Άλλο ένα επεισόδιο προστίθεται στην απροκάλυπτη, πασιφανή και αναμενόμενη πλέον μετατόπιση του ΣΥΡΙΖΑ στο πλευρό των εργοδοτών και ιδιωτών επιχειρηματιών, με την απόσυρση του άρθρου 45 και άλλες τροποποιήσεις στο περιβόητο νομοσχέδιο για τα εργασιακά, του Υπ. Εργασίας, που ψηφίστηκε.

Το άρθρο 45 προέβλεπε τα εξής: Άρθρο 45 Τροποποίηση του άρθρου 8 του π.δ. 240/2006 Στο Άρθρο 8 του π.δ. 240/2006 προστίθεται παρ. 3 ως εξής: «3. Οποιαδήποτε ουσιαστική μεταβολή επέλθει στη σύμβαση εργασίας από απόφαση του εργοδότη, η οποία ελήφθη κατά παράβαση των υποχρεώσεων του άρθρου 4, είναι άκυρη, διατηρούμενων των δικαιωμάτων του άρθρου 7 του ν. 2112/1920 (Α' 67).»

Σε αυτό το άρθρο διατυπωνόταν ότι τυχόν ουσιαστικές μεταβολές στη σύμβαση ενός εργαζόμενου, θα είναι άκυρες αν δεν έχει προηγηθεί ενημέρωση και διαβούλευση με τον ίδιο.

Σβήνοντας τη διάταξη αφήνεται ανοιχτό το ενδεχόμενο ερμηνείας των μεταβολών εκείνων των συμβάσεων που θα θεωρούνται άκυρες ή όχι με βάση παλαιότερη Κοινοτική Οδηγία.

Επιπλέον, αποσύρθηκε απόσπασμα τροπολογίας που σχετιζόταν με το δόλο των εργοδοτών σε περιπτώσεις εργατικών ατυχημάτων.

Αποδεικνύεται, άλλη μια φορά, ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν αντέχει, ούτε κατ’ επίφαση, να νομοθετήσει υπέρ των εργαζομένων.

Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, ούτως ή άλλως, ήταν αυτοαναιρούμενο, αφού ισχύουν άλλοι νόμοι αντεργατικοί και μνημόνια (των προηγούμενων και της παρούσας, κυβερνήσεων), δεν υπάρχει στελεχωμένη και επαρκής επιθεώρηση εργασίας και η εργασιακή ζούγκλα είναι καθεστώς.

Ωστόσο, η προσπάθεια της κυβέρνησης να δείξει κάπως πιο φιλεργατικό προφίλ απέτυχε παταγωδώς, όχι μόνο γιατί οι αγαπημένοι της «θεσμοί» τράβηξαν τα…αυτιά του Τσακαλώτου (που δεν τα αγαπήσαμε όπως, μεγαλομανώς, ισχυρίστηκε στη βουλή), αλλά και γιατί η ελληνική εργοδοσία του κεφαλαίου, στο οποίο λογοδοτεί απαρέγκλιτα από τον Ιούλιο του 2015, δεν ανέχεται την παραμικρή νύξη για φιλεργατική πολιτική.

Καθαρά πράγματα: «ή με το κεφάλαιο, ή με τους εργάτες»!

Η κυβέρνηση έχει επιλέξει και αυτό δεν κρύβεται!