Για ακόμα μια φορά οι ανευθυνουπεύθυνοι της Υγειονομικής εξουσίας στη χώρα μας φαίνεται να επιχειρούν να μεταθέσουν στους υγειονομικούς και το λαό τις δικές της ευθύνες για την τραγική διαχείριση της πανδημίας, την κάκιστη – επικοινωνιακού μόνο τύπου – ενημέρωση με τα αντιφατικά μηνύματα και την καθυστέρηση των εμβολιαστικών προγραμμάτων.

Η ανάγκη για μαζικό, οργανωμένο εμβολιασμό απαιτεί ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας με μόνιμο προσωπικό, υποδομές και εξοπλισμό.  Απαιτεί εμβολιαστική εκστρατεία με εξαντλητική ενημέρωση και απαντήσεις στα υπαρκτά ερωτήματα .  Η κυβέρνηση πρέπει πρώτα να δει τις δικές της ευθύνες :

  • στις παλινωδίες με τα πρωτόκολλα του τουρισμού (και όχι της επιστήμης),
  • στο στοίβαγμα σε ΜΜΜ και χώρους δουλειάς (εκεί δεν κολλάει;),
  • στο «κολλάρει  δεν κολλάει»  των μαθητών στις 25 μελεις σχολικές  αίθουσες ,
  • στην ανεπάρκεια εμβολίων τους πρώτους κρίσιμους μήνες του χρόνου λόγω του σφοδρού ανταγωνισμού φαρμακοβιομηχανιών και κρατών,
  • στην   «δυνατότητα επιλογής» της εταιρείας εμβολίου σαν να μπορούσε τάχα ο πολίτης να γνωρίζει  ποιο είναι το κατάλληλο  και ασφαλέστερο εμβόλιο για τον ίδιο.
  • στην  πεισματική μη ενίσχυση της δημόσιας υγείας με γενναία χρηματοδότηση  και κυρίως με διορισμούς μόνιμου προσωπικού, σαν να μην ήταν αναγκαίο ένα ΕΣΥ θωρακισμένο για πανδημίες ή  άλλες φυσικές καταστροφές (φωτιές;) και σαν να επρόκειτο να  εξαφανίζονταν «δια μαγείας» οι ανάγκες αντιμετώπισης της  τρέχουσας νοσηρότητας  όταν και εφόσον  αυτή η πανδημία  παρέλθει
  • την προκλητική στήριξη του ιδιωτικού τομέα που «έλαμψε δια της απουσίας του» στην πανδημία και που καταφανώς βγήκε κερδισμένος από την μακρά αναστολή (κατά 80%) των  τακτικών χειρουργείων και ιατρείων στα δημόσια νοσοκομεία που ακόμα δεν έχει αποκατασταθεί. 

Απορρίπτουμε τον εκφοβισμό και τη στοχοποίηση των υγειονομικών, που δίνουν με αυταπάρνηση τη μάχη δουλεύοντας σε συνθήκες αυξημένης   φυσικής , πνευματικής  και ηθικής  πίεσης προκειμένου να ανταποκριθούν,   με αμοιβές στο 50%  (!) του μέσου όρου της ΕΕ και με στελέχωση κάτω του 50% του προβλεπόμενου αριθμού γιατρών, τόσο στην επικράτεια όσο και για το νοσοκομείο Ζακύνθου   ειδικότερα. Απαιτούμε να μην γίνει  καμία περιστολή δημοκρατικών δικαιωμάτων  με πρόσχημα τον κωρονοϊό. 

Είμαστε ενάντια στο «κυνήγι μαγισσών»  και την κατασκευή ενόχων.                                   Ο εμβολιασμός είναι πολύ σοβαρή κοινωνική και επιστημονική κατάκτηση  (με  εκατοντάδες εκατομμύρια  συνανθρώπων μας να έχουν  μέχρι σήμερα οριστικά  προφυλαχθεί   από  πολλές αναπηρικές  και θανατηφόρες ασθένειες λόγο του εκτεταμένου εμβολιασμού των ανθρώπων στον εικοστό αιώνα)  και δεν αποτελεί  πεδίο συναλλαγής, εξαγοράς  και  προνομίων ή ποινικοποίησης των ανθρώπων      (πχ δωροεπιταγές στους νέους που διασπείρουν ακόμα μεγαλύτερη αμφιβολία σε αυτούς).                                                                                                                                     Ζητάμε  επίσης πλήρη ενημέρωση από το Υπουργείο Υγείας για τις εξελίξεις σχετικά  με τα υπάρχοντα θεραπευτικά σχήματα η άλλα που βρίσκονται  υπό έρευνα, όπως  και  στοιχεία σχετικά  με το γιατί  δεν έχουμε ακόμα  ορατά αποτελέσματα στην κατεύθυνση της θεραπείας,  που θα μείωνε σημαντικά τον αριθμό των βαρέως νοσούνταν και κατ’ επέκταση  των θανάτων  από covid. 

Η Ένωση Nοσοκομειακών Iατρών Ζακύνθου (ENIZ) και το υγειονομικό κίνημα είναι  ξεκάθαρα ΥΠΕΡ του μαζικού, δημόσιου, δωρεάν εμβολιασμού με όλα τα ασφαλή και αποτελεσματικά εμβόλια covid  που υπεύθυνα η συντεταγμένη πολιτεία θα παρέχει προς χρήση στους πολίτες. Απαιτούμε  επίσης  επαναλαμβανόμενα  μοριακά τεστ κυρίως για τις επαγγελματικές  η ευπαθείς ομάδες , που θα μπορούν να συνταγογραφηθούν δωρεάν σαν να επρόκειτο  για παρακλινικές  εξετάσεις  ρουτίνας  και  θα μπορούν να εκτελούνται και στα εξωτερικά μικροβιολογικά εργαστήρια χωρίς να επιβαρύνεται το νοσοκομείο και με αυτή την αρμοδιότητα.                                                                                                        Ειδικά  για τους  επισκέπτες τουρίστες στο νησί μας (που αναγνωρίζουμε ότι συμβάλουν  σημαντικά στην οικονομία μας)  απαιτούμε  αυστηρούς ελέγχους με  περισσότερα  από ένα μοριακά τεστ  πριν  να ταξιδέψουν ,  ανεξάρτητα  με το σχετικό πιστοποιητικό εμβολιασμού που να αποτελεί  αναγκαία αλλά όχι ικανή  προϋπόθεση για το ταξίδι τους .

Καμιά  κουβέντα δεν δεχόμαστε  στην προοπτική  απολύσεων  και τις στερήσεις μισθού που συζητιούνται ήδη αλλού αν και όχι ακόμα  στο δικό μας νοσοκομείο. Αντίθετα πιστεύουμε ότι σύσσωμοι  η υγειονομικοί πρέπει  να αντισταθούμε  στους  σχεδιασμούς  που είναι ενάντια στις ανάγκες των πολλών και μη εχόντων ,  όπως τα  ημιδιωτικα  νοσοκομεία (ΣΔΙΤ) σε  ένα μισοδιαλυμένο ΕΣΥ ,  όρθιοι   αποτελεσματικοί και κατά το δυνατόν ασφαλείς  στις συναναστροφές μας με τους ασθενείς μας.

Καλούμε  ΟΛΟΥΣ τους συναδέλφους μας   να συνεχίσουν να αγωνίζονται  για  την δημόσια  υγεία,  υπερασπιζόμενοι το ΕΣΥ και τους ανθρώπους που βρίσκονται σε  υγειονομική ανάγκη από covid   η άλλη νόσο η κατάσταση.

Γνωρίζουμε ότι για την κοινότητα των νοσοκομειακών γιατρών ,  τόσο στην επικράτεια  όσο και για το νοσοκομείο μας,  οι γιατροί έχουν πειστεί για την ανάγκη του εμβολιασμού   σε ποσοστό πάνω του 95%.   Και αυτό έγινε όχι με εξαναγκασμό αλλά με  α) επιστημονική γνώση  β) διαλογική  συζήτηση και με το παράδειγμα των άλλων συναδέλφων τους που είχαν ήδη εμβολιαστεί  γ) με τον απαραίτητο χρόνο που χρειάζεται ο καθένας μας σε συνάρτηση με την νέα εμπειρία γύρω από τα συγκεκριμένα εμβόλια αλλά και την κατανόηση της  σοβαρότητα της πανδημίας που θερίζει ζωές ακόμα και νέων υγιών ανθρώπων.

Σε κάθε περίπτωση είναι απαράδεκτη η λογική  της εντολής συλλογής στοιχείων από τις υπηρεσίες των νοσοκομείων , που αφορούν προσωπικά δεδομένα και ευαίσθητα στοιχεία ιατρικού ιστορικού και που μπορεί να χρησιμοποιηθούν σε άλλον ανύποπτο χρόνο και για  άλλον άσχετο  με την πανδημία σκοπό.

ΝΑΙ στα εμβόλια ,  ΝΑΙ στο αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα υγείας με αξιοπρεπώς αμειβόμενους  και μόνιμους λειτουργούς .

ΟΧΙ στην  νέα κυβερνητική  επικοινωνιακή τρομολαγνεία   των πολιτών και κυρίως των υγειονομικών συναδέλφων μας!

Ετικέτες