Η εικόνα κατάρρευσης της δημόσιας υγείας, εξαιτίας της πολιτικής άγριων περικοπών που υλοποιεί η συγκυβέρνηση στο όνομα των μνημονίων και του «εξορθολογισμού» των δαπανών, έχει σημάνει συναγερμό στον κόσμο του κινήματος και της Αριστεράς.

Καθημερινά πληθαίνουν σε όλη τη χώρα οι πρωτοβουλίες για την υπεράσπιση της δημόσιας υγείας, στις οποίες συσπειρώνονται εργαζόμενοι στα νοσοκομεία και στις υπόλοιπες δομές του ΕΣΥ, μαζί με επιτροπές αγώνα και συλλογικότητες κατοίκων, τοπικούς φορείς, δημοτικές παρατάξεις, κόμματα και οργανώσεις της Αριστεράς.
Υπενθυμίζουμε ότι εδώ και ένα μήνα περίπου έχει εκδοθεί και σχετική εγκύκλιος της γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, ώστε τα μέλη του φορέα της ριζοσπαστικής Αριστεράς να πρωτοστατήσουν στη δημιουργία ενός μετώπου υπεράσπισης του δικαιώματος στην υγεία για όλους.
Επιτροπές Αγώνα
Τα πρώτα βήματα σε αυτή την κατεύθυνση υλοποιούνται είτε με τη συμμετοχή του κόσμου του ΣΥΡΙΖΑ σε ομάδες εργασίας για τη δημόσια υγεία, στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων των ΤΟ του ΣΥΡΙΖΑ, είτε μέσα από τη συγκρότηση πλατιών επιτροπών αγώνα ή συντονισμών, ειδικά σε περιοχές που νοσοκομεία καταργούνται ή υποβαθμίζονται (π.χ. ΓΝ Πατησίων, Παναγία Θεσσαλονίκης, Κέντρο Υγείας Πάρου).
Ταυτόχρονα, το ζήτημα της διάσωσης της δημόσιας υγείας αποτελεί ένα από τα πεδία παρέμβασης των δικτύων αλληλεγγύης και αντίστασης, σε συνδυασμό με τη δημιουργία κοινωνικών ιατρείων και φαρμακείων. Σε αυτό το πλαίσιο, το δίκτυο αλληλεγγύης και αντίστασης 7ου Διαμερίσματος Αθήνας διοργανώνει ανοιχτή εκδήλωση για την υγεία στις 26/2 και ώρα 6μμ στο Πολυδύναμο Κέντρο (Πανόρμου 59).
Την Τετάρτη 6/2 πραγματοποιήθηκε στο κεντρικό αμφιθέατρο του Αττικού νοσοκομείου ευρεία σύσκεψη σωματείων, τοπικών συλλόγων, κινήσεων, καθώς και εκπροσώπων δημοτικών παρατάξεων και πολιτικών κομμάτων για τα τεράστια προβλήματα λειτουργίας του Αττικού και τη γενική διάλυση της δημόσιας υγείας στις λαϊκές περιοχές της Δυτικής Αθήνας.
Ήδη προετοιμάζεται μια μέρα κινητοποίησης για τη δημόσια υγεία και τα δημόσια αγαθά στην περιοχή, στις αρχές Μαρτίου, ενώ το ανοιχτό συντονιστικού φορέων, που επεξεργάζεται το πλαίσιο και τα βασικά αιτήματα, προσανατολίζεται για:
* Πλατιά ενημέρωση του λαού της Δυτικής Αθήνας για την κατάσταση της υγείας και των νοσοκομείων στην περιοχής.
* Οργάνωση κινητοποιήσεων κάθε μορφής (εξορμήσεις, διαδηλώσεις, απεργίες) και παραστάσεις διαμαρτυρίας στη Β΄ ΔΥΠΕ και το υπουργείο Υγείας.
* Άμεση συγκρότηση κοινωνικών δομών ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης για ανέργους, ανασφάλιστους και παιδιά φτωχών οικογενειών, με αποφασιστική συμβολή των υγειονομικών της περιοχής.
ΕΟΠΥΥ
Με τον ΕΟΠΥΥ σχεδόν χρεοκοπημένο και τους ασφαλισμένους να πληρώνουν όλο και πιο πολλά για εξετάσεις και συμμετοχή σε θεραπείες και φάρμακα, η κυβέρνηση έχει βάλει στόχο να κλείσει το 90% των μονάδων του (πρώην ιατρεία ΙΚΑ). Αν συμβεί κάτι τέτοιο, θα σημαίνει την κατεδάφιση της πρωτοβάθμιας περίθαλψης. Ο κόσμος, για το πιο απλό πρόβλημα υγείας, θα αναγκάζεται να καταφύγει (όσοι έχουν ακόμα δουλειά και εισοδήματα) σε ιδιωτικά ιατρεία.
Οι ΤΟ ΣΥΡΙΖΑ Αγ. Αναργύρων-Καματερού, Ιλίου, Πετρούπολης, αντιδρώντας στο κλείσιμο των ιατρείων του ΙΚΑ στην περιοχή τους, οργάνωσαν εξορμήσεις ενημέρωσης με προκήρυξη που καλούσε τους ασφαλισμένους να παλέψουν για τη διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας του ΕΟΠΥΥ με κρατική χρηματοδότηση και πλήρη στελέχωση.
Κυβέρνηση και τρόικα κλείνουν νοσοκομεία, καταργούν και συγχωνεύουν κλινικές και κρεβάτια ΜΕΘ, δεν προχωρούν στις αναγκαίες προσλήψεις προσωπικού, φέρνοντας γιατρούς και νοσηλευτές στα όριά τους, υποχρεώνουν τους εργαζόμενους να βάλουν το χέρι στην τσέπη για φάρμακα και νοσήλια. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τα περίπου 900 ακριβά φάρμακα (αφορούν ασθένειες όπως ο καρκίνος και η σκλήρυνση κατά πλάκας) στη λίστα πλήρους κάλυψης θα παραμείνουν περίπου 230, ενώ για τα υπόλοιπα θα υπάρχει συμμετοχή των ασφαλισμένων.   
Αντίσταση
Αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις, καταργούν κοινωνικές παροχές και παραδίδουν τα δημόσια αγαθά, όπως την Υγεία, στους επιχειρηματίες των ιατρικών και διαγνωστικών κέντρων, των ΕΣΠΑ και της φοροαπαλλασσόμενης «ανάπτυξης». Ειδικά σε συνθήκες ακραίας φτώχειας και ανεργίας, με παιδιά υποσιτισμένα, εκατοντάδες χιλιάδες άνεργους και φτωχούς αποκλεισμένους από την περίθαλψη, γίνεται εύκολα αντιληπτό πως αυτό που πλέον διακυβεύεται είναι ανθρώπινες ζωές.  
Η μάχη για δημόσια και δωρεάν υγεία, η εξασφάλιση ότι θα υπάρχει απρόσκοπτη πρόσβαση στην ιατρική φροντίδα, τις εξετάσεις και τα φάρμακα για όλους-ες, ανεξάρτητα από την κοινωνική και οικονομική τους κατάσταση, είναι επείγουσα ανάγκη. Οι μνημονιακές πολιτικές στην υγεία απειλούν ανοιχτά τις ζωές μας. Για τις δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ, η συγκρότηση ενός μετώπου υπεράσπισης του δημόσιου συστήματος υγείας (με μαζικές και εξωστρεφείς κινητοποιήσεις, με δράσεις αλληλεγγύης για τους υγειονομικούς που απεργούν και τους ανασφάλιστους που δεν έχουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη) πρέπει να είναι μόνιμο κομμάτι του αγώνα που δίνει ο κόσμος των αντιστάσεων και της Αριστεράς, για να ανατρέψει τη συγκυβέρνηση και τις πολιτικές της εξαθλίωσης, του αυταρχισμού και της μείωσης του προσδόκιμου ζωής.

Ετικέτες