Ενάντια στις συγχωνεύσεις της κυβέρνησης και τη στήριξη των «ανεξάρτητων»
Από τις αρχές του ακαδημαικού έτους με επίκεντρο το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής (ΠΔΑ), δύο από τους μεγαλύτερους συλλόγους του ΤΕΙ Αθήνας βρίσκονται σε αναβρασμό και κινητοποιούνται ενάντια σε αυτό. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ προκειμένου να εξοικονομήσει πόρους προχωρά σε συγχωνεύσεις/καταργήσεις τμημάτων, μείωση του προϋπολογισμού των ΤΕΙ και μείωση του καθηγητικού προσωπικού. Όλα αυτά δικαιολογημένα δημιούργησαν αντιδράσεις.
Ζωντανές συνελεύσεις και κινητοποιήσεις
Μετά από μαζικές συνελεύσεις των συλλόγων των ΣΕΥΠ και ΣΓΤΚΣ (550 και 300 φοιτητές/τριες αντίστοιχα), όπου ο κόσμος συσπειρώθηκε γύρω από αγωνιστικά και ενωτικά πλαίσια με κύριο αίτημα ‘’ΟΧΙ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ’’, αντιλαμβανόμενος ότι αυτό σημαίνει υποβάθμιση των σπουδών μας και κατακερματισμό των επαγγελματικών μας δικαιωμάτων, συνεχίστηκε η κατάληψη με στόχο τη μεγαλύτερη συμμετοχή στις κινητοποιήσεις και στις δράσεις μας. Στόχος μας ήταν να ακουστούμε και να συσπειρώσουμε περισσότερο κόσμο γύρω από τον αγώνα μας καθώς αντιλαμβανόμασταν όλοι/ες ότι η κατάληψη θα δυνάμωνε και θα νικούσε μόνο αν ήταν ζωντανή και μαζική!
Έτσι τη προηγούμενη βδομάδα πραγματοποιήσαμε μια σειρά από κινητοποιήσεις: Μαζική συγκέντρωση στην Καβάλας και πορεία προς το ΤΕΙ και συμμετοχή στην πανεργατική απεργία 14/12 για να καταδικάσουμε τη πολιτική της λιτότητας και των μνημονίων με βασικά συνθήματα ‘’κλείνουνε τα τμήματα, διαλύουν τις σχολές χαρίζουν την εκπαίδευση στους επενδυτές’’ και ‘’λεφτά για τη παιδεία, λεφτά για την υγεία και όχι για τις τράπεζες και την αστυνομία’’. Επίσης, πραγματοποιήσαμε κινητοποίηση στο Ζάππειο στις 16/12 όπου γινόταν η σύνοδος πρυτάνεων παρουσία του Υπουργού Παιδείας Γαβρόγλου. Η μόνη απάντηση που πήραμε ήταν ΜΑΤ και δακρυγόνα όπως και στην Ελευσίνα όπου ο πρωθυπουργός παρουσίαζε τα δήθεν αναπτυξιακά μέτρα για τη Δυτικη Αττική. Δράσεις όμως έγιναν και μέσα στο ΤΕΙ: προβολή ταινίας, συζητήσεις, έκδοση δελτίου τύπου και εξορμήσεις στους υπόλοιπους συλλόγους. Σημαντικό ρόλο για να καταφέρουμε τα παραπάνω έπαιξε το συντονιστικό κατάληψης όπου δεκάδες φοιτητές/-τριες συμμετείχαν, βάζαμε τις ιδέες μας και τους προβληματισμούς μας και μοιραζόμασταν τις δουλειές που αναλαμβάναμε.
Κυβέρνηση και «ανεξάρτητοι» απέναντι στον αγώνα
Στις 18/12 το νομοσχέδιο για το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής μπήκε σε διαβούλευση. Σε πρώτη φάση φαίνεται ότι είναι θολό και ασαφές αλλά αναφέρει ξεκάθαρα την επιθυμία της κυβέρνησης για τη συγχώνευση 5 τμημάτων (οπτικής και οπτομετρίας, οδοντικής τεχνολογίας, ραδιολογίας, ιατρικών εργαστηρίων και αισθητικής και κοσμητολογίας) σε ένα υπερτμήμα, τη μεταφορά της κοινωνικής εργασίας στις σχολές διοίκησης και οργάνωσης όπου θα μετονομαστούν, ενώ δεν αναφέρονται καθόλου τμήματα όπως η κοινοτική υγεία που μάλλον θα καταργηθούν. Είναι σαφές ότι η κυβέρνηση χωρίς κανένα ακαδημαϊκό κριτήριο συγχωνεύει και καταργεί αντικείμενα διαφορετικών τμημάτων με μόνο στόχο την εξοικονόμηση πόρων. Πρόκειται για μια ακραία πολιτική λιτότητας που στο όνομα της πανεπιστημιοποίησης των ΤΕΙ, υποβαθμίζει γνωστικά αντικείμενα, περιορίζει τα επαγγελματικά δικαιώματα και αφήνει μετέωρους τους εργαζόμενους.
Την ίδια μέρα πραγματοποίηθηκαν συνελεύσεις για άλλη μια φορά μαζικές. Υπήρξε ένα κομμάτι φοιτητών/-ριών (ιδιαίτερα στη ΣΕΥΠ) που προέτασσε το αίτημα να σπάσει η κατάληψη χωρίς να είναι πρόθυμο να ακούσει τι είναι το ΠΔΑ και πως μας επηρεάζει. Αυτοί οι φοιτητές παρουσιάστηκαν ως ‘’ανεξάρτητοι’’ (ενώ σε προηγούμενη συνέλευση τούς υποστήριζαν οι ΔΑΠίτες) και υπερασπίστηκαν μία λογική ατομισμού που χρόνια καλλιεργείται στα ΤΕΙ μέσω της εντατικοποίησης και του ανταγωνισμού. Δυστυχώς κατάφεραν να πάρουν τη συνέλευση με μόλις 15 ψήφους διαφορά. Στο σύλλογο της ΣΓΤΚΣ όμως πήραν μόλις 45 ψήφους με το πλαίσιο ‘’ΕΑΑΚ- ΑΡΕΝ – ΑΡΔΙΝ και ανένταχτων’’ να υπερψηφίζεται και να συνεχίζεται για τρίτη βδομάδα η κατάληψη!
Είναι σαφές ότι παρά τα χτυπήματα της κυβέρνησης και των ανεξάρτητων, όλοι/ες οι φοιτητές/-τριες και τα σχήματα που συμμετέχουμε στη πρωτοβουλία δεν θα κάνουμε βήμα πίσω από το να αγωνιζόμαστε μέχρι να παρθεί πίσω ο νόμος Γαβρόγλου και το ΠΔΑ. Είναι ένας αγώνας που αν νικήσει θα συμβάλλει στο να μπλοκάρει τα σχέδια της κυβέρνησης και για άλλες συγχωνεύσεις και καταργήσεις τμημάτων και σχολών.
*Αναδημοσίευση από την Εργατική Αριστερά