Οι αυξανόμενες ελλείψεις αντιρετροϊκών φαρμάκων στα νοσοκομεία της χώρας έχουν λάβει πλέον τραγική και εγκληματική διάσταση. Το πρόβλημα των ελλείψεων στα φάρμακα για οροθετικά άτομα είναι τεράστιο εδώ και χρόνια ενώ το τελευταίο διάστημα διογκώνεται στο πλαίσιο των «σφιχτών» προϋπολογισμών των νοσοκομειακών ιδρυμάτων. Σήμερα, το Λαϊκό, το ΑΧΕΠΑ, το Νοσοκομείο Συγγρός και ο Ευαγγελισμός αντιμετωπίζουν τεράστιες ελλείψεις, με την εξάντληση των αποθεμάτων τους.

Οροθετικά άτομα έχουν εξαναγκαστεί να διακόψουν την αγωγή τους καθώς οι Ειδικές Μονάδες Λοιμώξεων των  νοσοκομείων αποτελούν και τη μοναδική πηγή από την οποία είναι δυνατό να την προμηθευτούν. Η καθημερινή λήψη της ενδεδειγμένης φαρμακευτικής αγωγής είναι ζήτημα ζωτικής σημασίας για τους οροθετικούς. Ακόμη και ολιγοήμερη διακοπή της χορήγησης του φαρμάκου δημιουργεί τον κίνδυνο συνολικής αποτυχίας της αγωγής και αποτελεί σοβαρή απειλή για την υγεία και την ίδια τη ζωή τους. Εξάλλου, τυχόν αποτυχία της αγωγής καθίσταται, επιπλέον, σοβαρότατο πρόβλημα δεδομένου του γεγονότος ότι οι κατηγορίες αντιρετροϊκών φαρμάκων που είναι δυνατόν να χορηγηθούν είναι σε κάθε περίπτωση εξαιρετικά περιορισμένες. Η επιτακτικότητα της εξεύρεσης λύσης έχει συχνά οδηγήσει τα οροθετικά άτομα στην ανταλλαγή φαρμάκων μέσω δικτύων και μορφών έμπρακτης αλληλεγγύης.

Η κατάσταση αυτή συμπληρώνει το τραγικό τοπίο στο χώρο της υγείας και τις δολοφονική αντιμετώπιση μιας σειράς ασθενών, όπως και των καρκινοπαθών ατόμων που επίσης αντιμετωπίζουν τεράστιες ελλείψεις σε φάρμακα καθώς και τον αποκλεισμό τους από οποιαδήποτε αγωγή εφόσον είναι ανασφάλιστοι. Είναι αποτέλεσμα της εγκληματικής πολιτικής των μνημονίων που θυσιάζει τα θεμελιώδη δικαιώματα στην υγεία και στη ζωή στο βωμό της λιτότητας και των περικοπών των δημοσίων δαπανών. Η καθιέρωση των ανελαστικών δαπανών των νοσοκομείων, στις οποίες μάλιστα συμπεριλαμβάνονται και τα φάρμακα ζωτικής σημασίας, η διάλυση του εθνικού συστήματος υγείας, οι ελλείψεις σε προσωπικό και η εξάντληση του υπάρχοντος προσωπικού στο χώρο της υγείας και συνολικά  η κατάργηση των δικαιωμάτων του λαού στην υγεία και σε ζωή  με αξιοπρέπεια αποτελούν την ανάλγητη πραγματικότητα της μνημονιακής καταστροφής που συνεχίζεται από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Η Λαϊκή Ενότητα στηρίζει τον αγώνα των οροθετικών ατόμων και τις κινητοποιήσεις τους. Απαιτούμε από την κυβέρνηση και το αρμόδιο Υπουργείο την άμεση επίλυση του προβλήματος των ελλείψεων σε φάρμακα για όλες τις κατηγορίες ασθενών και νοσούντων ατόμων και διεκδικούμε πλήρη δικαιώματα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και πρόσβαση στις δημόσιες και δωρεάν υπηρεσίες υγείας για όλους. Οι «εκπτώσεις» της πολιτικής τους κοστίζουν ζωές.