Τα τρακτέρ θα ανοίξουν το δρόμο προς τη νίκη; Αυτή είναι η αγωνία των ανθρώπων της δουλειάς και όχι αν θα κλείσουν οι εθνικές οδοί. Ούτως ή άλλως οι δρόμοι είναι κλειστοί, εδώ και καιρό, από τα ανυπόφορα διόδια, την εξωφρενική τιμή των καυσίμων, τις κατατεθειμένες πινακίδες χιλιάδων αυτοκινήτων λόγω εφορίας.

Κάποιος να κάνει την αρχή, κάποιος να νικήσει, αυτό εύχεται η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων. Ο κοινωνικός αυτοματισμός έχει φτάσει στα όριά του και αν η Αριστερά και τα σωματεία κρατήσουν μια αξιοπρεπή στάση, τότε θα δούμε να γίνεται πράξη η αγωνιστική αλληλεγγύη και η συνεννόηση για συντονισμό και κοινή δράση των «από κάτω».

Συμπαράσταση
Στα μπλόκα της Ημαθίας πήγαν να διαμαρτυρηθούν από κοινού και οδηγοί ταξί και λεωφορείων ΚΤΕΛ. Το μπλόκο της Νίκαιας (Θεσσαλίας) επισκέφθηκαν επιστρατευμένοι εργαζόμενοι του μετρό.

Οι «μικροί» και «μεσαίοι» αγρότες έχουν γίνει και αυτοί στόχος του μεγάλου κεφαλαίου, που τα θέλει όλα: τα σπίτια, τα λεφτά, τα χωράφια, την ελευθερία μας.

Η πρωτογενής παραγωγή και η μεταποιητική δραστηριότητα, στην ουσία όλος ο αγροδιατροφικός τομέας, μεταφέρονται πλήρως προς τις μεγάλες αγροβιομηχανίες. Ο έλεγχος από το χωράφι ως το ράφι θα είναι όπως περιγράφεται στο γλαφυρό βιβλίο «Τι ωραίο πλιάτσικο» (του Τζόναθαν Κόου), που απεικονίζει την εποχή της Θάτσερ.

Η μικρή και μεσαία παραγωγή γίνεται από δυσβάστακτη μέχρι αδύνατη, χάρη στην πολιτική της κυβέρνησης που εφαρμόζει ανάλογα μέτρα και νόμους: αύξηση του ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια (σπόροι, λιπάσματα) και τις ζωοτροφές και μείωση του ποσοστού επιστροφής του.

Αύξηση της τιμής του νερού (με προώθηση της ιδιωτικοποίησης και του αρδευτικού νερού). Αύξηση του ειδικού φόρου στο πετρέλαιο (ενώ για τους εφοπλιστές είναι αφορολόγητο – 0,4 € το λίτρο για τους εφοπλιστές, 1,5 € το λίτρο για τους αγρότες).

Αύξηση των αγροτικών εισφορών στον ΕΛΓΑ (γεωργικές ασφαλίσεις) και μείωση των αποζημιώσεων, με στόχο την πλήρη ιδιωτική ασφάλιση για καταστροφές. Καρτέλ που στραγγαλίζουν, εκβιάζοντας, την πρωτογενή παραγωγή, ενώ ταυτόχρονα πουλάνε σε αυξημένες τιμές στους καταναλωτές.

Μείωση των συντάξεων του ΟΓΑ. «Υπόσχεση» φορολογίας των αγροτεμαχίων και κορυφαία η «δωρεά» της ΑΤΕ στην «Πειραιώς», που σημαίνει ότι η αγροτική γη βρίσκεται υποθηκευμένη στα βρόμικα χέρια των αδίστακτων τοκογλύφων.

Ιδιωτικοποίηση
Στόχος της κυβέρνησης και των μνημονίων είναι η διάλυση και παραχώρηση των όποιων συνεταιριστικών και δημοσίων επιχειρήσεων (ΔΩΔΩΝΗ, ΣΕΚΑΠ, Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης-ΕΒΖ) σε ιδιώτες και ο μετασχηματισμός των συνεταιρισμών (αφού έπαιξαν έναν άθλιο ρόλο οι «ηγέτες» των κομμάτων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ) σε Ανώνυμες Εταιρίες.

Η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική (2014-2020) εξανεμίζει τις επιδοτήσεις, ενώ ο όμιλος «Πειραιώς» προτίθεται να «αναλάβει» και την παροχή δημόσιων υπηρεσιών (ΟΣΔΕ, Σύμβουλοι κλπ), γι’ αυτό και η τρικομματική συγκυβέρνηση σχεδιάζει περαιτέρω συρρίκνωση και ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών του ΥΠΑΑΤ (Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων).  

Οι αγρότες δεν αποτελούν ενιαίο χώρο, δεν «έφαγαν όλοι μαζί» τις επιδοτήσεις και δεν μπορούσαν να κάνουν «ανταγωνιστικές» τις καλλιέργειές τους, όταν είχαν να «ανταγωνιστούν» την Ινδία, την Κίνα, την Αφρική και την Αμερική. Με τη διαμεσολάβηση μάλιστα των κανονισμών και συμφωνιών των θηρίων της ΕΕ, του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ), του FAO (Διεθνής Οργανισμός Τροφίμων του ΟΗΕ), του UNCTAD (Συμβούλιο Εμπορίου και Ανάπτυξης του ΟΗΕ) και ανάμεσα στις Monsanto, Bayer, Basf κλπ.

Αγαθό
Η αγροτική παραγωγή και τα τρόφιμα δεν οφείλουν να είναι ανταγωνιστικά προϊόντα, καθώς αποτελούν αγαθά. Και αυτό δεν γίνεται να το ξεχνάει κανείς. Είναι βασικά αγαθά για την ανθρώπινη ζωή και δικαιούμαστε όλοι να τα έχουμε σε επάρκεια, με ποιότητα και ασφάλεια εξασφαλισμένες.

Η αμέριστη και ενεργή συμπαράσταση και συμπόρευση όλων μας για τη νίκη των αγροτών προέρχεται από την επιθυμία μας να νικήσει επιτέλους ένα τμήμα των λαϊκών μαζών και από το απόλυτο δικαίωμα μιας οργανωμένης κοινωνίας να διαθέτει τρόφιμα φτηνά, ασφαλή, ποιοτικά, με την εγγύηση αξιόπιστων λειτουργών σε όλη την αλυσίδα τροφίμων και όχι υπό τον έλεγχο των αγορών τύπου Lidl.

Κοινός αγώνας
Υιοθετώντας την επιτυχημένη διατύπωση του Σωματείου Γεωπόνων Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηπείρου, αντιγράφω από σχετική ανακοίνωσή τους: «Να ικανοποιηθούν τα αιτήματα των φτωχομεσαίων αγροτών. Λεφτά υπάρχουν. Τα ξεκοκαλίζουν οι τραπεζίτες και οι τοκογλύφοι δανειστές. Είμαστε στο πλευρό τους, γιατί με ένα κοινό μέτωπο μαζί με όλους τους εργαζόμενους του αγροτοδιατροφικού τομέα, τους εργαζόμενους της πόλης, τους άνεργους θα μπορέσουμε να διαμορφώσουμε όρους ανατροπής της πολιτικής της δανειακής σύμβασης και των μνημονίων. Την πολιτική που ρημάζει τις ζωές μας. Όλοι μαζί. Κανείς μόνος του στην κρίση. Μπορούμε να συνεργαστούμε για την κάλυψη των διατροφικών αναγκών του λαού μας, με πρωτοβάθμιους παραγωγικούς συνεταιρισμούς στα χέρια των παραγωγών και των εργαζομένων σε αυτούς, για να μείνει ο αγρότης στο χωράφι, με δωρεάν ποιοτική παιδεία, υγεία και πολιτισμό και έναν γεωτεχνικό που θα δουλεύει με αξιοπρέπεια».

Ετικέτες