Το τρίτο μνημόνιο ταφόπλακα για την δημόσια υγεία

Η πολιτική της κυβέρνησης με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ στην υγεία  κατά την διακυβέρνηση του προηγούμενου οκταμήνου μπορει να απολογιστεί με  δύο βασικά χαρακτηριστικά: Πρώτο η επιλογή να μην προχωρήσει σε μονομερείς ενέργειες να συνεχίσει να αποπληρώνει τους τοκογλύφους-δανειστές και άρα να μην εφαρμόσει βασικές προγραμματικές δεσμεύσεις με κεντρικό ζήτημα την αύξηση της χρηματοδότησης της δημόσιας υγείας  και  δεύτερο η επιλογή  να μην συγκρουστεί με τους μηχανισμούς της διαφθοράς και του αυταρχισμού ξηλώνοντας τις διοικήσεις των νοσοκομείων.

Η επιλογή του Κουρουμπλή ενός παλαιοκομματικού πασοκογενούς στελέχους για το υπουργείο υγείας δεν αποτύπωνε απλά μια συντηρητική επιλογή στο όνομα των συσχετισμών στο ΣΥΡΙΖΑ αλλα συμβόλιζε την ΄συνέχεια του κράτους΄ δηλαδή την συνέχεια των περικοπών και την συνέχεια της  λεηλασίας του ΕΣΥ απο τα ιδιωτικά συμφέροντα.

Κάτω από τις πιέσεις του κινήματος αλλά  και της βάσης του κόμματος η κυβερνηση υλοποίησε την καταργηση του χαρατσιού των 5ευρώ και την ελευθερη προσβαση σε περίθαλψη και φάρμακα για τους ανασφάλιστους και υποχρέωσε τον Τσίπρα να δεσμευτεί για 4500 μόνιμες προσλήψεις μέσα στο 2015. Ο Κουρουμπλής υποχρεώθηκε να εκδιώξει τον διοικητη του ΨΝΑ Θεοδωράκη μετά από ένα σκληρό και επίμονο αγώνα των εργαζομένων, του σωματείου αλλά και των  οργάνωσεων του ΣΥΡΙΖΑ  και να θεσπίσει νόμο για την απομάκρυνση των μνημονιακών διοικητών.

Μετά την υπογραφή του 3ου μνημονίου  το ριζοσπαστικό πρόγραμμα , οι δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ ακόμα και αυτά τα πρώτα δειλά θετικά μέτρα θα είναι παρελθόν.

Συγκεκριμένα:

-Το  3ο μνημόνιο αναφέρει καθαρά ότι οι ελληνικές αρχές «ως προαπαιτούμενο, δεσμεύτηκαν να επαναφέρουν προηγούμενα βασικά στοιχεία των μεταρρυθμίσεων στο σύστημα υγείας», δηλαδή  δεσμεύουν την επόμενη κυβέρνηση να επαναφέρει το χαράτσι των 5 ευρώ ή να βρεί «ισοδύναμα» χαράτσια.

-Το 3ο μνημόνιο δεσμεύει τις ελληνικές αρχές να «συνεχίσουν τη μεταρρύθμιση του τομέα της υγείας» δηλαδή να συνεχίσουν την πολιτική των περικοπών και των ιδιωτικοποιήσεων. Και για να μην υπάρχουν παρανοήσεις οι «θεσμοί» δεσμεύουν τις «ελληνικές αρχές» ότι: «Για την αξιολόγηση των επιδόσεων των παρόχων ιατροφαρµακευτικής περίθαλψης, τόσο των δηµόσιων όσο και των ιδιωτικών, ο ΕΟΠΥΥ θα συνεχίσει να συλλέγει και να δημοσιεύει τα σχετικά στοιχεία σε µηνιαία/τριµηνιαία βάση. Μέχρι τον Ιούνιο του 2016, οι αρχές θα εκπονήσουν εκτίµηση της ικανότητας του δηµόσιου τοµέα ανά περιφέρεια και ανά ειδικότητα και θα την χρησιµοποιήσουν για να επανεξετάσουν την ανάγκη για ανάθεση σε ιδιωτικούς παρόχους ανά περιφέρεια»...

-Το 3ο μνημόνιο στοχεύει στην ακόμα μεγαλύτερη επιβάρυνση των εργαζόμενων και των λαικών στρωμάτων που θα υποχρεωθούν να βάλουν ακόμα πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη καθώς η χρηματοδότηση για την υγεία θα μειωθεί στο 1.4 δις από το 2016 μέχρι το 2018  και θα περικοπούν περαιτέρω οι παροχές υγείας μέσω της εφαρμογής των θεραπευτικών πρωτοκόλλων «DRG» και των περιορισμών που θα επιβάλουν σε θεραπείες και φάρμακα

-Το 3ο μνημόνιο προβλέπει την κατάργηση του νόμου για την απομάκρυνση των   διοικητών των Νοσοκομείων με απλή υπουργική απόφαση και χωρίς αποζημίωση. Ο θεσμός των διοικητών-μανατζερ διατηρείται και η επιλογή τους θα γίνει με κριτήρια που θα καθοριστούν με νέο νόμο  από το 2016...

-Το 3ο  μνημόνιο επιβάλει μια σειρά  μέτρα προς οφελος των κερδων των φαρμακοβιομήχανων ενώ η ίδρυση και ανάπτυξη Κρατικής Φαρμακοβιομηχανίας και Εθνικής Φαρμακαποθήκης ξεχάστηκε  όχι μόνο στη πράξη αλλά και στο  πρόγραμμα του νέου ΣΥΡΙΖΑ: είναι κάτι  από «τα παλιά που αφήνουμε πίσω» ...

Καμιά αυταπάτη δεν πρέπει να υπάρχει:Τα μέτρα του 3ου μνημονίου στο έδαφος της κατάρευσης της δημόσιας υγείας από την υποχρηματοδότηση, τις δραματικές ελλείψεις προσωπικού και την διάλυση της πρωτοβάθμιας κανένα περιθώριο δεν θα αφήσουν για μια πιο «ανθρώπινη» διαχείριση.

Ο Κουρουμπλής απέδειξε έμπρακτα μόλις λίγες ώρες πριν ορκιστει η υπηρεσιακή κυβέρνηση τι σημαίνει η απελευθέρωση από τις «ιδεολογικές αγκυλώσεις» με το κλείσιμο συμφωνίας με τους κλινικάρχες για την ενοικίαση από το δημόσιο 120 κλινών εντατικής θεραπείας  των ιδιωτικων νοσηλευτηρίων.

Όχι μόνο λοιπόν δεν θα γίνουν οι επείγουσες προσλήψεις για να ανοίξουν τα 160 κλειστα κρεβάτια εντατικής θεραπείας του ΕΣΥ αλλά  για τους μεγαλοκαρχαρίες της υγείας θα εισρεύσει ζεστό χρήμα την ώρα που οι εργαζόμενοι στο ΕΣΥ είναι απλήρωτοι από τις υπερωρίες τους και οι συνταξιούχοι των 450 ευρώ πέφτουν στα 390 ευρώ για να σωθούν τα ασφαλιστικά ταμεία!

Το ενωτικό ριζοσπαστικό εγχείρημα της Λαϊκής Ενότητας αξίζει να ενισχυθει  για τους αγώνες της επόμενης μέρας, για την συνέχεια του αγώνα για την ανα­τρο­πή των μνη­μο­νίων , για δη­μό­σια και δω­ρε­άν υγεία για όλους, μα­ζι­κές προ­σλή­ψεις και πλήρη χρη­μα­το­δό­τη­ση από τον κρα­τι­κό προ­ϋ­πο­λο­γι­σμό  και κα­τάρ­γη­ση της εμπο­ρευ­μα­το­ποί­η­σης των υπη­ρε­σιών υγείας.

*γιατρός Γ. Γεννηματάς, ΓΣ ΑΔΕΔΥ

Ετικέτες