίρετες και καταχρηστικές. Παρά το γεγονός ότι πληροί όλες ανεξαιρέτως τις νόμιμες προϋποθέσεις για να γίνει αποδεκτό το αίτημά του.

Η απολύτως δικαιολογημένη αγανάκτηση του Βασίλη Δημάκη, τον οδήγησε στην απόφαση να αντισταθεί στην αδικία που υφίσταται προχωρώντας σε απεργία πείνας και δίψας, με αποτέλεσμα, όσο περνάει ο καιρός, η ήδη πολύ επιβαρυμένη υγεία του, αλλά και η ζωή του, να διατρέχουν άμεσο και σοβαρότατο κίνδυνο.

Το γεγονός αυτό δεν δείχνει να συγκινεί κανέναν – ούτε τους αρμοδίους υπουργούς και γενικούς γραμματείς Σταύρο Κοντονή, Κώστα Γαβρόγλου και Ευτύχη Φυτράκη, ούτε τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, που επιμένουν απτόητοι να αποποιούνται τις ευθύνες τους φλερτάροντας τυχοδιωκτικά με την πιθανότητα του άδικου θανάτου ενός νέου ανθρώπου.

Δεν εκπλησσόμαστε, είναι επόμενο. Διανύουμε μια περίοδο κατά την οποία η αποθάρρυνση των πολιτών από το να εγείρουν οποιαδήποτε αντίσταση στην αδικία και η καλλιέργεια της ιδέας της παντοδυναμίας της κρατικής μηχανής, βρίσκονται μεταξύ των προτεραιοτήτων της κυβέρνησης, διευκολύνοντας μία διαρκώς κλιμακούμενη αυταρχικοποίηση και αυθαιρεσία της δικαστικής λειτουργίας. Οι υποθέσεις της Ηριάννας, του Τάσου Θεοφίλου, των διώξεων σε βάρος συνδικαλιστών και άλλων αγωνιστών, το αποδεικνύουν πέρα από κάθε αμφιβολία.

Η στέρηση της πρόσβασης του Βασίλη Δημάκη στην πανεπιστημιακή εκπαίδευση προσβάλλει όχι μόνο θεμελιώδη δικαιώματά του ως κρατουμένου, αλλά και το δικαίωμα καθεμιάς και καθενός σε δημόσια και δωρεάν παιδεία, χωρίς κωλύματα που να καθιστούν την άσκηση του δικαιώματος αυτού, είτε τυπικά είτε ουσιαστικά, αδύνατη.

Απαιτούμε την άμεση χορήγηση εκπαιδευτικής άδειας στο Β. Δημάκη, όπως επίσης και τον τερματισμό της παρακώλυσης της άσκησης των δικαιωμάτων όλων των κρατούμενων της χώρας. Κανένα δικαίωμα και καμία ζωή δεν είναι αναλώσιμα!

Η ΛΑ.Ε. στηρίζει την συγκέντρωση αλληλεγγύης στον Β. Δημάκη που καλούν αύριο, Τετάρτη 11/4/18, στις 6μμ, φοιτητικοί σύλλογοι έξω από το Υπουργείο Δικαιοσύνης.

Επιτροπή Δικαιωμάτων ΛΑ.Ε.

11/4/2018