Με τροπολογία, που κατέθεσε την τελευταία στιγμή στο νομοσχέδιο για το νομικό καθεστώς των θρησκευτικών κοινοτήτων στη Ελλάδα, και ψήφισε την Τετάρτη, η κυβέρνηση ήρθε να δώσει ένα «χέρι βοήθειας» στους εφοπλιστές, καταργώντας την υποχρεωτική έκτακτη φορολόγηση των πλοίων τους, την οποία με το ζόρι πριν από ένα χρόνο είχε θεσπίσει.

Πρόκειται για ακόμη μια κραυγαλέα διάκριση υπέρ των εφοπλιστών, όπως κατήγγειλε και μέσα στη Βουλή ο ΣΥΡΙΖΑ, που είχε ζητήσει την απόσυρση της τροπολογίας, με τον Θοδωρή Δρίτσα να επισημαίνει ότι «η φορολογία με βάση το τονάζ δεν συγκεντρώνει παραπάνω από 80 εκατ., δηλαδή λιγότερα από όσα δίνουν σε παράβολα οι μετανάστες».

Την ώρα που τα δικαστήρια κρίνουν ότι απολύσεις και οι περικοπές σε μισθούς και συντάξεις είναι νόμιμες «λόγω της δημοσιονομικής κατάστασης», την ώρα που φορολογία εξανεμίζει το όποιο εισόδημα έχει απομείνει μετά τις περικοπές –και όχι μόνο, την ώρα που με τον ΕΝΦΙΑ η κυβέρνηση μονιμοποιεί το χαράτσι στα ακίνητα, επιδιώκοντας να εισπράξει περί τα 3 δισ. το χρόνο απ’ αυτούς που ήδη έχει εξαθλιώσει, την ώρα που άνθρωποι έχουν πεθάνει γιατί δεν είχαν να πληρώσουν το χαράτσι στη ΔΕΗ και η κυβέρνηση προχωράει σε κατασχέσεις μισθών και επιδομάτων για χρέη στην εφορία από τους μη έχοντες, την ίδια ώρα όχι μόνο δεν έχει απαιτήσει εδώ και ένα χρόνο την έκτακτη εισφορά από τους εφοπλιστές, αλλά «αποφάσισε» ότι μάλλον δεν είναι νόμιμη η έκτακτη φορολόγηση του πιο κερδοφόρου κεφαλαίου, από την οποία υπολόγιζε να εισπράξει σε μια τετραετία το «αστρονομικό» ποσό των 420 εκατ. ευρώ.

Το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής έκρινε «εν αμφιβόλω» την υποχρεωτική εισφορά, και γι’ αυτό επιλέχθηκε η οικιοθελής, δήλωσε ανερυθρίαστα ο υπουργός Ναυτιλίας, απαντώντας στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης, μας ανέφερε ξανά τις επιτυχίες της ελληνικής ναυτιλίας και ζήτησε από τον ΣΥΡΙΖΑ να διαβεβαιώσει τη ναυτιλιακή κοινότητα «ότι δεν διακινδυνεύει από την οποιαδήποτε κυβερνητική αλλαγή».

Η κατάσταση δε πάει άλλο.

Αυτή τη στιγμή η συγκυβέρνηση συζητάει με την τρόικα τα νέα μέτρα που θα χρειαστεί για να καλύψει τα ελλείμματα και όσο και να μας λένε για «κόκκινες γραμμές», η αποκάλυψη Λαγκάρντ ότι κάθε φορά που μιλούσε για την υποφορολόγηση των Ελλήνων πλουσίων δεχόταν απειλές, δείχνει ότι για την κυβέρνηση η μόνη κόκκινη γραμμή είναι η μη φορολόγηση των πλουσίων.

Δεν μπορούμε να περιμένουμε τις ψηφοφορίες στη Βουλή για να πέσει η συγκυβέρνηση της καταστροφής. Η Αριστερά και ο ΣΥΡΙΖΑ, συλλογικά και συντονισμένα στις γειτονιές και τους χώρους δουλειάς, πρέπει εδώ και τώρα να οργανώσουν την οργή που έχει φουντώσει από τον ΕΝΦΙΑ και να την μετατρέψουν σε ένα κίνημα που θα στείλει εδώ και τώρα τον Σαμαρά, τον Βενιζέλο και την παρέα τους, μαζί με τα μέτρα τους, στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας.

Ετικέτες