Ένα μήνα μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου Κεραμέως, είδαμε ένα μέρος του να εφαρμόζεται στην πράξη το προηγούμενο διάστημα με τα ΜΑΤ να εισβάλλουν για δεύτερη φορά στο ΑΠΘ με εντολή του πρύτανη Παπαϊωάννου, να ξυλοκοπούν, να βασανίζουν, να συλλαμβάνουν φοιτήτριες και φοιτητές και να «στρατοπεδεύουν» στο campus απαγορεύοντας την είσοδο σε φοιτητές, δημοσιογράφους, καθηγητές και συνδικαλιστές.

Σκο­πός, βέ­βαια, δεν ήταν η απο­κα­τά­στα­ση της λει­τουρ­γί­ας της διοί­κη­σης του πα­νε­πι­στη­μί­ου, όπως δή­λω­σε και ο Χρυ­σο­χο­ΐ­δης, αφού είχε γίνει γνω­στή η από­φα­ση για λήξη της κα­τά­λη­ψης στην πρυ­τα­νεία αρ­γό­τε­ρα την ίδια μέρα της ει­σβο­λής. Σκο­πός της κυ­βέρ­νη­σης ήταν, χτυ­πώ­ντας την κα­τά­λη­ψη, η οποία είχε κα­τα­φέ­ρει να συ­σπει­ρώ­σει γύρω της αγω­νι­στές και αγω­νί­στριες με γε­νι­κό­τε­ρα δη­μο­κρα­τι­κά και προ­ο­δευ­τι­κά αντα­να­κλα­στι­κά, να χτυ­πή­σει το φοι­τη­τι­κό κί­νη­μα που έδει­ξε τη δυ­να­μι­κή του το τε­λευ­ταίο διά­στη­μα. Ωστό­σο, η στάση της κυ­βέρ­νη­σης είχε τα αντί­θε­τα απο­τε­λέ­σμα­τα καθώς οι φοι­τη­τές όχι μόνο δεν τρο­μο­κρα­τή­θη­καν αλλά απά­ντη­σαν με μα­ζι­κές δια­δη­λώ­σεις, κα­τα­λή­ψεις και γε­νι­κές συ­νε­λεύ­σεις κυ­ριαρ­χώ­ντας ξανά στον χώρο του ασύ­λου.

Εκτός από την ανα­τρο­πή του νόμου Κε­ρα­μέ­ως- Χρυ­σο­χο­ΐ­δη, ακόμη πιο έντο­να μπαί­νει πια το αί­τη­μα για το άνοιγ­μα των σχο­λών. Με μια σειρά από πο­λύ­μορ­φες δρά­σεις όπως τα δια ζώσης αντι­μα­θή­μα­τα σε συ­νερ­γα­σία με κα­θη­γη­τές και κο­σμη­τεί­ες και άλλες εκ­δη­λώ­σεις στον χώρο  του campus γί­νε­ται προ­σπά­θεια να ξα­να­ζω­ντα­νέ­ψει ο χώρος του πα­νε­πι­στη­μί­ου. Δη­λώ­νε­ται ξε­κά­θα­ρα ότι η τη­λεκ­παί­δευ­ση δεν πάει άλλο, ότι ήρθε ο και­ρός η κυ­βέρ­νη­ση να ασχο­λη­θεί με τις πραγ­μα­τι­κές ανά­γκες των φοι­τη­τών και να πάρει μέτρα για το ασφα­λές άνοιγ­μα των πα­νε­πι­στη­μί­ων αντί να δίνει λεφτά σε αστυ­νο­μία και εξο­πλι­σμούς.  

Επί­σης, με τον συμ­βο­λι­κό απο­κλει­σμό του κτη­ρί­ου του Ε.Λ.Κ.Ε τέ­θη­κε έντο­να και το ζή­τη­μα της πα­νε­πι­στη­μια­κής έρευ­νας. Η έρευ­να που γί­νε­ται στα πα­νε­πι­στη­μια­κά ερ­γα­στή­ρια, κα­θό­λου δεν αντα­πο­κρί­νε­ται στις ανά­γκες της κοι­νω­νί­ας. Τα πε­ρισ­σό­τε­ρα πρό­τζεκτ εξυ­πη­ρε­τούν το ιδιω­τι­κό κε­φά­λαιο ή ακόμα τις ανά­γκες του στρα­τού και της κρα­τι­κής κα­τα­στο­λής. Πα­ράλ­λη­λα, η δα­πά­νη της ήδη χα­μη­λής κρα­τι­κής χρη­μα­το­δό­τη­σης στα ερ­γα­στή­ρια στε­ρεί χρή­μα­τα από τις πραγ­μα­τι­κές ανά­γκες των φοι­τη­τών/τριών όπως η στέ­γα­ση, η σί­τι­ση και αυτή τη στιγ­μή το άνοιγ­μα των σχο­λών.

Το φοι­τη­τι­κό κί­νη­μα δεν είναι μόνο του. Η κυ­βέρ­νη­ση βρί­σκει απέ­να­ντί της ολό­κλη­ρη την πα­νε­πι­στη­μια­κή κοι­νό­τη­τα αφού τον αγώνα, δεν στη­ρί­ζουν μόνο οι φοι­τη­τι­κοί σύλ­λο­γοι, αλλά ως υπο­στη­ρι­χτές απέ­να­ντι στον πρύ­τα­νη και την άγρια κα­τα­στο­λή, βγή­καν στον δρόμο κα­θη­γή­τριες και κα­θη­γη­τές, ο σύλ­λο­γος του Διοι­κη­τι­κού Προ­σω­πι­κού του ΑΠΘ, αλλά και τμή­μα­τα κα­θη­γη­τών, ερ­γα­ζό­με­νοι και κο­σμη­τεί­ες κα­τα­δί­κα­σαν τα γε­γο­νό­τα στο ΑΠΘ.

Όμως οι φοι­τη­τές δεν έχουν με το μέρος τους μόνο την πα­νε­πι­στη­μια­κή αλλά ολό­κλη­ρη την εκ­παι­δευ­τι­κή κοι­νό­τη­τα και πολλά ερ­γα­τι­κά σω­μα­τεία. Είναι χα­ρα­κτη­ρι­στι­κό ότι στις τε­λευ­ταί­ες φοι­τη­τι­κές κι­νη­το­ποι­ή­σεις ήταν έντο­νη η πα­ρου­σία μα­θη­τριών και μα­θη­τών, Ε.Λ.Μ.Ε και άλλων ερ­γα­τι­κών σω­μα­τεί­ων της πόλης. Αλλά και το φοι­τη­τι­κό κί­νη­μα από την πλευ­ρά του έχει κάνει βή­μα­τα σύν­δε­σης με την υπό­λοι­πη κοι­νω­νία. Βα­σι­κά πα­ρα­δείγ­μα­τα, ήταν η συμ­με­το­χή Φ.Σ στις φε­μι­νι­στι­κές κι­νη­το­ποι­ή­σεις της 8ης Μάρτη και στο συλ­λα­λη­τή­ριο για την υγεία από κοι­νού με τους ερ­γα­ζό­με­νους.  

Αυτή πρέ­πει να είναι η κα­τεύ­θυν­ση της φοι­τη­τι­κής αρι­στε­ράς το επό­με­νο διά­στη­μα. Η συ­νέ­χι­ση του αγώνα δεν εξυ­πη­ρε­τεί­ται πια από συμ­βο­λι­κές πρά­ξεις και κα­τα­λή­ψεις. Ο φοι­τη­τι­κός αγώ­νας πρέ­πει συ­νει­δη­τά να απλω­θεί και έξω από το πα­νε­πι­στή­μιο, επι­διώ­κο­ντας το πα­νεκ­παι­δευ­τι­κό μέ­τω­πο με κα­θη­γη­τές και μα­θη­τές αλλά και τη σύν­δε­ση με τα ερ­γα­τι­κά σω­μα­τεία και τα αι­τή­μα­τά τους. Οι διεκ­δι­κή­σεις για δω­ρε­άν παι­δεία να συν­δε­θούν με την πάλη για δη­μό­σιο σύ­στη­μα υγεί­ας, ενά­ντια στην άγρια κα­τα­στο­λή, τον αυ­ταρ­χι­σμό και τις δα­πά­νες για πο­λε­μι­κούς εξο­πλι­σμούς. Μόνο με τη συ­σπεί­ρω­ση των επι­μέ­ρους διεκ­δι­κή­σε­ων και κι­νη­μά­των απέ­να­ντι στην νε­ο­φι­λε­λεύ­θε­ρη πο­λι­τι­κή της κυ­βέρ­νη­σης θα είναι ο αγώ­νας μας νι­κη­φό­ρος.