Η ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ, μέσα από το φακό των NewYorkTimes. Σαφέστατη προειδοποίηση για το τι έρχεται αν περάσει το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας που ετοιμάζουν κυβέρνηση και τρόικα.

Οι υμνητές κάθε λογής ιδιώτη επενδυτή (με κρατικές διευκολύνσεις και επιχορήγηση φυσικά), που δήθεν φέρνει δουλειές, μεροκάματα και «ανάπτυξη» στην οικονομική δραστηριότητα την χώρας, πανηγύριζαν για την παραχώρηση του Λιμανιού του Πειραιά στην κινέζικη Cosco, τρία χρόνια πριν. Από τις δεξιώσεις στην κινεζική πρεσβεία, μέχρι τις τυμπανοκρουσίες στην υπογραφή της σύμβασης παραχώρησης, προσπάθησαν να μας πείσουν ότι έτσι από εδώ και πρέπει να είναι οι «σωστές δουλειές»: ιδιωτικοποίηση, εντατικοποίηση της εργασίας και εργασιακές σχέσεις της χώρας προέλευσης του επενδυτή, δηλ. Κίνας.

Από τις τότε κινητοποιήσεις των εργαζομένων, που αντιδρούσαν στην ιδιωτικοποίηση, όπως και από παρεμβάσεις του ΣΥΡΙΖΑ στην Ευρωβουλή, είχαν καταγγελθεί οι κραυγαλέες χαριστικές ρυθμίσεις, φορολογικού κυρίως χαρακτήρα, προς την ανάδοχο εταιρία (που παραβιάζουν ακόμα και την κοινοτική νομοθεσία) και η επιβολή ενός εντελώς δικού της εργασιακού καθεστώτος, έξω από το πλαίσιο του εργατικού δικαίου που ισχύει ακόμα, Βρούτση και τρόικας επιτρέποντος βέβαια.

Μιας και η κυβέρνηση Σαμαρά έχει ξεκινήσει το πάρτι του ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας και ανάλογη ισοπέδωση των εργατικών δικαιωμάτων, όπως και προκλητικά «δωράκια» σε ντόπιους και ξένους καπιταλιστές, είναι σχεδόν σίγουρο ότι σχεδιάζονται σε δεκάδες δημόσιες επιχειρήσεις και  οργανισμούς, το ρεπορτάζ των NYTimes, «Ιδιωτικοποιώντας το λιμάνι του Πειραιά», είναι αποκαλυπτικό. Δείτε την αντίληψη της εταιρίας και τις απόψεις εργαζομένων και απολυμένων, που έχασαν την δουλειά τους επειδή ζήτησαν διάλειμμα:

http://video.nytimes.com/video/2012/10/10/business/global/100000001832939/privatizing-the-port-of-piraeus.html 



Ετικέτες