Αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ με επικεφαλής τους βουλευτές Βασιλική Κατριβάνου και Κώστα Ζαχαριά, το μέλος της ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ Μάνια Μπαρσέφσκι, μέλη του Τμήματος Δικαιωμάτων του κόμματος, η Ιωάννα Κούρτοβικ από το Δίκτυο Κοινωνικής Υποστήριξης Προσφύγων Μεταναστών και ο Θανάσης Κούρκουλας από την Κίνηση Απελάστε τον Ρατσισμό, καθώς και μέλη της Πακιστανικής Κοινότητας και της Κοινότητας Αφγανών Μεταναστών και Προσφύγων στην Ελλάδα, προχώρησαν σήμερα σε παρέμβαση στο Κέντρο Κράτησης Μεταναστών της Αμυγδαλέζας, με αφορμή την πρόσφατη εξέγερση.

Πάγια πολιτική θέση του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι τα κέντρα κράτησης πρέπει να κλείσουν. Η σημερινή επίσκεψη, έπειτα από τρεις αιτήσεις, επιβεβαίωσε τη θέση αυτή. Η παράνομη παράταση της κράτησης των μεταναστών, για την οποία ευθύνονται οι ελληνικές αρχές, καθώς και οι αρχές των χωρών προέλευσής τους, έγινε παραδεκτή και από την ίδια τη διοίκηση του Κέντρου Κράτησης, ενώ παράγοντες του αρμόδιου Υπουργείου ανέφεραν ότι δεν μπορούν να διεκπεραιώσουν ούτε τα αιτήματα των ίδιων των μεταναστών για εθελούσιο επαναναπατρισμό. Η παρανομία συνίσταται στη γενίκευση του μέτρου της παράτασης για όλους τους κρατούμενους, καθώς και στην παραβίαση ακόμα και των ίδιων των προβλέψεων του σχετικού νομοθετήματος της συγκυβέρνησης, το οποίο προβλέπει τη διασφάλιση αξιοπρεπών συνθηκών διαβίωσης για τους κρατούμενους.

Σύμφωνα με τις αναφορές των ίδιων των κρατουμένων, οι συνθήκες διαβίωσής τους στο Κέντρο, αλλά και η ανακοίνωση της παράτασης του διαστήματος κράτησης έως τους δεκαοκτώ μήνες, προκάλεσαν τη γενικευμένη εξέγερση. Αυτό που κατήγγειλαν οι μετανάστες είναι ότι μετά την καταστολή, παρέμειναν έγκλειστοι στους οικίσκους – κοντέινερ για οκτώ ημέρες, με τη βία σε βάρος τους να συνεχίζεται για αρκετό διάστημα μετά το τέλος της εξέγερσης. Μετά τα τελευταία γεγονότα, οι συνθήκες διαβίωσης σύμφωνα με τη Διοίκηση βελτιώθηκαν σημαντικά, σε ό,τι αφορά τη σίτιση, την παροχή ειδών προσωπικής υγιεινής, κλινοσκεπασμάτων και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Οι μαρτυρίες των μεταναστών απέχουν κατά πολύ από τις διαβεβαιώσεις των υπευθύνων, καθώς οι ίδιοι κατήγγειλαν ότι μετά από δύο μήνες έλαβαν ένα σαπούνι το οποίο αναλογεί σε τέσσερα άτομα, ενώ οι περιγραφές τους για τη σίτιση και την ιατρική φροντίδα διαφέρουν κατά πολύ από εκείνες των αρμοδίων. Στην Αμυγδαλέζα δεν υπάρχουν κλιματισμός ή υδραυλικές εγκαταστάσεις σε λειτουργία, δεν υπάρχει έστω μία τέντα, ένα σκίαστρο, ένα δέντρο, όχι μόνο για τους μετανάστες, αλλά και για τους ίδιους τους φρουρούς τους.

Σε μια σύγχρονη δημοκρατία δεν υπάρχει χώρος για δομές σαν τα Κέντρα Κράτησης. Απάνθρωπα, ασύμβατα με τα διεθνή δεδομένα και τους διακηρυγμένους στόχους της μεταναστευτικής πολιτικής, χωρίς καν τη δυνατότητα συνέχισης λειτουργίας τους λόγω έλλειψης κονδυλίων, αποτελούν μνημείο αναλγησίας και κρατικής ανομίας. Αυτός είναι και ο λόγος που ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά μια ριζικά διαφορετική μεταναστευτική πολιτική, στο πλαίσιο της οποίας έχει προτείνει τη λειτουργία ανοιχτών κέντρων πρώτης υποδοχής για την καταγραφή και την εξατομικευμένη κρίση των αιτημάτων των εισερχόμενων μεταναστών.

Ετικέτες