Συζήτηση για μια ενωτική & ριζοσπαστική παρέμβαση στο πεδίο της αυτοδιοίκησης

Η γειτονιά είναι ένας χώρος που συγκεντρώνει ένα εύρος κοινωνικών δυνάμεων στις οποίες θέλουμε να απευθυνθούμε ως ριζοσπαστική Αριστερά. Και είναι ένα πεδίο που εξελίσσεται μία μεγάλη επίθεση του αντιπάλου ενάντια στα συμφέροντα των κατοίκων. Πλήττεται ο δημόσιος χώρος, οι δημόσιες κοινωνικές υπηρεσίες, η καθαριότητα και το πράσινο, η δημόσια υγεία και εκπαίδευση, η λαϊκή κατοικία με την προσπάθεια του ιδιωτικού κεφαλαίου να εισχωρήσει σε αυτά τα πεδία αναζητώντας κέρδη. Πλήττεται η μόνιμη και σταθερή εργασία και προωθούνται οι ελαστικές εργασιακές σχέσεις και η επισφάλεια σε δήμους και περιφέρειες, δίνοντας το παράδειγμα γενικότερα.

Απέναντι σε όλα αυτά, δουλεύουμε για να υπάρχουν πολιτικές παρεμβάσεις στα τοπικά προβλήματα και κινήματα υπεράσπισης των δημόσιων αγαθών και του δημόσιου χώρου, για να βάλουμε φραγμό στους σχεδιασμούς του κεφαλαίου τοπικά και να επιδιώξουμε την εφαρμογή άλλων λύσεων. 

Για αυτό χρειαζόμαστε αριστερά ριζοσπαστικά σχήματα που θα μιλάνε για το τι δήμους θέλουμε, τι γειτονιές θέλουμε και πως θα μπορούσε ακόμα να είναι και μια αριστερή πολιτική πρόταση για μια εναλλακτική πολιτική λειτουργίας των δήμων. Προφανώς σε σύγκρουση σε καθημερινό επίπεδο με τα ίδια τα όρια της λειτουργίας τους στο υπάρχον πλαίσιο της ολοένα εντεινόμενης υποχρηματοδότησης των ΟΤΑ από το κράτος και των ισοσκελισμένων προϋπολογισμών που επέβαλαν οι μνημονιακές και νεοφιλελεύθερες αναδιαρθρώσεις. Σχήματα ανοικτά, ενωτικά, συμπεριληπτικά, δημοκρατικά, με εναλλαγές και με συλλογικές πρακτικές άσκησης της πολιτικής. 

Μια τέτοια συζήτηση μπορεί να γίνει και με ορίζοντα τις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές του Οκτώβρη, αλλά δεν πρέπει να εξαντλείται σε αυτές. Όμως, δεν υποτιμούμε ότι η επερχόμενη αυτοδιοικητική εκλογική μάχη θα δοθεί για πολλά αριστερά ριζοσπαστικά σχήματα ακόμα και με όρους «υπαρξιακούς» εκλογικά, με βάση το νέο εκλογικό νόμο Βορίδη (όριο 3%, πιο πλειοψηφικό σύστημα που πλήττει τους μικρότερους σχηματισμούς κλπ.). Κόντρα σε αυτό θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις για να εκφραστεί και στα δημοτικά συμβούλια η φωνή των τοπικών κινημάτων και αντιστάσεων.  

Για όλα αυτά ανοίγουμε τη συζήτηση στην εκδήλωση που διοργανώνουν τα δημοτικά σχήματά μας στο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ, την Κυριακή 9/7 στις 7μμ, καλώντας όλα τα αριστερά ριζοσπαστικά δημοτικά σχήματα να συζητήσουμε για τις αναγκαίες αντιστάσεις στις γειτονιές αλλά και τη συνεργασία και τη συμπόρευση μας στις μάχες που έρχονται για να κάνουμε τις γειτονιές μας καλύτερες!

Ετικέτες