Η Λαϊκή Ενότητα καλεί κάθε αρμόδια δημόσια αρχή να αρνηθεί την απαράδεκτη έκδοση στην Ιταλία πέντε Ελλήνων φοιτητών, οι οποίοι συνελήφθησαν τη μέρα της πανελλαδικής απεργίας (12/11) στην Αγία Παρασκευή, στο πλαίσιο μιας πρωτοφανούς κατασταλτικής επιχείρησης για την υλοποίηση ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης.

Οι πέντε φοιτητές, που διώκονται με αφορμή την προσαγωγή τους στο Μιλάνο στις 2/5, μία μέρα μετά την απεργιακή συγκέντρωση της Πρωτομαγιάς, κινδυνεύουν να παραμείνουν για μεγάλο διάστημα στις ιταλικές φυλακές μέχρι να δικαστούν, εφόσον ο ιταλικός νόμος δεν προβλέπει όριο προσωρινής κράτησης.

Η αυταρχοποίηση των κρατικών θεσμών και οι περιορισμοί των δημοκρατικών  ελευθεριών και των δικονομικών εγγυήσεων του κράτους δικαίου εντός της Ε.Ε. επιβεβαιώνουν σήμερα, με το χειρότερο τρόπο, τις κινηματικές καταγγελίες που είχαν διατυπωθεί εξαρχής ότι το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης θα μπορούσε να χρησιμοποιείται ανεξέλεγκτα για την καταστολή διαδηλώσεων και συλλογικών κινητοποιήσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στους διωκόμενους φοιτητές και καλούμε όλους τους δημοκρατικούς πολίτες σε κινηματική εγρήγορση, καθώς η απόφαση για την έκδοση των πέντε φοιτητών θα ληφθεί μέσα στις επόμενες 10-15 μέρες.