«Ποδαρικό» με τη νέα τιμολογιακή πολιτική στην αγορά της ηλεκτρικής ενέργειας θα κάνουν οι λογαριασμοί ρεύματος το 2024, με τους καταναλωτές να καλούνται να επωμιστούν την ευθύνη αν χρεωθούν υπέρογκα.

Τα νοικοκυριά, με το ξεκίνημα της νέας χρονιάς, πρέπει να επιλέξουν ένα από τα τέσσερα χρωματιστά τιμολόγια για το ηλεκτρικό ρεύμα και να ανακαλύψουν ποια εταιρεία προμήθειας ρεύματος προσφέρει τη χαμηλότερη τιμή, από μήνα σε μήνα, ακόμα κι από μέρα σε μέρα, για να εξοικονομήσουν μερικά λεπτά του ευρώ, αφού τέτοιες είναι οι διαφορές μεταξύ των εταιρειών. Στην πραγματικότητα, το μόνο που επιλέγουν τα νοικοκυριά είναι η…απόχρωση της κλοπής που συνεχίζεται τα τελευταία χρόνια, πριμοδοτώντας το καρτέλ της ενέργειας με μόνιμα υπερκέρδη.

Με βάση την μέση Τιμή Εκκαθάρισης Αγοράς (ΤΕΑ-χονδρεμπορική), θα γίνονται οι χρεώσεις για τα κυμαινόμενα «κίτρινα» (τιμή ανάλογα με τη διακύμανση που θα ανακοινώνεται αφού κλείσει ο μήνας) και τα «πράσινα» (οι πάροχοι θα δίνουν προκαταβολικά την τιμή της κιλοβατώρας που θα χρεώσουν τον επόμενο μήνα) τιμολόγια ρεύματος. Τα «μπλε» έχουν σταθερές χρεώσεις για 12 μήνες και πέναλτι σε περίπτωση αποχώρησης νωρίτερα, που θα κοστίζουν όμως ακριβότερα. Εκείνοι που είναι «στα χαμένα» είναι οι λιγοστοί καταναλωτές που έχουν έξυπνο μετρητή και θα πρέπει να πάνε στο δυναμικό («πορτοκαλί») τιμολόγιο.

Οι καταναλωτές ακόμη βρίσκονται σε σύγχυση για τις αλλαγές που έρχονται στους λογαριασμούς ρεύματος, ενώ όποιος/α προσπαθήσει να καταλάβει τους δυσνόητους συντελεστές και μαθηματικούς τύπους χρέωσης, καταλήγει με πονοκέφαλο. Δεν φτάνει ο πληθωρισμός, πρέπει να παρακολουθούμε και τα παιχνίδια των διάφορων εταιρειών ρεύματος, σε μια συνθήκη που ο ελεύθερος χρόνος για τους εργαζόμενους, όλο και μειώνεται.

Τα χρωματιστά τιμολόγια είναι μια απόπειρα της κυβέρνησης να κρύψει το μεγάλο σκάνδαλο της αγοράς ηλεκτρικού ρεύματος: το χρηματιστήριο ενέργειας. Δηλαδή, το κερδοσκοπικό τζογάρισμα σε ένα κοινωνικό αγαθό και η μετατροπή του σε χρηματιστηριακό προϊόν, που είναι η βασική αιτία των «φουσκωμένων» λογαριασμών. «Ο ανταγωνισμός θα ρίξει τις τιμές», δεν επαναλαμβάνουν μονότονα οι υπέρμαχοι των ιδιωτικοποιήσεων; Σήμερα υπάρχουν σχεδόν 20 διαφορετικοί πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας και εφτά μεγάλες εταιρείες παραγωγής και οι τιμές είναι στα ύψη σε σχέση με όταν υπήρχε η δημόσια ΔΕΗ, η οποία -έστω με όρους αγοράς- είχε και μια αποστολή παροχής φθηνού ρεύματος για το λαό.  

Στη μάχη ενάντια στην ακρίβεια και την ενεργειακή φτώχεια, μαζί με τις αυξήσεις μισθών και συντάξεων, χρειάζεται να εντάξουμε στις διεκδικήσεις μας την κατάργηση του χρηματιστηρίου ενέργειας, των κερδοσκοπικών τιμολογίων και της ρήτρας αναπροσαρμογής. Την εθνικοποίηση του συστήματος παραγωγής, μεταφοράς και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, για ρεύμα φθηνό προς όφελος των κοινωνικών αναγκών.

Ετικέτες