Ας φανταστούμε πως βρισκόμαστε σε ένα πεδίο μάχης το οποίο παρατηρούμε από ψηλά. Μπροστά μας εξελίσσεται πόλεμος ανάμεσα σε τρεις αντίπαλους στρατούς: τον κόκκινο, τον μπλέ και τον σύμμαχο του τον μαύρο. Αυτό που δένει τη συμμαχία τους είναι η κοινή θέληση να εξοντώσουν τον κόκκινο.

Ας φανταστούμε πως βρισκόμαστε σε ένα πεδίο μάχης το οποίο παρατηρούμε από ψηλά. Μπροστά μας εξελίσσεται πόλεμος ανάμεσα σε τρεις αντίπαλους στρατούς: τον κόκκινο, τον μπλέ και τον σύμμαχο του τον μαύρο. Αυτό που δένει τη συμμαχία τους είναι η κοινή θέληση να εξοντώσουν τον κόκκινο. Παρότι όμως σύμμαχοι, ανταγωνίζονται και ο ένας τον άλλον. Ο μπλέ παριστάνει τον πιο ψύχραιμο και αντικειμενικό και επιδιώκει να αντιπροσωπεύει το κέντρο ανάμεσα στα «δύο άκρα», το κόκκινο και το μαύρο . Σ’ αυτή τη φάση μάλιστα του πολέμου την πρωτοβουλία έχει ο μαύρος στρατός, αφού οι στρατιώτες του μπλε είναι πλέον γερασμένοι και λίγοι(σε καμιά περίπτωση όμως ανίκανοι). Καταλαμβάνει πόλεις, αποκτά υποστηρικτές μέσα στον πληθυσμό και νέοι μαχητές στρατεύονται σ’ αυτόν. Ο κόκκινος ,ενώ είναι πιο ισχυρός, σπαράζεται από εσωτερική διαμάχη και μια τάση να υποτιμά τον αντίπαλο. Επίσης δεν παίρνει επιθετικές πρωτοβουλίες , κάτι που αποθαρρύνει το στρατό του και δεν εμπνέει νέους μαχητές να μπουν στις τάξεις του. Σε μια όμως πόλη κοντά σε ένα γνωστό λιμάνι της χώρας που ο μαύρος στρατός είναι πολύ ισχυρός και σίγουρος, εξοντώνει έναν πολύ γνωστό κόκκινο αγωνιστή, θέλοντας να σκορπίσει τον τρόμο. Αυτό προκαλεί ξεσηκωμό στον κόκκινο στρατό και σε πολλά μέρη της χώρας περνά στην επίθεση. Ο μπλέ πάλι βρίσκεται σε σύγχυση, φοβάται μην του επιτεθεί ο κόκκινος , ενώ παράλληλα ανησυχεί για την ανεξέλεγκτη και επιθετική φύση του συμμάχου του. Έτσι κάνει την έκπληξη , εξαπολύει κι αυτός επίθεση στον πρώην σύμμαχό του, αν και όχι ιδιαίτερα σκληρή. Ετσι ο μαύρος στρατός βρέθηκε σε άμυνα. Ο κόκκινος στρατός-εκείνο το κομμάτι του που συσπειρώνεται γύρω από ένα στρατηγείο που δημιουργήθηκε το τελευταίο διάστημα-αποφάσισε να επιτεθεί. Άλλο κομμάτι του κόκκινου φοβάται μην το κατηγορήσουν οι μπλε(που προτείνουν συμμαχία ενάντια στους μαύρους)πως είναι ακραίοι.H μάχη είναι σε εξέλιξη αλλά ένα ιδιαίτερα κρίσιμο γεγονός μπορεί να είναι αποφασιστικό για την έκβασή της. Ο κόκκινος στρατός αποφάσισε να επιτεθεί στην πόλη-άντρο του μαύρου στρατού,το μέρος που τους δίνει την μεγαλύτερη αίγλη, το μέρος που έχουν διαπράξει τα μεγαλύτερα εγκλήματα. Ήρθε η ώρα η πόλη να απελευθερωθεί από την τυραννία του μαύρου στρατού

Αυτή η αλληγορία για τη μάχη ενάντια στο φασισμό στην Ελλάδα σήμερα ίσως μπορεί να μας βοηθήσει να δούμε ποια πρακτικά καθήκοντα μπαίνουν στην κύρια δύναμη των «κόκκινων», στον ΣΥΡΙΖΑ κυρίως και ειδικότερα στο πιο μαχητικό τμήμα του, τη νεολαία του. Νομίζουμε πως 4 άξονες πρέπει να είναι οι οδηγοί μας στον αντιφασιστικό αγώνα

1) Η πάλη ενάντια στο φασισμό θα πρέπει  να έχει ταξικά χαρακτηριστικά και να οργανώνεται στη  βάση του ενιαίου μετώπου. Πρέπει να δοθεί τέλος στις αυταπάτες περί θεσμικής αντιμετώπισης του φασισμού μέσω μιας συμμαχίας με τα κόμματα του λεγόμενου ¨συνταγματικού τόξου¨.Δεν μπορεί να υπάρξει καμία συμμαχία με τις μνημονιακές δυνάμεις, που  μόνο ασκούν μία βάρβαρη πολιτική λιτότητας και ρατσισμού, ενισχύοντας έτσι τη Χρυσή Αυγή. Αντίθετα, αυτοί που οργανώνουμε τον αντιφασιστικό αγώνα είμαστε εμείς οι ίδιοι, εργαζόμενοι, φοιτητές, νεολαία, μετανάστες και γενικά κάθε καταπιεσμένο κομμάτι της κοινωνίας.

2) Το εργατικό κίνημα και η νεολαία είναι ο μόνος δρόμος ενάντια στο φασισμό. Χρειάζεται πλέον να συνειδητοποιηθεί ότι ο αντιφασισμός δεν είναι  ένα δευτερεύον μέτωπο πάλης αλλά ότι θα  πρέπει να βαδίζει παράλληλα στην πάλη ενάντια στα μνημόνια και τη λιτότητα.Επίσης  ο αντιφασιστικός αγώνας δεν πρέπει να περιορίζεται στην άσκηση πίεσης στους θεσμούς του κράτους να λειτουργήσουν. 

3) Συστηματικός συντονισμός με ομάδες και κοινότητες μεταναστών. Παλεύουμε με τους μετανάστες και όχι για αυτούς .Είμαστε σε στενή συνεργασία μαζί τους,μεταφράζουμε κείμενα και προκυρήξεις στη γλώσσα τους και σπάμε την απομόνωση τους από το εργατικό κίνημα. 

4) Δημιουργία ομάδων  περιφρούρησης και  αυτοάμυνας έτσι ώστε να αποτρέψουμε και να προστατευτούμε από τα φασιστικά χτυπήματα. Ένα τετοιο σχέδιο  δε θα πρέπει να δημιουργεί φόβο,καθώς είναι ο μόνος δρόμος για να προασπίσουμε τις πορείες,τις εκδηλώσεις, τους ελεύθερους κοινωνικούς χώρους και τις γειτονιές μας. Αυτές οι ομάδες, αν οργανωθούν σωστά μπορούν να λειτουργήσουν ως γενικότερη άμυνα του κινήματος. Άλλωστε ας μην ξεχνάμε ότι η αστυνομία είναι τόσο διαβρωμένη από φασίστες, ώστε η ανάθεση της υπεράσπισης από τις φασιστικές επιθέσεις σε αυτή συνιστά πλέον όχι μόνο κακόγουστο αστείο, αλλά επικίνδυνη αυταπάτη με οδυνηρές συνέπειες για το κίνημα και τους ανθρώπους του.

Τώρα όσον αφορά την πορεία του Αγίου Παντελεήμονα

Να γίνει σε όλες τις γειτονιές της Αθήνας πλατιά προπαγάνδα με πορείες, αφίσες, τρικάκια, μικροφωνικές και να κινητοποιηθούν όλα τα μέλη του κόμματος προς αυτή την κατεύθυνση.

Επειδή είναι αρκετά γνωστό πως τα μπλόκ του ΣΥΡΙΖΑ και της νεολαίας πάσχουν από οργανωτική χαλαρότητα και απειθαρχία ,να έχουμε μια στοιχοιωδος οργανωμένη περιφρούρηση και οργάνωση.

Να γίνουν δημόσιες εκκλήσεις στα άλλα κομμάτια της αριστεράς για κοινή συμμετοχή. Η δική μας κοινοβουλευτική ομάδα και ο πρόεδρος στην πρώτη γραμμή.

Ο κεντρικός αντιφασιστικός συντονισμός είναι ένα σπουδαίο εγχείρημα που οργάνωσε και την πορεία στην Καλαμάτα και στα γραφεία της Χ.Α .Ήδη ένα σημαντικό τμήμα του ΣΥΡΙΖΑ συμμετέχει σ’αυτόν . Να το στηρίξουμε πολιτικά και να βοηθήσουμε και οικονομικά

Στα πλαίσια συγκρότησης της νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ είναι πολύ σημαντικό να μπορέσουμε να έχουμε μια ηχηρή και οργανωμένη παρουσία στο συλλαλητήριο και να δώσουμε σαφές μήνυμα ότι δεν συμμετέχουμε απλά στον αντιφασισμό αλλά θα προσπαθήσουμε να παίρνουμε ενωτικές και αποφασιστικές πρωτοβουλίες σε όλες τις γειτονιές και σε κεντρικό επίπεδο.

Ετικέτες