Συνέντευξη τύπου έδωσε η Πανελλαδική Καμπάνια για το Κλείσιμο των Στρατοπέδων Συγκέντρωσης στη χώρα, την Τετάρτη 11/12/2013, στο στούντιο της κατειλημμένης ΕΡΤ3, ενόψει της μεγάλης κινητοποίησης το Σάββατο 14 Δεκεμβρίου από την κεντρική πλατεία της Ξάνθης προς το στρατόπεδο συγκέντρωσης μεταναστών. Στόχος της καμπάνιας είναι να σταματήσουν να υπάρχουν οι χώροι κράτησης και βασανισμού ανήλικων και ενήλικων ανθρώπων που δεν έχουν διαπράξει κανένα έγκλημα.

Στη συνέντευξη τύπου συμμετείχαν ο Θ. Μαρβάκης, καθηγητής στο Παιδαγωγικό του ΑΠΘ, ο Κ. Τουρπουζίδης από την ΚΕΕΡΦΑ, ο Κ. Τσιτσελίκης, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και Πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και η συντονίστρια της θεματικής δικαιωμάτων των Οικολόγων Πράσινων, Ε. Ιωαννίδου. Εκεί παραβρέθηκε και η βουλευτής ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Α' Θεσ/νικης Ιωάννα Γαϊτάνη, εκπροσωπώντας τον ΣΥΡΙΖΑ, ο oποίος συμμετέχει από την πρώτη στιγμή στην εκστρατεία.

Η βουλευτής τόνισε την ανάγκη να απαντιέται επίμονα η χρόνια κατασυκοφάντιση των μεταναστών, που κυβερνήσεις και ΜΜΕ εμφανίζουν σαν βάρος απ' το οποίο πρέπει με κάποιον τρόπο να "απαλλαγούμε". Οι μετανάστες δεν είναι βάρος, είναι εργαζόμενοι, στηρίζουν την οικονομία παράγοντας πλούτο, χρηματοδοτώντας τα ασφαλιστικά ταμεία, στελεχώνοντας ολόκληρους εργασιακούς κλάδους σε μεγάλα ποσοστά ή σχεδόν αποκλειστικά, υπογράμμισε. Βάρος για την κοινωνία αποτελούν η κυβέρνηση και τα επιχειρηματικά συμφέροντα που υπηρετεί. Αποτελούν βάρος οι τραπεζίτες, οι βιομήχανοι, οι εφοπλιστές που εξάγουν τα κέρδη τους σε φορολογικούς παραδείσους κλείνοντας εδώ εργοστάσια και απολύοντας εργαζόμενους, αυτοί που κλείνουν νοσοκομεία, που οδηγούν τον κόσμο στην εξαθλίωση, τα μαγκάλια, τη μετανάστευση ή και την αυτοκτονία.

Στην τοποθέτησή της, επίσης, έδωσε έμφαση στη μεταφορά όλων των αντιμεταναστευτικών μέτρων και πολιτικών και στους ντόπιους εργαζόμενους. «Ό,τι εφαρμόζεται στους μετανάστες, έρχεται μετά και στους Έλληνες», είπε, αναφέροντας χαρακτηριστικά παραδείγματα, από τα εισιτήρια των νοσοκομείων, ως την ανασφάλιστη εργασία και τις δουλοκτητικές εργασιακές σχέσεις, από τους μετανάστες της Μανωλάδας ως την πρόσφατη περίπτωση των Ελληνίδων της Σητείας. Άλλωστε, δηλωμένη από υφυπουργικά χείλη είναι ως και η πρόθεση να εγκλειστούν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης και Έλληνες πολίτες, οφειλέτες του Δημοσίου, όπως έχει ήδη γίνει με τους Έλληνες τοξικομανείς στην Αμυγδαλέζα, συμπλήρωσε η Ιωάννα Γαϊτάνη.

Το πολιτικό σύστημα της ακραίας λιτότητας και του αυταρχισμού, επί σειρά ετών σπέρνει το ρατσισμό και το φασισμό στην ελληνική κοινωνία, φτάνοντας στο σημείο να λειτουργεί κολαστήρια ναζιστικού και χουντικού τύπου για παιδιά και ενήλικες, που δεν έχουν διαπράξει κανένα απολύτως έγκλημα. Μόνος του στόχος η οικονομική και πολιτική τους εκμετάλλευση, η διάσπαση των εργαζομένων, των ανέργων, των φτωχών σε αντίπαλα στρατόπεδα. Τελικά, ο στόχος είναι η εκμετάλλευση και φτωχοποίηση όλων μας μέσα από την εφαρμογή των Μνημονίων.

Αυτό το σύστημα μπορεί και πρέπει να ανατραπεί. Με τους αγώνες ντόπιων και μεταναστών, με την κυβέρνηση της Αριστεράς και προοπτική το σοσιαλισμό.