Επτά χρόνια από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα

Επτά χρόνια συμπληρώνονται φέτος από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα από τους νεοναζί της Χρυσής Αυγής. Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, το αντιρατσιστικό-αντιφασιστικό κίνημα θα είναι στο δρόμο τιμώντας τη μνήμη του Killah P. Οργανώσεις της Αριστεράς, αντιρατσιστικές πρωτοβουλίες, μεταναστευτικές συλλογικότητες, εργατικά συνδικάτα, φοιτητικοί σύλλογοι και μαθητικές ομάδες για ακόμη μια φορά θα στείλουν ένα ηχηρό μήνυμα ενάντια στο νεοναζιστικό μόρφωμα αλλά και σε κάθε επίδοξο αντικαταστάτη του.

Από το Σεπτέμβρη του 2013 μέχρι σήμερα η Χρυσή Αυγή έχει δεχθεί πολλαπλά χτυπήματα τόσο σε επίπεδο κοινωνικής αποδοχής όσο και πολιτικής επιρροής. Το αίμα του Παύλου, του Σαχζάτ και τόσων άλλων, συσπείρωσε τη νεολαία και όξυνε τα αντιφασιστικά αντανακλαστικά του κόσμου της δουλειάς και των κινημάτων, καθιστώντας τους νεοναζί ανεπιθύμητους σε κάθε γειτονιά. Αυτός είναι και ο λόγος που τα τελευταία χρόνια γνωρίζουν μια διαρκή πτωτική πορεία και περιθωριοποίηση από την πλειοψηφία της κοινωνίας. 

Μια ματιά να ρίξει κανείς στον άλλοτε «πανίσχυρο και ακλόνητο αρχηγό» καταλαβαίνει τι λέμε. Έχει μείνει μόνος να κρατάει τη σημαία της εγκληματικής του οργάνωσης, την ώρα που τα πρωτοπαλίκαρά του ένα-ένα πήδησαν από το καράβι, παρά τις άλλοτε πομπώδεις δηλώσεις τους ότι «δεν τους φοβίζει τίποτα» και ότι «η Χρυσή Αυγή δε λυγίζει ποτέ». Ο Λαγός, πιστός στο εθνικοσοσιαλιστικό του παρελθόν ίδρυσε μια γκρούπα-ξέπλυμα των πρότερων ενεργειών του, ενώ ο Κασιδιάρης φόρεσε τη γραβάτα παριστάνοντας τη θεσμική ακροδεξιά την ώρα που κάτω από το πουκάμισό του κρύβει τη σβάστικα.

Η Χρυσή Αυγή αυτή τη στιγμή είναι κοινωνικά και πολιτικά απονομιμοποιημένη. Μέχρι και ο τελευταίος ευρωβουλευτής που της είχε μείνει, διαγράφηκε μέσα στον Αύγουστο. Τα διάφορα παρακλάδια της πασχίζουν να αποσχιστούν από το εγκληματικό παρελθόν της. Όμως είναι και αυτά μέρος τους εγκλήματος. Και αυτό μας το αποδεικνύει περίτρανα η μνήμη του Παύλου Φύσσα αυτές τις ημέρες. Το μόνο που έχει μείνει είναι η δικαστική καταδίκη της εγκληματικής οργάνωσης. Από τον ιθύνοντα νου μέχρι τον τελευταίο τροχό της αμάξης. Μόνο έτσι θα υπάρξει δικαίωση. Μόνο έτσι οι νεοναζί θα κρυφτούν ακόμη πιο βαθιά στις τρύπες τους.

Μετά από 5,5 χρόνια εκδίκασης, η απόφαση αναμένεται να εκδοθεί μέσα στον Οκτώβριο. Θα έπρεπε κανονικά να έχει βγει από την άνοιξη, όμως λόγω της πανδημίας όλα πήγαν πίσω. Την ώρα που τυπώνεται η εφημερίδα ο κόσμος της αλληλεγγύης και του αντιφασιστικού κινήματος δίνει δυναμικό «παρών» στο Εφετείο ζητώντας την καταδίκη των νεοναζί εγκληματιών. Πρόκειται για την πρώτη κινητοποίηση ενός ακόμη αντιφασιστικού Σεπτέμβρη που θα συνεχίσει με πολύμορφες δράσεις, πρωτοβουλίες και κινητοποιήσεις και θα κορυφωθεί με την πορεία στη μνήμη του Παύλου Φύσσα την ημέρα που δολοφονήθηκε στις 18 Σεπτέμβρη στο Κερατσίνι και σε όλη την Ελλάδα.

Το μήνυμα όλα αυτά τα χρόνια ήταν, είναι και θα είναι ένα: Ποτέ ξανά φασισμός!

*Αναδημοσίευση από την Εργατική Αριστερά

Ετικέτες