Διανύουμε την τρίτη βδομάδα κατάληψης των σχολών του Πανεπιστημίου Κρήτης, στο Ρέθυμνο. Μια κατάληψη που έχει κάνει το πανεπιστήμιό μας κέντρο αγώνα, στέλνοντας σημαντικά μηνύματα στην τοπική κοινωνία.

Ο λόγος που το πανεπιστήμιο βρίσκεται υπό κατάληψη είναι η υποχρηματοδότηση, η οποία δημιουργεί προβλήματα σε όλα τα κομμάτια της λειτουργίας του, με βασικότερο το γεγονός ότι η μέριμνα διατίθεται για όλο και λιγότερους φοιτητές. Η αφορμή, όμως, είναι το νέο νομικό πλαίσιο λειτουργίας του πανεπιστημίου που πάει να καθιερωθεί με τον νέο οργανισμό, που θέτει τις βάσεις για την ιδιωτικοποίησή του.

Ο σχεδιασμός του αγώνα άρχισε αμέσως με ενθουσιασμό και φρέσκες ιδέες. Το πρώτο μας μέλημα ήταν να ανοίξουμε αυτή την κατάληψη στην τοπική κοινωνία, ώστε να έχουμε τη συμπαράσταση των κατοίκων του Ρεθύμνου σ’ αυτό τον αγώνα. Έπειτα δεν αφήσαμε ούτε λεπτό αναξιοποίητο, εμπλουτίζοντας το πρόγραμμα με αντι-μαθήματα πολιτικής οικονομίας, θέματα σχετικά με το φύλο και την πολιτική, τις πολιτικές της ακροδεξιάς, τον Μάη του ’68, τα εργασιακά δικαιώματα της γυναίκας στον καπιταλισμό και την αυτοδιάθεση του σώματος, τα αιτήματα μεταναστών και προσφύγων, τα ολιγοπώλια στα καρτέλ εξουσίας κι άλλα πολλά. 

Ακόμα έγιναν συναντήσεις με μέλη της ΕΛΜΕ, μέλη ΔΕΠ του πανεπιστημίου και μαθητές, ώστε να συντονίσουμε τις δράσεις μας, αλλά και ενημερωτικές εκδηλώσεις για την κατάσταση που επικρατεί στα πανεπιστήμια σήμερα και για τον οργανισμό, μέσω του οποίου σχεδιάζεται η ιδιωτικοποίηση του πανεπιστημίου και η σταδιακή υποβάθμιση των συνδικαλιστικών οργάνων φοιτητών και καθηγητών.

Παρεμβάσεις στην πόλη
Παράλληλα με όλα αυτά, το συντονιστικό της κατάληψης εμφανίζεται καθημερινά στην πόλη του Ρεθύμνου με παρεμβάσεις σε εκδηλώσεις και συνελεύσεις και με μοιράσματα ενημερωτικού υλικού στους δρόμους. Επίσης, εκμεταλλευόμενοι την επέτειο του Πολυτεχνείου, αλλά και την Πανεργατική Πανελλαδική Απεργία στις 27/11, οι φοιτητές στα πλαίσια των δράσεων της κατάληψης συμμετείχαν μαζικά, ενώ επίσης οργάνωσαν ένα Παγκρήτιο Συλλαλητήριο την Τετάρτη 26/11 και ένα Αντιρατσιστικό-Αντιφασιστικό Συλλαλητήριο τη Δευτέρα 1/12. 

Επιπρόσθετα, αποφασίστηκε η συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης για να σταλούν στους πρόσφυγες στην Ιεράπετρα, μετά το περιστατικό με το ρυμουλκούμενο φορτηγό-πλοίο.
Επίσης, στα πλαίσια των δράσεων έγινε παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το Δημαρχείο και την Περιφερειακή Ενότητα Κρήτης στο Ρέθυμνο, ώστε να διεκδικήσουμε την αξιοποίηση των κτιρίων της Χωροφυλακής –τα οποία μέχρι σήμερα μένουν ακατοίκητα– για τη στέγαση των φοιτητών. Ακόμη έγινε κινητοποίηση και παράσταση διαμαρτυρίας στα ΚΤΕΛ, για τη διεκδίκηση δωρεάν μεταφοράς για όλους τους φοιτητές.

Στο τέλος κάθε μέρας γίνονται προβολές ταινιών, συζητήσεις, αλλά και πάρτι για την οικονομική ενίσχυση των δράσεων της κατάληψης. Τέλος, πέρα από τη σχεδίαση διαδικτυακής σελίδας της κατάληψης, οργανώθηκε ένας διαδικτυακός ραδιοφωνικός σταθμός που μεταδίδει διαρκώς τις εξελίξεις και βάζει τους φοιτητές σε μια διαδικασία να παρουσιάζουν διάφορα θέματα μέσα από το πρόγραμμά του.
Ο αγώνας για την προάσπιση του δωρεάν και δημόσιου πανεπιστημίου συνεχίζεται ενάντια σε όλους όσους θέλουν μέσα και έξω από τα πανεπιστήμια την υποβάθμισή του.

Ετικέτες