Δεκάδες αλληλέγγυοι/ες, μέλη σωματείων της Wind, Vodafone, Nokia, Πλαίσιο, Μισθωτών Τεχνικών κ.α., όπως και αγωνιστές/αγωνίστριες της αριστεράς έδωσαν το παρόν σήμερα το πρωί στην κινητοποίηση ενάντια στις απολύσεις 10 εργαζομένων της Teleperformance.

Με πρόσχημα το κριτήριο της παραγωγικότητας, η διοίκηση της μεγαλοεταιρείας εργολάβου Teleperfomance, γνωστή για τις άθλιες συνθήκες εργασίας (μηνιαίες συμβάσεις, απλήρωτες υπερωρίες, τρομοκρατία ενάντια σε κάθε συνδικαλιστική και πολιτική έκφραση) τον περασμένο Δεκέμβριο επέλεξε να μαην ανανεώσει τις συμβάσεις 10 εργαζομένων που εργάζονταν στο τμήμα τεχνικής υποστήριξης της Wind. 

Η διοίκηση της Teleperfomance, απαντώντας στη διαμαρτυρία των εργαζομένων, είχε "πετάξει το μπαλάκι" στη Wind, υποστηρίζοντας ότι εκείνη δεν χρειαζόταν άλλο τους εργαζομένους γιατί το τμήμα τεχνικής υποστήριξης είχε υπερδιογκωθεί .

Όπως όμως υποστηριζουν οι εργαζόμενοι, η πραγματική αιτία των απολύσεων είναι η αύξηση της κερδοφορίας των επιχειρήσεων και η "τιμωρία" συνδικαλιστή που ήταν μέλος του κλαδικού σωματείου και επέλεξε να συμμετέχει στην μεγάλη απεργία της 3 Δεκέμβρη.
Άλλωστε, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Πανελλήνιου Σωματείου Εργαζομένων της Wind, η Wind αρνείται να υπογράψει συλλογικές συμβάσεις και συνηθίζει τις συνεχείς απολύσεις, ενώ ταυτόχρονα ψάχνει ολοένα και φθηνότερο εργατικό δυναμικό αναθέτωντας εργασίες  σε εταιρείες - εργολάβους

Έτσι, εργαζόμενοι/ες και αλληλέγγυοι/ες πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας μπροστά από το κτίριο της  Teleperfomance, σήμερα για να απαιτήσουν και από τις δύο εταιρείες την επαναπρόσληψη όλων των συναδέλφων,την αποποινικοποίηση του συνδικαλισμού, συλλογικές συμβάσεις και αξιοπρεπείς μισθούς και συνθήκες εργασίας.

Όπως δήλωσε στο rproject η Πρόεδρος του Πανελλήνιου Σωματείου Εργαζομένων Wind, Χρυσούλα Μπακοπούλου:

"Ένα μεγάλο κομμάτι του τηλεφωνικού μας κέντρου είναι στην Teleperfomance, η οποία λειτουργεί με μηνιαίες συμβάσεις. Οι εργαζόμενοι υπογράφουν ότι εργάζονται για έκτακτες συνθήκες. Τον Δεκέμβριο απέλυσαν 10 εργαζομένους που απασχολούνταν στο τεχνικό κομμάτι υποστήριξης της σταθερής τηλεφωνίας. Υπάρχουν καταγγελίες ότι ο λόγος ήταν ότι κάποιοι απήργησαν στις 3 Δεκέμβρη.

Γενικότερα οι συνθήκες στην Teleperfomance είναι συνθήκες κάτεργου. Πολλοί φτάνουν τα 7 χρόνια εργασίας προκειμένου να υπογράψουν σύμβαση. Οι εργαζόμενοι έχουν δικαίωμα να συνδικαλιστούν. Ακόμη και στους όρους που υπογράφουν στην σύμβαση εργασίας, αναφέρεται πως στην περίπτωση διαμαρτυρίας ή συνδικαλισμού, μπορεί να γίνει μήνυση για συκοφαντική δυσφήμιση από τον εργοδότη.

Σε σχέση με εμάς που είμαστε στα κεντρικά της Wind, υπάρχει μεγάλη μισθολογική απόσταση. Για αυτό η Wind προσλαμβάνει εξωτερικά ώστε να μπορέσει να εκμεταλλευτεί το φθηνότερο κόστος και το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι δεν μπορούν να διαμαρτυρηθούν.

Το κύριο αίτημά μας είναι να γίνουν επαναπροσλήψεις όλων των συναδέλφων που απολύθηκαν. Ούτως ή άλλως, ο όγκος εργασίας δεν μειώνεται, απλώς γίνεται συστηματικά ανακύκλωση του προσωπικού.

Είμαστε μαζί με τα σωματεία της Vodafone, της Nokia, του Πλαισίου, των Μισθωτών Τεχνικών με τα οποία και καιρό εδώ οργανωνόμαστε και κάνουμε δράσεις από κοινού".

Ετικέτες