Και νέο περιστατικό σύλληψης πλανόδιας μουσικού στη Θεσσαλονίκη, την Κυριακή που μας πέρασε.

Ανάλογες συλλήψεις είχαν γίνει και το 2016, για τις οποίες υπήρξαν έντονες διαμαρτυρίες και καταγγελίες για την ΕΛΑΣ Θεσσαλονίκης, παρόλα αυτά, συνεχίζει ανενόχλητη να «επιβάλλει την τάξη», συλλαμβάνοντας και οδηγώντας στο αστυνομικό τμήμα, νεαρή πλανόδια μουσικό, όπου, όπως λέγεται, της ασκήθηκε και μήνυση για επαιτεία.

Η Λαϊκή Ενότητα Θεσσαλονίκης, είχε καταγγείλει και το 2016 την ΕΛΑΣ Θεσσαλονίκης, για τις συλλήψεις πλανόδιων μουσικών, με καταγγελίες για «αδικήματα» όπως, ότι δεν είχαν άδειες για «κατάληψη» δημόσιου χώρου, δεν ήταν μέλη της ΑΕΠΙ, για επαιτεία, και ότι άλλο μπορεί να συλλάβει ο ανθρώπινος νους στην Ελλάδα των μνημονίων.

Καλούσε μάλιστα η Λαϊκή Ενότητα το Δήμο Θεσσαλονίκης, ο οποίος μέσω της αντιδημάρχου Πολιτισμού είχε προτείνει την οριοθέτηση χώρων, όπου θα εκφράζονται οι καλλιτέχνες, να μπει μπροστά και να προστατεύσει τους οικονομικά αδύναμους αυτής της πόλης, έμπρακτα, και όχι με περιορισμούς της παρουσίας τους σε συγκεκριμένα σημεία, αλλά με ελευθερία πολιτιστικής παρουσίας σε όλη την πόλη, κυρίως γιατί είναι σημεία παραγωγής αυθεντικού λαϊκού πολιτισμού σε μια άγονη πολιτιστικά περίοδο, αλλά και επειδή στη Θεσσαλονίκη της κρίσης, όπου οι πολίτες της που αδυνατούν να διασκεδάσουν, θα αισθάνονται μία νότα χαράς μέσα στην μίζερη πραγματικότητα της μνημονιακής πολιτικής, κατά τον περίπατό τους στην αγορά ή στην παραλία.

Δυστυχώς, η ίδια κατάσταση, δυο χρόνια μετά, συνεχίζεται.

Για το λόγο αυτό, οι 45 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που έσπευσαν να καταθέσουν ερώτηση στους αρμόδιους Υπουργούς, επειδή τώρα πλησιάζουν οι βουλευτικές εκλογές, θάπρεπε πρωτίστως να ζητήσουν συγνώμη, αφού, επί δυο χρόνια, που όλοι αυτοί οι καλλιτέχνες λειτουργούν υπό τη δαμόκλειο σπάθη της σύλληψης, δεν έκαναν την παραμικρή κίνηση για να πάρει τις ανάλογες νομοθετικές ή άλλες πρωτοβουλίες οι κυβέρνηση.

Η Λαϊκή Ενότητα Α΄ Θεσσαλονίκης, θα στηρίξει με την παρουσία της και αύριο, Τετάρτη 24/10 στις 12.00΄, το κάλεσμα διαμαρτυρίας που διοργανώνει ο Σύλλογος Μουσικών Βορείου Ελλάδος, μπροστά στο Αστυνομικό Τμήμα Λ. Πύργου, στην Αριστοτέλους.

Το Γραφείο Τύπου