Ο αποκλεισμός δε μας σταματά, στο δρόμο της διεκδίκησης βαδίζουμε ξανά.

Άραγε το Pride της Θεσσαλονίκης σε ποια/ον ανήκει; Είναι ιδιοκτησία του Δήμου Θεσσαλονίκης και των δύο -μέχρι στιγμής- συνδιοργανωτριών ομάδων; Από την ίδρυση της «ομάδας Sylvia Rivera για ένα κινηματικό Thessaloniki Pride» το Νοέμβρη του 2014 θεωρούσαμε ότι το Φεστιβάλ Υπερηφάνειας ανήκει σε όλον τον προοδευτικό κόσμο της πόλης μας και είναι ανοιχτό σε συνδιοργάνωση από κάθε ενδιαφερόμενη συλλογικότητα – ιδιαίτερα μάλιστα τις lgbtiqa. Με δεδομένο ότι ο Δήμος Θεσσαλονίκης είχε αναλάβει από το 2ο Pride και μετά το ρόλο συντονιστή ανάμεσα στις συνδιοργανώτριες ομάδες, ζητήσαμε από την αρμόδια αντιδημαρχία ήδη από το Νοέμβρη του 2014 να είμαστε συνδιοργανώτρια ομάδα του 4ου Thessaloniki Pride τον Ιούνη του 2015 και να συμμετέχουμε στις κοινές επιτροπές συνδιοργάνωσης του φεστιβάλ. Ακολούθησαν πολλά τηλεφωνήματα προς την αντιδημαρχία, χωρίς αποτέλεσμα. Στις 27 Απριλίου, δηλαδή πεντέμιση μήνες μετά την αρχική μας αίτηση, ο Δήμος Θεσσαλονίκης μάς ανακοίνωσε με επιστολή ότι δε δέχεται συνδιοργάνωση με τη συλλογικότητά μας.

Πρόκειται για έναν αποκλεισμό από το Δήμο Θεσσαλονίκης μιας ομάδας που έχει σταθερή lgbtiqa δράση στην πόλη, προσανατολισμένη στο κίνημα και τους καταπιεσμένους. Η επιστολή της αρμόδιας αντιδημαρχίας δεν αναφέρει με σαφήνεια τους λόγους του αποκλεισμού της ομάδας μας. Υπαινίσσεται -χωρίς να το διασαφηνίζει- ότι μία από τις άλλες δύο συνδιοργανώτριες ομάδες δεν επιθυμεί την ομάδα Sylvia Rivera ως συνδιοργανώτρια του 4ου Pride.

Επιπλέον, αναφέρεται στην έλλειψη νομικής μορφής της ομάδας μας, χωρίς και πάλι να ξεκαθαρίζει αν αυτός είναι λόγος αποκλεισμού από τη συνδιοργάνωση. Ας θυμίσουμε εδώ ότι στο 1ο Pride η μία από τις δύο συνδιοργανώτριες ομάδες δεν είχε νομική μορφή, ωστόσο διεκπεραίωσε στο ακέραιο τις υποχρεώσεις που απέρρεαν από τη διεξαγωγή του. Με δεδομένο ότι μεγάλο μέρος των μελών της ομάδας μας είχε εργαστεί εθελοντικά για τη διοργάνωση των τριών πρώτων Φεστιβάλ Υπερηφάνειας, θεωρούσαμε πως αποτελούμε αναπόσπαστο τμήμα της συνδιοργάνωσης του Pride της πόλης μας. Επιθυμούσαμε λοιπόν να ενταχτούμε στις κοινές επιτροπές συνδιοργάνωση, ώστε να συμβάλουμε με τις δυνάμεις μας. Αντ’ αυτού, αποκλειστήκαμε!

Για εμάς το Pride είναι μια μεγάλη διαδήλωση για τα δικαιώματά μας, αλλά και μια μεγάλη γιορτή, σε καμία όμως περίπτωση ένα “προιόν προς πώληση”. Γι’ αυτό, αντιτασσόμαστε σθεναρά σε κάθε προσπάθεια εμπορευματοποίησης του Thessaloniki Pride και απορρίπτουμε κάθε είδους χρηματοδότηση της ομάδας μας από τα διάφορα καπιταλιστικά «funds» και συστημικούς οργανισμούς, όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση. Επειδή λοιπόν η δράση μας στοχεύει στην επαφή με τα υπόλοιπα κινήματα της πόλης (αντιρατσιστικό/αντιφασιστικό, γυναικείο/φεμινιστικό, κίνημα για τα δικαιώματα των οροθετικών, εργατικό κίνημα), καλούμε το ευρύτερο κίνημα της πόλης  να συντονίσουμε όλες, όλοι και όλ* μαζί τις κινήσεις μας. Το Pride της Θεσσαλονίκης πρέπει να διατηρήσει τα κινηματικά του στοιχεία και να  εξαλειφτούν τα πιθανά ή/και υπαρκτά στοιχεία υποχώρησης από το ριζοσπαστισμό (πολυεθνικές εταιρίες ως χορηγοί και λογότυπα πρεσβειών ιμπεριαλιστικών χωρών στην αφίσα, χρηματοδοτήσεις από την ΕΕ, τρανσφοβικά επεισόδια από μέρος της συνδιοργάνωσης ενάντια στις drag queen κλπ).

Για ένα Pride ανοιχτό σε συνδιοργάνωση από κάθε ενδιαφερόμενη συλλογικότητα, με ανοιχτές και δημοκρατικές διαδικασίες!

ομάδα SylviaRivera για ένα κινηματικό ThessalonikiPride

facebook:  Thessaloniki Pride – Sylvia Rivera

sylviarivera.thess.pride@gmail.com

Ετικέτες