Απουσία πόσιμου νερού και φαρμάκων, μία τουαλέτα για 50-100 ανθρώπους, 0.8 τετραγωνικά μέτρα για τον καθένα, προαυλισμός 10-20 λεπτά τη μέρα.

Βασανιστήρια, ξυλοδαρμοί και κλοπές από τα «όργανα της τάξης», καμία επαφή με τον έξω κόσμο. Αποτέλεσμα: απεργίες πείνας, αυτοκτονίες εικοσάρηδων, αραιότερα εξεγέρσεις, αλλά πολύ σπάνια καταδίκες των βασανιστών, όπως καταδικάστηκαν στις 25/11 στο ναυτοδικείο Πειραιά δύο λιμενικοί, με... έξι χρόνια καθυστέρηση.

Αυτά συμβαίνουν καθημερινά σε δεκάδες χώρους κράτησης ενηλίκων κι ανηλίκων μεταναστών, σε κρατητήρια, πρόχειρους χώρους και οργανωμένα στρατόπεδα. Μόνο στα έξι μεγαλύτερα απ’ αυτά τα τελευταία (σε Δράμα, Ορεστιάδα, Κομοτηνή, Ξάνθη, Κόρινθο, Αμυγδαλέζα) κρατούνται πάνω από 6.000 ανήλικοι κι ενήλικοι, μέχρι και για 18 συνεχόμενους μήνες.

Μετά απελαύνονται για να ξαναπιαστούν αργότερα ή για να ρισκάρουν το θάνατο επιστρέφοντας στις χώρες τους. Μάλιστα ο κυνικός Δένδιας θέλει να διπλασιάσει τους φυλακισμένους.

Φυλακίζονται, επειδή είχαν το «θράσος» να ξεφύγουν από τον πόλεμο του Αφγανιστάν ή της Συρίας. Άλλοι επειδή μετά από 10 χρόνια ζωής στην Ελλάδα έχασαν τη δουλειά τους, άρα και την «άδεια παραμονής» που εξαρτάται τεχνηέντως από τα ένσημα. Αλλά για ποιο λόγο να χρειάζεται κανείς κρατική άδεια για να ζήσει ή να εργαστεί;

Πρώτο, η οικονομική εκμετάλλευσή των μεταναστών βασίζεται στη ρατσιστική προπαγάνδα, την περιθωριοποίηση και την τρομοκράτηση. Γι’ αυτό ορισμένες χώρες παρεμποδίζουν μέχρι και την εσωτερική μετανάστευση (Κίνα, Ρωσία, Βραζιλία).

Οι σύγχρονοι Εβραίοι
Όμως πλέον αναβαθμίζεται η σημασία της πολιτικής εκμετάλλευσης των μεταναστών στη Δύση, με το στιγματισμό τους σαν υπαίτιων για την ανεργία και τις άλλες συμφορές της κρίσης. Όπως δηλαδή στιγμάτιζαν κάποτε τους Εβραίους οι Ναζί. Τα στρατόπεδα συγκέντρωσης για «φυλετικούς» ή άλλους παρίες, σήμερα για τους μετανάστες, αποτελούν την πιο απεχθή μορφή ρατσιστικής «εξαίρεσης» ολόκληρων πληθυσμών, χωρίς να υπολογίσουμε τους φόνους στα σύνορα.
Τα στρατόπεδα είναι ένα μέτρο που τείνει να επεκταθεί και σε άλλες κατηγορίες. Η προσωρινή κράτηση τοξικομανών στο κολαστήριο της Αμυγδαλέζας τον περασμένο Μάρτη και η ευκολία με την οποία στοχοποιήθηκαν οι οροθετικές («να απελαθούν» έλεγε ο Λοβέρδος), μετά οι Ρομά, δείχνουν ότι η κυβερνητική όρεξη ανοίγει.

Υπάρχει σαφής σχέση μεταξύ της κράτησης χιλιάδων ανθρώπων στα κολαστήρια χωρίς να έχουν διαπράξει κανένα έγκλημα και της πολύμηνης προφυλάκισης κατοίκων της Χαλκιδικής που δεν δέχονται να... πεθάνουν για την «ανάπτυξη». Ή των διώξεων κατά των εξεγερμένων στα στρατόπεδα  και των διώξεων κατά αγωνιστών συνδικαλιστών.
Αυτό που ίσχυσε για την πρόσβαση στη Δημόσια Υγεία και Παιδεία ή στα εργασιακά, με τους μετανάστες να χάνουν πρώτοι αυτά τα δικαιώματα, ισχύει και για την ίδια την ελευθερία. Οι σημερινοί επίγονοι του εμφυλιακού κράτους έχουν ήδη σκεφτεί, αφού οι οφειλέτες του Δημοσίου θα πληθύνουν με τα νέα φορολογικά μέτρα και δεν θα χωράνε στις φυλακές, να  φυλακίζονται και αυτοί σε στρατόπεδα συγκέντρωσης (υφυπουργός Καραγκούνης στη Βουλή, 18/4/13)!
Πρέπει να πάρουμε τοις μετρητοίς πως αυτό το σύστημα μας οδηγεί όλους στην εξαθλίωση και τον αποκλεισμό, ασχέτως καταγωγής, χρώματος, φύλου ή άλλων τέτοιων «διακριτικών». Η καταστολή αποτελεί πυλώνα αυτής της πολιτικής και πρωτοβουλίες τύπου «Ξένιος Δίας» ή «κυνήγι των Ρομά», προετοιμάζουν τις επόμενες επιθέσεις.

Η καμπάνια
Για όλους αυτούς τους λόγους έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό εκστρατεία πολιτικών και αντιρατσιστικών οργανώσεων (ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ΚΑΡ, ΚΕΕΡΦΑ κ.ά.) με πανελλαδικά χαρακτηριστικά και κεντρικό αίτημα να κλείσουν τα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Όπως αναφέρει στο κάλεσμα η Ανοιχτή Πρωτοβουλία Ενάντια στα Κέντρα Κράτησης:

«Στόχος μας είναι να ανοίξουμε με κάθε τρόπο και με ποικίλες παρεμβάσεις το ζήτημα των κέντρων κράτησης στην ελληνική κοινωνία, με διαμαρτυρίες σε αστυνομικά τμήματα (όπως στην Ομόνοια), σε στρατόπεδα (όπως στην Αμυγδαλέζα και την Κόρινθο), θεσμικές κινήσεις και διαδικτυακή ενημέρωση. Ταυτόχρονα πρώτος στόχος μας είναι η μεγάλη διαδήλωση στις 18 Δεκέμβρη στο κέντρο της Αθήνας για τη μέρα του μετανάστη.  Να γίνει αυτή η μέρα μία αποφασιστική καταδίκη για την κυβερνητική πολιτική στο μεταναστευτικό και να διεκδικήσουμε μαζί με τους μετανάστες τα αυτονόητα.

• Να τελειώνουμε με το αίσχος των στρατοπέδων συγκέντρωσης και της κράτησης χιλιάδων μεταναστών στα αστυνομικά τμήματα όλης της χωράς με ακόμα χειρότερες συνθήκες! Η φυλάκιση όλων αυτών των ανθρώπων δεν λύνει κανένα κοινωνικό πρόβλημα (ποιος πιστεύει στ’ αλήθεια ότι οι μετανάστες ευθύνονται για την μαζική ανεργία, τη διάλυση του Δημοσίου και τις εκατοντάδες χιλιάδες απολύσεις;), αντίθετα καταστρέφει ζωές, μεγαλώνει το ρατσισμό, απομακρύνει το ενδεχόμενο μιας αρμονικής συμβίωσης εγχώριων και αλλοδαπών, ενισχύει τα κυκλώματα υπερεκμετάλλευσης των μεταναστών και διαφθοράς των ελλήνων, εξευτελίζει κάθε έννοια δημοκρατίας.

• Να αγωνιστούμε, μέσα από τη συγκρότηση ανοιχτών πρωτοβουλιών σε όλη την Ελλάδα (ήδη υπάρχουν σε αρκετές πόλεις), για την ελεύθερη πρόσβαση στα κέντρα κράτησης ιατρικών και νομικών φορέων, τοπικών κινήσεων και αλληλέγγυων οργανώσεων, για την αποφυλάκιση όλων των μεταναστών χωρίς χαρτιά από τα στρατόπεδα συγκέντρωσης και τα αστυνομικά τμήματα, για τον εφοδιασμό όσων προσφύγων θέλουν να φύγουν στη Δύση με ταξιδιωτικά έγγραφα.

- Ανοιχτά κέντρα φιλοξενίας για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες.
- Άσυλο σε όλους τους πρόσφυγες.
- Νομιμοποίηση των μεταναστών που ζουν και δουλεύουν στην Ελλάδα.
- Όλοι/ες στην πορεία στις 18 Δεκέμβρη για τη μέρα του μετανάστη».

Ετικέτες