Κατάπτυστη η ΣΣΕ που υπέγραψαν στον ΟΤΕ οι ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ
Λίγες μέρες πριν από το τέλος του 2014 και πριν από την πτώση της συγκυβέρνησης, η Ομοσπονδία Εργαζομένων στον ΟΤΕ (ΟΜΕ-ΟΤΕ) υπέγραψε νέα τριετή συλλογική σύμβαση εργασίας (ΣΣΕ) που ισχύει από 1/1/2015 έως 31/12/2017. Η συνήθης πρακτική ομοσπονδιών και σωματείων όταν υπογράφουν ΣΣΕ είναι να προασπίζονται τα συμφέροντα των εργαζομένων. Η πλειοψηφία όμως της ΟΜΕ-ΟΤΕ απέδειξε με την υπογραφή αυτής της σύμβασης ότι υπερασπίζεται στο έπακρο τις επιταγές του νεοφιλελευθερισμού και δεν διστάζει να διευρύνει τον εργασιακό μεσαίωνα που έχει επιβληθεί στον ΟΤΕ με το ξεπούλημά του στο ιδιωτικό κεφάλαιο.
Και μάλιστα οι συνδικαλιστές της ΔΑΚΕ και της ΠΑΣΚΕ που συμφώνησαν με την κατάπτυστη αυτή σύμβαση έκαναν ό,τι περνούσε από το χέρι τους ώστε αυτή να υπογραφεί τώρα (αμέσως μετά τη δεύτερη ψηφοφορία για εκλογή Προέδρου στη Βουλή), ενώ κάλλιστα σε έναν μήνα θα μπορούσαν να διαπραγματευτούν αν μη τι άλλο με καλύτερους όρους απέναντι στη διοίκηση, καθώς το πιθανότερο είναι να υπάρχει τότε μια κυβέρνηση της Αριστεράς, μια κυβέρνηση έτοιμη να υπερασπίσει τα αιτήματα των εργαζομένων, μια κυβέρνηση έτοιμη να επανακρατικοποιήσει τις δημόσιες επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, όπως ο ΟΤΕ, και να τερματίσει τις εργασιακές σχέσεις ζούγκλας που έχουν επιβάλει σε αυτές τα νεοφιλελεύθερα μνημόνια.
Η σύμβαση
Τι βιάστηκαν λοιπόν να συμφωνήσουν; Καταρχάς την πλήρη διάσπαση των εργαζομένων του ΟΤΕ. Άλλα προβλέπει η ΣΣΕ για τους εργαζομένους στον ΟΤΕ, άλλα για τους εργαζομένους στην ΟΤΕPLUS, ενώ η ΣΣΕ δεν καλύπτει τους εργαζομένους της ΟΤΕPLUS στα τηλεφωνικά κέντρα (call centers), τους οποίους η διοίκηση του ΟΤΕ πρόκειται να στείλει σε άλλη εταιρεία. Για όσο διάστημα διαρκέσει αυτό, αυτοί θα είναι ακάλυπτοι συνδικαλιστικά και ξεκρέμαστοι στην κυριολεξία απέναντι στις διαθέσεις της διοίκησης του ΟΤΕ.
Οι μισθοί των εργαζομένων στον ΟΤΕ θα μειωθούν σε σχέση με τους σημερινούς κατά 1% και σε σχέση με το 2011 κατά 11%. Το χρύσωμα του χαπιού για να γίνουν δεκτές οι μειώσεις είναι ότι δεν θα υπάρξουν απολύσεις. Κάτι που πιθανώς να θεωρούνταν ακόμη και ικανοποιητικό αν δεν υπήρχαν οι πολιτικές εξελίξεις που μπορεί να αλλάξουν πλήρως το σκηνικό. Αντί με βάση αυτές τις εξελίξεις η πλειοψηφία της ΟΜΕ-ΟΤΕ να διεκδικήσει αυξήσεις στους μισθούς, αυτό που έκανε ήταν να παζαρεύει το ύψος κάποιων επιδομάτων και την αντικατάσταση κάποιων άλλων. Τα έξοδα κίνησης, για παράδειγμα, αντικαθιστώνται με κουπόνια για αγορές στα σουπερμάρκετ.
Για τους εργαζομένους της OTEPLUS πλην αυτών που εργάζονται στα call centers, ενώ στο προσχέδιο που είχε καταθέσει η διοίκηση του ΟΤΕ προβλεπόταν να ενταχθούν στον ΟΤΕ μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2015, η ΣΣΕ που υπογράφτηκε δεν το προβλέπει. Για την ακρίβεια, το εντάσσει στο κατά πόσο επιτυχής θα είναι η στρατηγική ανάπτυξη της επιχείρησης. Δηλαδή τους λέει, «μείνετε υπάλληλοι δεύτερης κατηγορίας παρότι κάνετε την ίδια δουλειά με συναδέλφους σας στον ΟΤΕ, και αν έχω πολύ μεγάλα κέρδη θα σας εντάξω και εσάς στον ΟΤΕ».
Σύμφωνα πάντως με τη σύμβαση, ακόμη και όταν ενταχθούν στον ΟΤΕ θα δουλεύουν με μειωμένους μισθούς σε σχέση με τους σημερινούς υπαλλήλους του ΟΤΕ, καθώς προβλέπεται η δημιουργία νέου μισθολογίου για όσους ενταχθούν από την ΟΤΕPLUS και για όσους προσληφθούν ως την ένταξη στον ΟΤΕ με μισθούς που ξεκινούν από τα 614 ευρώ (για τους εργαζομένους Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης)! Μάλιστα αυτό συνοδεύεται και από προβλέψεις για πιο μακροχρόνια διαδικασία ωρίμασης (μισθολογικής αύξησης λόγω χρόνου που δουλεύουν στην επιχείρηση), καθώς αντί για τριετία οι εργαζόμενοι Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης θα πρέπει πλέον να περιμένουν να περάσει οκταετία (!) για να δουν αύξηση. Για τις δε άλλες κατηγορίες, ωριμάσεις θα υπάρξουν μόνο αν καταργηθεί η Πράξη 6 του Υπουργικού Συμβουλίου που το Φλεβάρη του 2012 με βάση τον μνημονιακό νόμο 4046/2012 πάγωσε τις ωριμάσεις. Όταν και αν ξεπαγώσουν οι ωριμάσεις, δεν θα παίρνουν και πάλι αυξήσεις μέχρι να φτάσουν το μισθό που έχουν οι υπόλοιποι νεότεροι συνάδελφοί τους που εντάσσονται σήμερα στον ΟΤΕ.
Για τους εργαζομένους στην ΟΤΕPLUS δεν ισχύει επίσης η προστασία από απολύσεις, ενώ δεν θα τους χορηγούνται και όλα τα επιδόματα που παίρνουν οι σημερινοί εργαζόμενοι στον ΟΤΕ. Εκτός όμως από αυτά, οι εργαζόμενοι σε υπηρεσίες call centers που δεν καλύφθηκαν από τη σύμβαση, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΟΤΕ, μεταφέρονται σε άλλη εταιρεία και οι συμβάσεις τους μετατρέπονται σε αορίστου χρόνου, χωρίς να αναφέρεται καμιά δέσμευση για προστασία των δικαιωμάτων και του μισθού που είχαν από τη μέχρι σήμερα εργασία τους.
Είναι σαφές ότι ύστερα από μια δεκαετία που στον ΟΤΕ εφαρμόζονται οι νεοφιλελεύθερες πρακτικές ιδιωτικοποίησης δημοσίων αγαθών όπως οι τηλεπικοινωνίες, με την πολυδιάσπασή τους σε θυγατρικές εταιρείες και την πώληση των μετοχών τους σε μεγάλες ιδιωτικές εταιρείες, το μόνο που έχουν φέρει σε συνδυασμό με το βάθεμα της κρίσης είναι συνεχείς περικοπές στους μισθούς και τα δικαιώματα των εργαζομένων, με την κατάργηση των κανονισμών εργασίας και των ΣΣΕ που προστάτευαν και διασφάλιζαν τις θέσεις εργασίας και με την επιβολή άγριων μεσαιωνικών σχέσεων εργασίας, προφανώς με συνυπευθυνότητα των νεοφιλελεύθερων και μνημονιακών κυβερνήσεων και των συνδικαλιστικών παρατάξεων που εξέφραζαν αυτές τις πολιτικές.
Επανακρατικοποίηση
Οι εργαζόμενοι στον ΟΤΕ, όπως και οι εργαζόμενοι σε άλλες δημόσιες επιχειρήσεις που έχουν ξεπουληθεί έστω και τμήματά τους στο ιδιωτικό κεφάλαιο (ΔΕΗ, ΟΣΕ κ.ά.), χρειάζεται από σήμερα να δώσουν όλες τους τις δυνάμεις για να ολοκληρωθεί στις 25 Γενάρη η ανατροπή των μνημονίων, για να επιβληθεί μια κυβέρνηση της Αριστεράς, που θα επανακρατικοποιήσει όσα δημόσια αγαθά ξεπουλήθηκαν και θα έχει ως στόχο να καταργήσει τις μεσαιωνικές σχέσεις εργασίας που έχουν επιβληθεί σε πολλές δημόσιες επιχειρήσεις και υπηρεσίες. Που θα επαναφέρει τους μισθούς στην προ μνημονίων εποχή, διευκολύνοντας ταυτόχρονα την πρόσβαση όλων των φτωχών λαϊκών στρωμάτων σε δημόσια αγαθά, με κατεύθυνση οι ανάγκες αυτού του κόσμου και των εργαζομένων να είναι πάνω από τα κέρδη των καπιταλιστών, πάνω από τα κέρδη και τις ζημιές οποιασδήποτε επιχείρησης.